exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Niciodată nu e doar atât

În fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor) și 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului) are loc campania internațională pentru eliminarea violenței împotriva fetelor și femeilor, marcată de 16 zile de activism. O ocazie în plus să arătăm că violența nu e “doar o palmă”, cum se crede. Subestimăm prea des cât de gravă e violența domestică și cât de greu se iese din ea!

Aveam 35 de ani și îmi doream familia clasică: soț, copil, casă, câine…și așa am început să fim împreună. Se purta frumos la început, dar mai avea și scăpări.  De exemplu, odată ne-am luat la ceartă pe stradă și el mi-a răsucit mâna la spate… nu mi-a venit să cred. Apoi și-a cerut scuze și l-am iertat. Era doar o joacă, așa a zis.  Apoi a devenit un obicei să mă lovească cu palma, să dea cu picioarele, să mă păruiască… mai întâi au fost lovituri mai ușoare, apoi din ce în ce mai grave, până când într-o zi a pierdut controlul și a vrut să mă omoare în bătaie. Eu îl iertam, iar perioadele de liniște le consideram fericire….  Asta este ce povestește Mirela, una dintre învingătoarele de la A.L.E.G.

Săptămâna aceasta, cel puțin o femeie din România moare în urma violenței care e mult mai mult decât „doar o palmă”.  Azi, 82 de femei dau declarații la poliție, și nu pentru că el e “doar puțin gelos” sau că totul a fost “doar o joacă”. Mâine, încă atâtea vor căuta informații pe ascuns pentru a primi ajutor.  

Scuzele agresorului, subestimarea riscurilor de către poliție – toate încep cu doar. Niciodată nu e doar atât. O palmă va fi urmată de o alta. Controlul telefonului va continua. Gelozia nu se va opri și doar va crește în intensitate. Faptul că nu își potolește furia o va pune în pericol. Din experiența centrului de consiliere, noi, la A.L.E.G. știm asta. Victimele abuzului știu asta, însă au nevoie de ajutor pentru a ieși cu bine dintr-o relație abuzivă. Donează 50 de lei pe lună, ca să le putem oferi sprijinul psihologic și juridic de care au nevoie. Nu contează dacă abuzul e vizibil sau nu, știm că nu e niciodată doar atât.   

Suntem de partea tuturor femeilor victime ale violenței din România și spunem #fărădoar. Subestimăm prea des cât de gravă e violența domestică și cât de greu se iese din ea! Donează acum: https://aleg-romania.eu/doneaza/

*sursă statistici IGPR