exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Prejudecăți doborate la Festivalul Egalitatii de Gen 2013

1237081_658862720798104_1535836389_nCompensând un buget mic cu o implicare semnificativă a voluntarilor, Asociația A.L.E.G. a reușit să organizeze și în acest an în perioada 13-17 septembrie Festivalul Egalității de Gen, o campanie de prevenire a violenței de gen în rândul tinerilor și de combatere a prejudecăților despre putere. Evenimentul a fost organizat în cadrul Sibiu Bookfest, în parteneriat cu Centrul FILIA din București, Asociația Ille et Villaine, Asociația Proiect 1200, Teatrul Național Radu Stanca, Consiliul Județean al Elevilor, Muzeul Național Brukenthal – Muzeul de Istorie și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Aflat la ediția a 8-a, festivalul este o campanie de educație nonformlă, o intervenţie culturală cu mize sociale folosind ca metode teatrul forum, biblioteca vie, expozițiile interactive și atelierele creative. Evenimentul a fost posibil cu finanțare din partea Fondului Global pentru Copii și a Consiliului Județean Sibiu prin Biblioteca ASTRA.

Sâmbătă și duminică, la cortul A.L.E.G. din cadrul Sibiu Bookfest au avut loc două expoziț7862_658862674131442_1785928908_nii interactive oferite de Centrul Filia din București, una privind hărțuirea stradală și alta privind publicitatea ofensatoare, expozițiile fiind marcate și de două dezbateri pe aceste teme cu legături strânse între ele, pentru că hățuirea este încurajată de felul cum reclamele se folosesc de corpul femeilor ca de un obiect ușor accesibil. Sibienii au putut răsfoi Catalogul Publicității Ofensatoare, publicat anul trecut de Centrul Filia pentru a ironiza și oferi alternative la reclamele care se limitează la imagini stereotipale despre femei și bărbați (disponibil și online http://www.centrulfilia.ro/index.php/publicatii/141-catalogul-publicitatii-ofensatoare)  Legat de hărțuire, din mărturiile împărtășite de participante reise un lucru grav: toate fetele trec prin această experiență și deja de la vârsta de 10-12 ani fetele încep să se teamă de atingeri nedorite, de fluierături și remarci înjositoare când ies pe stradă, iar părinții încep să le restrângă libertatea din dorința de a le proteja, deși spațiul public e și al lor. Pentru ca să nu ne mai temem pentru siguranța noastră și a fiicelor noastre e nevoie în primul rând de solidaritate feminină, e nevoie să luăm atitudine când vedem agresiuni în jurul nostru în loc să întoarcem capul să se le judecăm tot pe victime, din dorința de a ne convinge că nouă nu ni se va întâmpla pentru că suntem altfel.

1231395_660317250652651_191989499_n

Tocmai despre luarea de atitudine a fost vorba în acțiunea Sibiu sancționează violența de gen, în care 12 voluntari A.L.E.G. au marcat prin autocolante spațiile publice din zona centrală (terease, farmacii, magazine) în care patronii au fost de acord să transmită clienților acest mesaj:  dezaprobați și descurajați orice comportament abuziv. Violența de gen se perpetuează pentru că o acceptăm, pentru că o trecem cu vederea. Ea ar trebui sancționată de noi toți, fie că suntem oameni ai legii sau simpli trecători care putem lua atitudine atunci când vedem în jur manifestări misogine sau violente (hărțuire, atingeri nedorite, violență verbală, violență fizică, înjosire etc.). Autocolantul A.L.E.G. a fost postat deja în peste 40 de locații, iar acțiunea va continua în perioada următoare în școli și instituții publice din Sibiu.

