Învingătoarele violenței ajută și alte femei să reușească – Forumul Învingătoarelor (II)
“Curajoase împreună” este mesajul sub care s-au reunit vineri la București membrele Rețelei Învingătoarelor, la a doua ediție a Forumului Învingătoarelor, inițiat de asociația A.L.E. G ca locul de întâlnire al femeilor care s-au confruntat cu violența domestică și vor să se implice în sprijinirea altor femei.
La eveniment, împreună cu cele 50 de participante am făcut o călătorie în ultimul an pentru a rememora cum a început programul #SiEuReusesc și a vedea exemple concrete în care ne-am dat una alteia putere. Una dintre femeile pe care rețeaua învingătoarelor a ajutat-o să-și schimbe viața e Ioana, iar forumul a însemnat pentru ea prima întâlnire cu capitala și prima oară când a stat într-un hotel. Ioana e dintr-o zonă rurală și a trăit 20 de ani cu un soț foarte violent. A auzit de rețea anul trecut și a scris mai multor învingătoare ale căror povești le-a văzut la televizor. O învingătoare din Brașov a ajutat-o să plece cu cei patru copii într-un adăpost unde putea sta câteva zile să se hotărască ce vrea să facă. La forum au povestit despre această misiune de salvare ca-n filme. Ioana s-a decis că s-ar simți mai în siguranță în alt oraș, așa că o învingătoare din Sibiu a ajutat-o să se mute, să-și găsească chirie și un job, chiar și școală pentru copii.
Apartamentul în care stă azi Ioana a fost dotat în urma unui apel lansat de învingătoare printre cunoscuții săi – unii au adus o masă, alții pături și veselă. Voluntarii A.L.E.G. au însoțit-o pe ea și copii prin oraș până s-au obișnuit cu schimbarea. Azi Ioana lucrează, se descurcă singură și nu mai e femeia chinuită din trecut. Soțul continuă să o amenințe prin copii, pe care îi vizitează la școală (motiv pentru care nu-i putem dezvălui identitatea), dar ea și-a luat propria viață în mâinile ei și primește consiliere pentru ea și copii. Ioana e un exemplu care arată că Rețeaua Învingătoarelor crește șansele femeilor de a se elibera de violență, completând serviciile clasice (adăpost, centru de consiliere) cu susținerea determinată și solidară a altor femei care au fost în situații de violență.
Rețeaua este în continuă creștere, iar în acest an un proiect se derulează pentru consolidarea unei comunități #SiEuReusesc București. Femeile care au depășit violența se pot implica în mai multe roluri în rețea:
1.Rolul de ambasadoare a cauzei, vorbind public despre cum a reușit ea să scape de violență, ca să dea curaj și altora.
2. Rolul de persoană resursă într-un grup de sprijin local
3. “Soră mai mare” care ajută practic cu sfaturi și însoțire o altă femeie care încă își caută drumul pentru a se elibera de violență.
Doritoarele sunt invitate să scrie pe adresa contact@sieureusesc.ro.
“De ce Învingătoare? Acest cuvânt răspunde cel mai bine intenției noastre de a nu le mai percepe pe femeile care se confruntă cu violența doar ca vulnerabile și slabe, ci ca femei care au și o rezistență ieșită din comun, o forța pe care, dacă ele ajung să o folosească nu pentru a răbda, ci pentru a se elibera de violență, și ulterior pentru a ajuta alte femei, poate fi de neînvins” declară inițiatoarele proiectului.
Forumul Învingătoarelor din România (II) este un eveniment organizat de A.L.E.G. (www.aleg-romania.eu) susținut prin Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.
Parteneri locali: Pas Alternativ Brașov, ANAIS București și Grupul de sprijin GRAB din Satu Mare.
Detalii despre program aici: https://sieureusesc.ro/
Apariții media: https://www.decatorevista.ro/invingatoarele/ si https://recorder.ro/invingatoarele/