exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Rupem tacerea despre violenta sexuala: intarirea capacitatii ONG-urilor de a integra violenta sexuala pe agenda publica

De ce e nevoie de acest proiect? Proiectul a aparut din nevoia de a da un cadru structurat unor colaborari punctuale intre organizatii care promoveaza egalitatea de gen și actioneaza pentru prevenirea și combaterea violentei asupra femeilor, astfel incat violenta sexuala sa nu ramana un subiect tabu in spatiul public iar victimelor agresiunilor sexuale sa le fie uşurat accesul la servicii de asistenta.

Un studiu recent al Agentiei pentru Drepturi Fundamentale al Uniunii Europene “Violenta impotriva femeilor: in fiecare zi și in orice loc” arata ca 6% dintre femeile din Romania au fost la un moment dat victimele unei agresiuni sexuale. Din pacate un numar foarte mic dintre aceste persoane ajung sa beneficieze de ajutor specializat sau sa reclame violentele catre autoritati. Diferenta dintre ceea ce ajunge in statisticile politiei și viata de zi cu zi a femeilor, unde hartuirile și agresiunile sexuale se apropie de cotidian, este invaluita in tacere și acoperita de tabu-uri, prejudecati și teama. La aceasta nevoie iși propune sa raspunda proiectul nostru.

Parteneri:

Parteneri romani: Asociatia Transcena, Institutul Est European pentru Sanatatea Reproducerii, Asociatia Front, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociatia E-RomnjaCentrul Filia, Societatea de Analize Feministe AnA, Asociatia Artemis. Colaborator: Fundatia Sensiblu.

Partener extern: organizatia Stigamot, Islanda. Aceasta organizatie ofera servicii de consiliere victimelor violentei sexuale și promoveaza interesele acestora in Reijkiavik. Partenerul islandez va participa la doua dintre intalnirile tematice in Romania pentru a impartasi experiente și strategii legate atat de servicii pentru victima cat și de campanii de advocacy.

Finantare: prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Valoarea totala a proiectului este de 43,409 Euro.

Durata: 15 Mai 2014- 15 Mai 2015.

Obiective principale: intarirea capacitatii retelei de ONG-uri din domeniul combaterii violentei asupra femeilor de a integra in agenda publica violenta sexuala printr-o perspectiva de gen.

  • Creșterea dialogului intre parteneri și agrearea unor prioritati comune pe parcursul a 7 intalniri tematice ce se concretizeaza intr-o serie de 10 documente de advocacy ( 5 documente de pozitie și 5 fact sheet); realizarea unui centru de resurse online adresat specialiștilor ce lucreaza cu victime or grupuri vulnerabile, decidenti, mass-media și universitati de profil.
  • Consolidarea capacitatii de advocacy prin promovarea unui mesaj comun retelei in 5 evenimente locale și printr-un seminar la nivel central pe tema violentei sexuale.
  • Extinderea retelei cu alte 5 organizatii care lucreaza cu persoane cu risc de victimizare sexuala.

Activitati:

  • O serie de 7 intalniri tematice cu participarea membrilor retelei ce se vor desfașura in perioada iulie 2014 – aprilie 2015; ultima intalnire fiind urmata de un seminar public.
  • Realizarea unui centru de resurse online va include informatii despre servicii, exemple de bune practice, studii și cercetari precum și documentele proprii elaborate pe parcursul intalnirilor tematice (5 documente de pozitionare și 5 factsheet). Centrul se adreseaza specialiștilor ce lucreaza cu victime or grupuri vulnerabile, decidenti, mass-media și universitati de profil
  • O serie de 5 evenimente publice locale in orașele Iași, Targu-Mureș, Cluj, Sibiu, București.

Calendarul intalnirilor tematice:

Intalnire 1. Violenta sexuala din perspectiva de gen: forme de manifestare și grupuri de risc- Data:  24 iulie, Bucureşti

Intalnire 2. Reprezentari media ale violentei sexuale: probleme și modele de buna practica- Data: August   22, Bucureşti

Intalnire 3. Bune practici in interventia pentru victima- Data 17-18 Septembrie, Sibiu

Intalnire 4. Violenta sexuala impotriva adultilor și violenta sexuala impotriva minorilor- Data: 17 Octobrie, Bucureşti

Intalnire 5.  Agrearea listei de prioritati și a unor mecanisme de reactie a retelei- Data: 10 Noiembrie , Bucureşti

Intalnire 6. Hartuirea sexuala și violenta sexuala in violenta domestica- Data  15 decembrie, Bucuresti

Intalnire 7–redactare Apel la actiune privind violenta sexuala- Data N/A

Continutul acestei sectiuni de website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org. Proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania