exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Tabăra de Tineret pentru Drepturi Egale a ajuns la cea de-a 3-a ediție

În perioada 8-12 iulie 2024, 20 de tineri activiști au participat în Tabăra de Tineret pentru Drepturi Egale, organizată de către Asociația A.L.E.G.(Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen), sub îndrumarea experților noștri în egalitate de gen, al psihologilor implicați și al echipei de proiect. 

Tabăra s-a desfășurat la Sibiel pe o perioadă de cinci zile și a avut ca obiectiv general formarea a 20 de tineri activiști pentru drepturi egale și promovarea relațiilor bazate pe egalitate și respect reciproc. Aceasta a însemnat noi prietenii, multe râsete dar și discuții profunde pe teme precum relații sănătoase, drepturile omului, feminism, egalitate de gen, toleranță. 

𝘖𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘦𝘮𝘰𝘵𝘪𝘦 𝘦 𝘯𝘰𝘳𝘮𝘢𝘭𝘢 𝘴𝘪 𝘣𝘶𝘯𝘢; 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘰𝘬 𝘴𝘢 𝘻𝘪𝘤 𝘯𝘶 𝘢𝘵𝘶𝘯𝘤𝘪 𝘤𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘦𝘷𝘢 𝘯𝘶 𝘪𝘮𝘪 𝘤𝘰𝘯𝘷𝘪𝘯𝘦; 𝘴𝘪 𝘰𝘱𝘪𝘯𝘪𝘪𝘭𝘦 𝘮𝘦𝘭𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘦𝘢𝘻𝘢 𝘴𝘪 𝘴𝘶𝘯𝘵 𝘷𝘢𝘭𝘰𝘳𝘰𝘢𝘴𝘦, 𝘪𝘯𝘥𝘪𝘷𝘪𝘥𝘶𝘢𝘭𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦𝘢 𝘧𝘪𝘦𝘤𝘢𝘳𝘶𝘪𝘢 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘦𝘢𝘻𝘢; 𝘪𝘮𝘱𝘶𝘯𝘦𝘳𝘦𝘢 𝘭𝘪𝘮𝘪𝘵𝘦𝘭𝘰𝘳 𝘪𝘯𝘵𝘳-𝘰 𝘳𝘦𝘭𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘦𝘴𝘦𝘯𝘵𝘪𝘢𝘭𝘢 – sunt câteva dintre lucrurile pe care tineriile ne-au spus că le-au învățat în urma acestor activități.

În ce-a de-a doua zi, a fost alături de noi Ewa Szymera, coordonator de rețea în cadrul Rețelei ASTRA. Împreună cu ea, am dezbătut subiecte legate de drepturile și sănătatea reproductivă și am aflat și despre politicile din Polonia.  

În cadrul discuției despre importanța educației sexuale și consecințele lipsei ei, Ewa i-a întrebat pe voluntarii A.L.E.G. care ar fi elemente esențiale pentru o bună educație pentru sănătate reproductivă (acesta a fost termenul pe care tinerii l-ar folosi pentru că e mai blând cu profesorii și părinții lor). Ei ar include aici: igienă și respect pentru corp, gestionarea sănătății menstruale, contracepție sigură, sănătatea mentală și sexualitatea, toleranță la diversitate, managementul emoțional al relațiilor, prevenirea violenței sexuale și a infecțiilor cu transmitere sexuală. Tinerii spun că foarte rar au o discuție serioasă despre consimțământ și mulți din colegii lor nu înțeleg acest termen. În ce privește discuțiile despre menstruație, ele ar trebui purtate nu doar cu fetele în contextul promovării unor produse comerciale, așa cum se întâmplă la multe școli, ci ar trebui să fie niște discuții de bun simț la care să participe toată lumea. Iar produse sanitare menstruale ar trebui să fie disponibile gratuit mai ales în școlile din zone defavorizate.

Cu ajutorul Dorianei Tăut și al Iuliei Rusu, tinerii și-au exersat creativitatea, s-au relaxat și s-au dezvoltat personal prin scrierea scenariului de teatru forum, o formă de spectacol menită să schimbe atitudinile oamenilor prin rezolvarea unor probleme sociale. Această formă de teatru oferă publicului puterea de a găsi soluții și de a rezolva probleme sociale prin implicare activă. Această piesă de teatru va fi pusă în scenă de tinerii participanți în tabară în cadrul Festivalului Egalității de Gen care va avea loc la finalul lunii octombrie 2024. 

