#SiEuReusesc – comunitatea învingătoarelor din București este suținută prin Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen
Conform celui mai recent Indice al Egalității de Gen, România se află pe locul 25 din 28, în cadrul Uniunii Europene, în ceea ce privește egalitatea de gen. Indicele analizează situația femeilor și bărbaților în ceea ce privește piața muncii, resursele financiare, nivelul de educație, sănătate, cum este folosit timpul, puterea de decizie.
În acest context, Fondul IKEA pentru Egalitate de gen, dezvoltat de Fundația Comunitară București, susține financiar proiecte care contribuie la creșterea independenței economice a femeilor aflate în situații de vulnerabilitate, la educația pentru parteneriatul de gen, cu accent pe viața privată, precum și intervenții comunitare pentru transformarea rolurilor de gen tradiționale.
#SiEuReusesc – comunitatea învingătoarelor din București, implementat de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.) în parteneriat cu Asociația ANAIS, este unul dintre proiecte finanțate de Proiectul își propune să crească pe termen lung autonomia și soldaritatea în rețele de suport de la egal la egal pentru femeile și copiii afectați de violența domestică. În comunitatea #SiEuReusesc, schimbarea pornește de la (re)construirea încrederii în sine și oferirea de informații ușor accesibile prin exemplele pozitive ale altor femei care au trecut prin experiențe similare, comunicate prin campanii publice dar și în grupuri online private. Pasul următor ține de depășirea traumelor, prin participarea la grupuri de sprijin și ateliere de dezvoltare personală. Schimbarea se consolidează prin câștigarea autonomiei financiare la nivel individual, prin mijlocirea unor oportunități de angajare pentru femeile care au această nevoie, dar și prin implicarea învingătoarelor în acțiunile de formare și sensibilizare a specialiștilor care intervin în cazuri de violență, ceea ce va contribui la integrarea învingătoarelor în comunitatea mai largă și la reducerea discriminării. Comunitatea învingătoarelor din București va fi dezvoltată pe baza lecțiilor învățate din proiectul pilot desfășurat deja în Sibiu. Proiectul va fi susținut cu 140.150 lei pentru primul an de implementare. ”
Proiectele câștigătoare au fost selectate cu ajutorul unui juriu independent format din persoane cu experiență în studii și politici de gen, dar și în implicare socială. Susținerea financiară pentru aceste proiecte se va face pe timp de trei ani, cu o reevaluare anuală.
Mai multe detalii: aici