Festivalul a inclus și 2 spectacole de teatru forum cu un scenariu conceput și pus în scenă de 10 elevi din Sibiu într-un proiect A.L.E.G. cu titlul Teatru contra violenței de gen (finanțat prin programul European Tineret în Acțiune). Scenariul ilustrează o situație tipică de bullying între adolescenți complicată și pri1186293_658862437464799_1585360327_nn hărțuirea profesor-elev, iar peste 50 de tinerii din public au avut ocazia să se implice în găsirea unor soluții răspunzând la întrebarea: cum putem schimba modul cum acționează personajele astfel încât să avem un deznodământ pozitiv, regula de aur fiind aceea că nu putem schimba personajul negativ, ci doar pe cei din jur sau pe victimă.  Această formă de teatru urmărește schimbarea socială prin principiul implicării: răul nu poate să dispară de la sine, ci doar sub presiunea celor din jur. Reprezentațiile au avut loc în curtea interioară a Muzeului de Istorie și respectiv în Geea Cafe. Ele vor continua în această toamnă în scoli, printr-o finanțare acordată de Proiectul Acționăm Responsabil.
1234299_658862964131413_2018376108_n
În cadrul Sibiu Bookfest au fost proiectate materialele video rezultate în urma apelurilor cu titlul Afară din cutia stereotipurilor de gen, lansate atât pentru tineri cât şi pentru profesionişti în domeniu – montaje video cu exemplele personale de situații care i-au făcut să iasă din cutia stereotipurilor. Filmulețele sunt disponibile și online
http://www.youtube.com/watch?v=8j_UTgtupuI și
http://www.youtube.com/watch?v=rpgN4Qp9hCo.
La Biblioteca Vie am doborât prejudecăți dând ocazia sibienilor să împrumute oameni-cărți pe teme de actualitate cum ar fi Roșia Montană (Nu poți să mă cumperi – povestea unei austriece care a refuzat o ofertă RMGC), dar și despre violența împotriva femeilor, feminism, bere și bărbăție, curajul de a fi tu însuți și de a ieși din cochilie sau cum poți să faci o carieră dintr-un hobby. Mulțumiri cărților vii care ne-au acceptat invitația: Eleonora Pokola, Alexandra Gruian, Daniela Cosma, Simona Maria Chirciu, Diana Ribana, Miky Paicu și Liliana Mihaela Stroe, și coodonatoarei Doriana Tăut.
La ateliereul de stencils pentru egalitate de gen, cu ajutorul artistei Dana Andrei, 15 tineri au invățat să realizeze șabloane pentru o formă de artă în spațiu urban, iar cu sprijinul lui Dan Perjovschi care ne-a împrumutat zidul de lângă Teatrul Național Radu Stanca în care își desfășoară un proiect propriu, am inclus simbolurile egalității de gen în acest ziar vertical al Sibiului.

aleg3
Dumincă, 15 septembrie, la Ille et Villaine a avut loc proiecția filmului Decrețeii – Născuți la Comandă, urmată de o dezbatere despre sănătatea reproducerii și politicie pro-nataliste. Irina Costache și Camelia Proca au prezentat rezultatele Conferinței Regionale UNECE pentru Populație de la Geneva (iulie 2013) și Raportul de Revizuire ICPD+20 care subliniază că dinamica populației este un lucru firesc, marcat în prezent de fenomenul migrației, și că tendința de îmbătrânire a populației în țările europene nu reprezintă o amenințare dacă este însoțită de investiții în educație și sănătate care pot produce rezultate în economie mai sigure decât natalitatea. În esență, prosperitatea unei națiuni nu depinde doar de cantitate, ci și de calitate. S-a discutat despre indicatori negativi semnificativi pentru România, ca sarcinile în adolescență, mortalitatea maternă și cancerul de col uterin. Soluțiile sugerate de participanți s-au îndreptat în direcția sistemului medical și celui educațional: e nevoie de servicii accesibile de consiliere pentru tineri privind viața sexuală (nu doar planificare familială, care este un termen pe care tinerii nu-l resimt ca adresându-se lor!) și importanța educației sexuale în școli – mai eficace prin programe de educație de la egal la egal decât atunci când e făcută de profesori diriginți nepregătiți.  Prin acest eveniment,. A.L.E.G. a marcat campania internațională pentru accesul femeilor la servicii sigure de întrerupere a unei sarcini nedorite.

Marțialeg1, 17 septembrie, la Sala Cavas, a avut loc reprezentația piesei de teatru Cutia de Carton, o comedie franceză de succes realizată de tinerii studenți actori din Sibiu sub coordonarea profesorilor Șerban Puiu, Ana Mujat și Codruța Vasiu, ce face parte din proiectul european SpieGeL al Asociației Proiect 1200 în colaborare cu Teatrul Național Radu Stanca, proiect ce se desfășoară cu sprijinul financiar din partea Programului DAPHNE III al Uniunii Europene și are ca scop prevenirea violenței în rândul tinerilor folosind mijloace comice. Spectacolul a fost urmat de o dezbatere despre alternativele la violență pe care le putem oferi tinerilor, implicarea în activități culturale fiind una dintre acestea.

Ce înseamnă egalitatea de gen şi de ce avem nevoie de ea  azi? Principiile egalităţii de gen contra

zic relaţiile de putere bazate pe forţă, dominaţie şi intimidare. Acest model de relaţionare nu e nici pe departe dispărut, iar manifestările sale de azi variază de la băieţii de cartier care hărţuiesc fata care trece pe stradă, la bărbatul care arată cu pumnii cine e şef în casă, până la politicianul sfidător convins că scaunul îl face proprietar de țară. aleg2

Ei bine,  egalitatea de gen demontează aceste raporturi bazate pe puterea abuzivă, fie că ele au loc în spațiu privat sau public, țintind tocmai stereotipiile care fac posibil abuzul, punând în loc respectul pentru Celălalt sau Cealaltă, libertatea de a te autodefini şi participarea egală la decizie. Egalitatea de gen e fiica bună a democraţiei şi a feminismului. La Festivalul Egalităţii de Gen sărbătorim aceste valori împreună cu tinerii şi cu toţi cei care pot reprezenta avanpostul schimbărilor din societate şi aruncăm un ochi critic asupra modului în care se perpetuează inegalităţile, abuzul de putere şi violenţa de la o generaţie la alta. 

 

1237081_658862720798104_1535836389_nCompensând un buget mic cu o implicare semnificativă a voluntarilor, Asociația A.L.E.G. a reușit să organizeze și în acest an în perioada 13-17 septembrie Festivalul Egalității de Gen, o campanie de prevenire a violenței de gen în rândul tinerilor și de combatere a prejudecăților despre putere. Evenimentul a fost organizat în cadrul Sibiu Bookfest, în parteneriat cu Centrul FILIA din București, Asociația Ille et Villaine, Asociația Proiect 1200, Teatrul Național Radu Stanca, Consiliul Județean al Elevilor, Muzeul Național Brukenthal – Muzeul de Istorie și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Aflat la ediția a 8-a, festivalul este o campanie de educație nonformlă, o intervenţie culturală cu mize sociale folosind ca metode teatrul forum, biblioteca vie, expozițiile interactive și atelierele creative. Evenimentul a fost posibil cu finanțare din partea Fondului Global pentru Copii și a Consiliului Județean Sibiu prin Biblioteca ASTRA.

Sâmbătă și duminică, la cortul A.L.E.G. din cadrul Sibiu Bookfest au avut loc două expoziț7862_658862674131442_1785928908_nii interactive oferite de Centrul Filia din București, una privind hărțuirea stradală și alta privind publicitatea ofensatoare, expozițiile fiind marcate și de două dezbateri pe aceste teme cu legături strânse între ele, pentru că hățuirea este încurajată de felul cum reclamele se folosesc de corpul femeilor ca de un obiect ușor accesibil. Sibienii au putut răsfoi Catalogul Publicității Ofensatoare, publicat anul trecut de Centrul Filia pentru a ironiza și oferi alternative la reclamele care se limitează la imagini stereotipale despre femei și bărbați (disponibil și online http://www.centrulfilia.ro/index.php/publicatii/141-catalogul-publicitatii-ofensatoare)  Legat de hărțuire, din mărturiile împărtășite de participante reise un lucru grav: toate fetele trec prin această experiență și deja de la vârsta de 10-12 ani fetele încep să se teamă de atingeri nedorite, de fluierături și remarci înjositoare când ies pe stradă, iar părinții încep să le restrângă libertatea din dorința de a le proteja, deși spațiul public e și al lor. Pentru ca să nu ne mai temem pentru siguranța noastră și a fiicelor noastre e nevoie în primul rând de solidaritate feminină, e nevoie să luăm atitudine când vedem agresiuni în jurul nostru în loc să întoarcem capul să se le judecăm tot pe victime, din dorința de a ne convinge că nouă nu ni se va întâmpla pentru că suntem altfel.

