Mai multă vizibilitate în spațiul public pentru realizările femeilor
Femeile au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea societății, iar acest lucru merită celebrat și păstrat în memoria colectivă la fel de mult precum contribuțiile bărbaților. Ar trebui să vedem un echilibru între numărul de străzi, piețe, parcuri și instituții numite în memoria unor femei, respectiv a unor bărbați. Dar suntem foarte departe de un astfel de echilibru. Vizibilitatea femeilor și ale realizărilor acestora în spațiul public nu este doar o chestiune de dreptate simbolică, ci și o chestiune de promovare a unei culturi democratice pentru tinerele generații. Într-o cultură a meritocrației democratice și a recunoașterii publice, fetele și băieții deopotrivă cresc știind că indiferent de gen pot contribui în mod semnificativ în domeniul civic, politic, științific, economic, cultural și educațional.
Modul de numire a străzilor din oraș poate părea neutru din perspectivă de gen, însă rezultatele arată că femeile sunt în mod sistematic lăsate deoparte. Așa cum reiese din rezultatele studiului recent realizat de lect. univ. dr. Mihai Stelian Rusu, în nomenclatorul stradal al mun. Sibiu există doar cinci străzi care poartă nume de femei, comparativ cu 236 numite în onoarea unor bărbați. Procentual, femeile reprezintă 2,1% din totalitatea celor 241 străzi numite după personalități, în timp ce ponderea străzilor numite după bărbați însumează 97,9%. Această diferență zdrobitoare ne transmite un mesaj profund sexist: că femeile nu contează.
Datele studiului indică faptul că în mun. Sibiu proporția femeilor reprezentate în nomenclatorul stradal este semnificativ mai mică decât în marile metropolele europene, dar și comparativ cu
mari orașe din România. În plus, situația din Sibiul de astăzi este deficitară în ceea ce privește prezența femeilor în toponimia urbană chiar și în comparație cu alte perioade din istoria orașului, fapt ce indică o tendință îngrijorătoare de excludere progresivă a femeilor din spațiul simbolic.
În 2022, A.L.E.G., în colaborare cu Mihai Stelian Rusu (lect. univ. dr. la U.L.B.S.), a lansat o inițiativă locală de creștere a reprezentării femeilor în spațiul public sibian. Viziunea noastră este de a
avea cel puțin o arteră principală din oraș (de exemplu Bulevardul Vasile Milea), un parc central și/sau o instituție publică, redenumite pentru a omagia personalități femei. Știm din rezultatele unei cercetări recente că sibienii ar fi de acord cu redenumirea unor străzi pentru a scoate din anonimat realizările femeilor. In plus, ne dorim ca metodologia de numire străzilor din Sibiu să asigure echilibrul de gen în denumirea noilor străzi care se vor construi în oraș.
„Ne dorim ca perspectiva de gen să fie integrată pe termen lung în procesul de creare de toponimii locale și solicităm includerea în metodologia de numire a străzilor din mun. Sibiu o practică prin care să se corecteze treptat dezechilibrul de gen din nomenclatorul stradal și să se îmbunătățească reprezentarea simbolică a femeilor în spațiul public” declară echipa A.L.E.G.
„În ultimele două decenii, Sibiul a devenit un etalon pentru orașele din România ca centru cultural. Din punctul de vedere al vizibilității femeilor în spațiul public, toponimia stradală a Sibiului sugerează o cultură patriarhală, bazată pe dominația masculină și excluziune de gen. Este important ca Sibiul să promoveze o cultură democratică și meritocratică, inclusiv în ceea ce privește prezența femeilor în nomenclatorul străzilor și reprezentarea lor simbolică în spațiul public”, susține Mihai S. Rusu.
În februarie 2022, am scris Primăriei Sibiu despre problema invizibilității femeilor în spațiul public, făcând o serie de recomandări concrete pentru remediere. Primăria a avut un răspuns inițial pozitiv. În noiembrie 2022 am revenit către Primăria Sibiu cu listă concretă de sugestii de nume pentru (re)denumirea unor străzi – aceasta poate fi accesată aici.
Contextul inițiativei
În 2020, A.L.E.G. a demarat campania „Sibiu pentru drepturi egale”, prin care am făcut o serie de recomandări de politici publice. Integrarea perspectivei de gen în planurile și proiectele Primăriei și ale Consiliului Local este una din recomandările cheie ale acestei campanii, iar inițiativa de creștere a vizibilității femeilor în spațiul public face parte din această campanie.
În cadrul Festivalului Egalității de Gen 2021, A.L.E.G. a organizat un webinar despre (in)vizibilitatea femeilor în spațiul public, alături de Cosima Rughiniș (Prof. univ. dr. la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București), Mihai S. Rusu (Lect. univ. dr. la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu) și Diana Neaga (Lect. univ. dr. la Universitatea Titu Maiorescu din București și consilieră la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați). Acesta poate fi urmărit aici.