exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Mesajul Răsunător al Martorelor Tăcute ale Violenței Domestice

 

Ziua Internațională de Combatere a Violentei Împotriva Femeilor Pentru multe femei din România, violența domestică nu este o știre de senzație, ci realitatea cu care se confruntă zilnic. Tăcerea legată de acest abuz transformă de multe ori femeile în statistici sumbre legate de numărul victimelor care-și pierd viata sau suferă fără ca nimeni să știe sau să poată interveni.

Aceasta realitate e combătută încă din 2004 de către Asociația pentru Libertate şi Egalitate de Gen – A.L.E.G. care organizează pe 26 noiembrie  evenimentul stradal anual “Seară de veghe pentru Martorele Tăcute.”, orele 16:00-19:00.

Din 25 noiembrie până pe 10 decembrie sunt declarate 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeii. A.L.E.G. invită jurnaliștii, reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în domeniu și  trecătorii la o seară de veghe cu mesaj răsunător ce susține dreptul femeilor de a trăi fără violență.

Gestul simbolic de aprindere a lumânărilor aduce un omagiu, dar și o speranță pentru un viitor în care nu mai închidem ochii în fața semnelor de abuz pe care le vedem pe stradă, pe scara blocului sau în familie, nu mai rămânem nepăsători și nu ne mai lăsăm intimidați de rușine sau frică.

???? Ziua Internațională de Combatere a Violentei Împotriva Femeilor a fost stabilită în memoria surorilor Mirabal, activiste politice din Republica Dominicană ce au fost bătute pană la moarte pe 29 noiembrie 1960.

De ce un astfel de eveniment de conștientizare în România, în anul 2018? Una din trei femei este victimă a violenței fizice sau sexuale la un moment dat în viața ei, iar peste 90% din agresori sunt bărbați, conform anchetei europene FRA. Siluetele roşii cu care vă veți întâlni pe stradă reprezintă simbolic femei care şi-au pierdut viaţa în urma violenţei domestice. Fiecare siluetă spune povestea unui caz din judeţul Sibiu.

Multi români cred că violența domestică este întâlnită doar în familiile sărace, doar la oamenii needucați. Însă, în momentul de față, 28% dintre femeile din România cunosc victime ale violenței în cercul de rude și prieteni, iar acest abuz nu are legătură directă cu statutul civil, etnia, religia sau contextul socio-economic. O altă prejudecată adânc înrădăcinată în familiile românești este că aceste comportamente violente sunt normale, ba chiar justificate. De multe ori, femeile se luptă singure pentru siguranța lor și a copiilor lor cu agresorul, familia, societatea și blamarea celorlalți, dar și cu sistemul greoi din tribunale și instituții

???? Încurajarea unei atitudini proactive din partea tuturor, precum și găsirea curajului și a propriei voci înainte de a fii prea târziu, este povestea spusă de martorele tăcute ale violenței domestice pe care le puteți găsi în Sibiu, în data de  26 noiembrie, începând cu ora 16:00, pe strada Nicolae Bălcescu.

Tot atunci lansăm și platforma online www.sieureusesc.ro.  unde, pentru prima oară, femeile care se confruntă cu violența și cele care au reușit să depășească o situație de abuz sunt puse în legătură. După cum ne place nouă să spunem, #SiEuReusesc este începutul eliberării. Din momentul în care își poate spune asta, o victimă a violenței face un prim pas spre a deveni o învingătoare. Drumul nu e ușor, dar e important să înceapă, iar pentru asta are nevoie de sprijin și de exemplele altor femei care au reușit. Pentru că împreună suntem mai puternice, soluția cu care venim noi este construirea de grupuri de suport la nivel local prin care oferim ocazia femeilor de a-și împărtăși experiențele, depăși temerile și întări forța. Aflați mai multe detalii în curând, pe platformă.