1231395_660317250652651_191989499_n

Tocmai despre luarea de atitudine a fost vorba în acțiunea Sibiu sancționează violența de gen, în care 12 voluntari A.L.E.G. au marcat prin autocolante spațiile publice din zona centrală (terease, farmacii, magazine) în care patronii au fost de acord să transmită clienților acest mesaj:  dezaprobați și descurajați orice comportament abuziv. Violența de gen se perpetuează pentru că o acceptăm, pentru că o trecem cu vederea. Ea ar trebui sancționată de noi toți, fie că suntem oameni ai legii sau simpli trecători care putem lua atitudine atunci când vedem în jur manifestări misogine sau violente (hărțuire, atingeri nedorite, violență verbală, violență fizică, înjosire etc.). Autocolantul A.L.E.G. a fost postat deja în peste 40 de locații, iar acțiunea va continua în perioada următoare în școli și instituții publice din Sibiu.

Festivalul a inclus și 2 spectacole de teatru forum cu un scenariu conceput și pus în scenă de 10 elevi din Sibiu într-un proiect A.L.E.G. cu titlul Teatru contra violenței de gen (finanțat prin programul European Tineret în Acțiune). Scenariul ilustrează o situație tipică de bullying între adolescenți complicată și pri1186293_658862437464799_1585360327_nn hărțuirea profesor-elev, iar peste 50 de tinerii din public au avut ocazia să se implice în găsirea unor soluții răspunzând la întrebarea: cum putem schimba modul cum acționează personajele astfel încât să avem un deznodământ pozitiv, regula de aur fiind aceea că nu putem schimba personajul negativ, ci doar pe cei din jur sau pe victimă.  Această formă de teatru urmărește schimbarea socială prin principiul implicării: răul nu poate să dispară de la sine, ci doar sub presiunea celor din jur. Reprezentațiile au avut loc în curtea interioară a Muzeului de Istorie și respectiv în Geea Cafe. Ele vor continua în această toamnă în scoli, printr-o finanțare acordată de Proiectul Acționăm Responsabil.

1234299_658862964131413_2018376108_n

În cadrul Sibiu Bookfest au fost proiectate materialele video rezultate în urma apelurilor cu titlul Afară din cutia stereotipurilor de gen, lansate atât pentru tineri cât şi pentru profesionişti în domeniu – montaje video cu exemplele personale de situații care i-au făcut să iasă din cutia stereotipurilor. Filmulețele sunt disponibile și online
http://www.youtube.com/watch?v=8j_UTgtupuI și
http://www.youtube.com/watch?v=rpgN4Qp9hCo.

La Biblioteca Vie am doborât prejudecăți dând ocazia sibienilor să împrumute oameni-cărți pe teme de actualitate cum ar fi Roșia Montană (Nu poți să mă cumperi – povestea unei austriece care a refuzat o ofertă RMGC), dar și despre violența împotriva femeilor, feminism, bere și bărbăție, curajul de a fi tu însuți și de a ieși din cochilie sau cum poți să faci o carieră dintr-un hobby. Mulțumiri cărților vii care ne-au acceptat invitația: Eleonora Pokola, Alexandra Gruian, Daniela Cosma, Simona Maria Chirciu, Diana Ribana, Miky Paicu și Liliana Mihaela Stroe, și coodonatoarei Doriana Tăut.