 

Pe parcursul verii tinerii se vor întâlni pentru noi ateliere de dezvoltare personală și pentru a pregăti spectacolul de teatru forum. Întrebați despre tabara de anul aceasta, ne-au spus: 𝘋𝘪𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘵𝘢𝘣𝘦𝘳𝘦𝘭𝘦 𝘭𝘢 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘢𝘮 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘪𝘤𝘪𝘱𝘢𝘵 𝘱𝘢𝘯𝘢 𝘢𝘤𝘶𝘮, 𝘢𝘤𝘦𝘢𝘴𝘵𝘢 𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘱𝘳𝘪𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘤𝘦𝘭𝘦 𝘮𝘢𝘪 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘦𝘴𝘢𝘯𝘵𝘦 𝘴𝘪 𝘤𝘶 𝘴𝘶𝘣𝘪𝘦𝘤𝘵𝘦 𝘢𝘤𝘵𝘶𝘢𝘭𝘦 𝘱𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘮𝘶𝘭𝘵𝘪 𝘵𝘪𝘯𝘦𝘳𝘪 𝘢𝘳 𝘵𝘳𝘦𝘣𝘶𝘪 𝘴𝘢 𝘭𝘦 𝘢𝘣𝘰𝘳𝘥𝘦𝘻𝘦; 𝘋𝘦 𝘢𝘣𝘪𝘢 𝘢ș𝘵𝘦𝘱𝘵 𝘶𝘳𝘮𝘢𝘵𝘰𝘢𝘳𝘦 𝘵𝘢𝘣𝘢𝘳𝘢, 𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘰 𝘦𝘹𝘱𝘦𝘳𝘪𝘦𝘯𝘵𝘢 𝘮𝘪𝘯𝘶𝘯𝘢𝘵𝘢 𝘱𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘰 𝘳𝘦𝘤𝘰𝘮𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘪 𝘢ș𝘵𝘦𝘱𝘵 𝘤𝘶 𝘥𝘳𝘢𝘨 𝘴𝘢 𝘰 𝘳𝘦𝘵𝘳𝘢𝘪𝘦𝘴𝘤; 𝘈𝘵𝘮𝘰𝘴𝘧𝘦𝘳𝘢 𝘨𝘳𝘶𝘱𝘶𝘭𝘶𝘪, 𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘶𝘯 𝘴𝘱𝘢ț𝘪𝘶 𝘴𝘪𝘨𝘶𝘳 𝘶𝘯𝘥𝘦 𝘯𝘦-𝘢𝘮 𝘱𝘶𝘵𝘶𝘵 𝘦𝘹𝘱𝘳𝘪𝘮𝘢 𝘰𝘱𝘪𝘯𝘪𝘪𝘭𝘦 𝘧𝘢𝘳𝘢 𝘢 𝘧𝘪 𝘫𝘶𝘥𝘦𝘤𝘢𝘵𝘪 𝘴𝘪 𝘢𝘵𝘦𝘭𝘪𝘦𝘳𝘦𝘭𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘮-𝘢𝘶 𝘢𝘫𝘶𝘵𝘢𝘵 𝘴𝘢 𝘮𝘢 𝘥𝘦𝘻𝘷𝘰𝘭𝘵 𝘤𝘢 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘢𝘯𝘢 𝘴𝘪 𝘴𝘢 𝘢𝘮 𝘮𝘢𝘪 𝘮𝘶𝘭𝘵𝘢 𝘪𝘯𝘤𝘳𝘦𝘥𝘦𝘳𝘦 𝘪𝘯 𝘮𝘪𝘯𝘦.

 

Festivalul Egalităţii de Gen ediția a XIX-a va avea loc în octombrie 2024. Rămâneți cu ochii pe pagina noastră de Facebook (https://www.facebook.com/festivalulegalitatiidegen/), în curând vom veni cu noi detalii legate de programul festivalului. 

Festivalul Egalității de Gen® este o campanie anuală, de conștientizare, realizată de A.L.E.G. și adresată în primul rând tinerilor pentru a-i ajuta să se împrietenească cu concepte precum drepturile omului și drepturile femeilor și să vadă dincolo de stereotipuri și prejudecăți.

__________________________

Anul acesta, tabără a fost posibilă cu sprijinul Ambasadei Franței în România (Ambassade de France en Roumanie), Institutul Francez, Centrului pentru Drepturi Reproductive (Center for Reproductive Rights), iar pauzele dulci și sărate au fost asigurate de către Simpa Sibiu.