La ateliereul de stencils pentru egalitate de gen, cu ajutorul artistei Dana Andrei, 15 tineri au invățat să realizeze șabloane pentru o formă de artă în spațiu urban, iar cu sprijinul lui Dan Perjovschi care ne-a împrumutat zidul de lângă Teatrul Național Radu Stanca în care își desfășoară un proiect propriu, am inclus simbolurile egalității de gen în acest ziar vertical al Sibiului.

aleg3

Dumincă, 15 septembrie, la Ille et Villaine a avut loc proiecția filmului Decrețeii – Născuți la Comandă, urmată de o dezbatere despre sănătatea reproducerii și politicie pro-nataliste. Irina Costache și Camelia Proca au prezentat rezultatele Conferinței Regionale UNECE pentru Populație de la Geneva (iulie 2013) și Raportul de Revizuire ICPD+20 care subliniază că dinamica populației este un lucru firesc, marcat în prezent de fenomenul migrației, și că tendința de îmbătrânire a populației în țările europene nu reprezintă o amenințare dacă este însoțită de investiții în educație și sănătate care pot produce rezultate în economie mai sigure decât natalitatea. În esență, prosperitatea unei națiuni nu depinde doar de cantitate, ci și de calitate. S-a discutat despre indicatori negativi semnificativi pentru România, ca sarcinile în adolescență, mortalitatea maternă și cancerul de col uterin. Soluțiile sugerate de participanți s-au îndreptat în direcția sistemului medical și celui educațional: e nevoie de servicii accesibile de consiliere pentru tineri privind viața sexuală (nu doar planificare familială, care este un termen pe care tinerii nu-l resimt ca adresându-se lor!) și importanța educației sexuale în școli – mai eficace prin programe de educație de la egal la egal decât atunci când e făcută de profesori diriginți nepregătiți.  Prin acest eveniment,. A.L.E.G. a marcat campania internațională pentru accesul femeilor la servicii sigure de întrerupere a unei sarcini nedorite.

Marțialeg1, 17 septembrie, la Sala Cavas, a avut loc reprezentația piesei de teatru Cutia de Carton, o comedie franceză de succes realizată de tinerii studenți actori din Sibiu sub coordonarea profesorilor Șerban Puiu, Ana Mujat și Codruța Vasiu, ce face parte din proiectul european SpieGeL al Asociației Proiect 1200 în colaborare cu Teatrul Național Radu Stanca, proiect ce se desfășoară cu sprijinul financiar din partea Programului DAPHNE III al Uniunii Europene și are ca scop prevenirea violenței în rândul tinerilor folosind mijloace comice. Spectacolul a fost urmat de o dezbatere despre alternativele la violență pe care le putem oferi tinerilor, implicarea în activități culturale fiind una dintre acestea.

Ce înseamnă egalitatea de gen şi de ce avem nevoie de ea  azi? Principiile egalităţii de gen contrazic relaţiile de putere bazate pe forţă, dominaţie şi intimidare. Acest model de relaţionare nu e nici pe departe dispărut, iar manifestările sale de azi variază de la băieţii de cartier care hărţuiesc fata care trece pe stradă, la bărbatul care arată cu pumnii cine e şef în casă, până la politicianul sfidător convins că scaunul îl face proprietar de țară. aleg2

Ei bine,  egalitatea de gen demontează aceste raporturi bazate pe puterea abuzivă, fie că ele au loc în spațiu privat sau public, țintind tocmai stereotipiile care fac posibil abuzul, punând în loc respectul pentru Celălalt sau Cealaltă, libertatea de a te autodefini şi participarea egală la decizie. Egalitatea de gen e fiica bună a democraţiei şi a feminismului. La Festivalul Egalităţii de Gen sărbătorim aceste valori împreună cu tinerii şi cu toţi cei care pot reprezenta avanpostul schimbărilor din societate şi aruncăm un ochi critic asupra modului în care se perpetuează inegalităţile, abuzul de putere şi violenţa de la o generaţie la alta.