Festivalul Egalității de Gen® 2024 – Ediția a XIX-a
Îndrăznește! să acționezi
Orice drept se poate pierde când nimeni nu-l apără…
Festivalului Egalității de Gen® 2024
ediția a XIX-a
Drepturile femeilor sunt drepturi ale omului, iar anul acesta la Festivalul Egalității de Gen® îndrăznim să punem accent pe fragilitatea acestor drepturi câștigate cu greu abia în ultima sută de ani. Cât de multe știi despre eforturile depuse de multe femei diferite, din toate colțurile lumii, de-a lungul multor ani, uneori timp de generații? Știi că aceste drepturi, cum ar fi dreptul la o viață fără violență, dreptul la sănătate, au adus beneficii nu doar femeilor, ci și comunităților lor și societății în ansamblu? Cum ar fi să îți fie luat dreptul de a lua decizii legate de viața ta? Cum ar fi afectată societatea dacă am reveni la un regim dictatorial?
Îndrăznește! să fii alături de noi la această ediție a festivalului, între 30 octombrie și 2 noiembrie, unde, prin dezbateri, ateliere și acțiuni civice, vom descoperi împreună cum poate fiecare dintre noi contribui la schimbări bine și la păstrarea drepturilor de care ne bucurăm azi pentru care s-au implicat mii de persoane ale căror nume nici nu le cunoaștem.
Vă așteptăm alături de noi și anul acesta.
Mai jos puteți găsi programul detaliat:
30 Octombrie | Miercuri
13:00 | A.L.E.G. Drepturi egale la Ziarul Orizontal
📍Zidul exterior al TNRS, Sibiu
17:00 – 19:00 | Cum arată hartuirea pentru GenZ?
Atelier de colaje în colaborare cu RaColaj
📍 Calea Șurii Mici nr. 39, Sibiu (Atelier Art & Fun)
*Înscrieri aici
20:00 | MO
Proiecție ESTE film și dezbatere
📍ESTE film, Centrul Cultural „Ion Besoiu”, Sibiu
*Intrare gratuită pe bază de rezervare aici
31 Octombrie | Joi
14:00 – 18:00 |Ce faci când nu poți să alegi în siguranță?
O experiență imersivă despre accesul la avort în România
📍 Sibiu
*pe baza de invitație
19:00 – 20:00 | Visuri de hârtie
Spectacol de teatru forum
📍Teatrul pentru Copii și Tineret Gong, Sibiu
*pe baza de rezervare prin formular aici, nerecomandat persoanelor sub 14 ani
01 Noiembrie | Vineri
10:00 – 14:00 | Ce faci când nu poți să alegi în siguranță?
O experiență imersivă despre accesul la avort în România
📍 Sibiu
*pe baza de invitație
17:00 – 19:00 | Născuți la comandă. Decrețeii.
Proiecție film și discuție despre istoria activismului pentru acces la sănătate
📍Centrul Cultural Habitus, Sibiu
*pe bază de rezervare aici, nerecomandat persoanelor sub 16 ani
02 Noiembrie | Sâmbătă
11:00 – 13.00 | Biblioteca Vie: Îndrăznește
📍Promenada Sibiu
*înscrieri aici
Atelierul „Cum arată hărțuirea pentru Gen Z?” invită tinerii între 15 și 25 de ani să exploreze formele de hărțuire prin discuții deschise și colaje creative realizate din materiale refolosite. Evenimentul are loc pe 30 octombrie, la Atelier Art & Fun, cu susținerea RACOL∆J. Mesajele artistice create vor fi expuse apoi la Ziarul Orizontal, cu sprijinul artistului Dan Perjovschi.
În aceeași zi, de la ora 20:00, la Centrul Cultural “Ion Besoiu” va avea loc proiecția filmului “MO”, în parteneriat cu Este Film Festival, urmată de o dezbatere pe tema hărțuirii cu Camelia Proca, Eniko Gall și Vladimir Barbu.
Pe 31 octombrie și 1 noiembrie, A.L.E.G. și Asociația Moașelor Independente invită decidenți și profesioniști din domenii publice la o experiență imersivă pe tema Ce faci când nu poți să alegi în siguranță?. Aceasta îi plasează în situațiile dificile ale femeilor vulnerabile, subliniind nevoia de acces la servicii sigure de sănătate reproductivă.
În 31 octombrie, de la ora 19:00, Teatrul pentru Copii și Tineret GONG va găzdui spectacolul de teatru forum „Visuri de hârtie”, cu un scenariu conceput și interpretat de voluntarii A.L.E.G. sub coordonarea actrițelor Doriana Tăut și Iulia Rusu, ce explorează vulnerabilitatea tinerilor atunci când visurile de a munci în străinătate devin capcane periculoase din cauza prejudecăților despre rolul femeilor.
În 1 noiembrie, de la ora 17:00 la Centrul Curltural Habitus, filmul Născuți la comandă: Decrețeii al regizorului Florin Iepan aduce în prim-plan istoria decretului ce a influențat viețile multor români. Proiecția este urmată de o discuție cu activista Daniela Drăghici și Adriana Lamackova de la Centrul pentru Drepturi Reproductive, abordând istoria acestor acțiuni ale societății civile, tendințele existente în România și în țările din jur și ce ar trebui să urmărească tinerii pe acest subiect.
Sâmbătă 2 noiembrie, de la ora 11:00, Promenada Sibiu va găzdui Biblioteca Vie – un eveniment în care cărțile sunt oameni, iar poveștile lor reale ne inspiră să Îndrăznim! să acționăm pentru drepturi egale. Printre invitați se numără psihoterapeuta Ligia Moise, Ioana Ciuban – președintă a Asociației ESTE Film, Roxana Mărcoiu – activitstă pentru drepturile persoanelor cu probleme de sănătate mentală la Asociația Tonal și alte persoane care au modelat comunitățile din care fac parte.
Festivalul Egalității de Gen® este o campanie de conștientizare organizată de Asociația A.L.E.G., adresată în primul rând tinerilor, pentru a-i ajuta să se împrietenească cu concepte precum drepturile omului și drepturile femeilor. Ne dorim să-i invităm să vadă dincolo de stereotipuri și prejudecăți.
_______________________
Partenerii ediției de anul acesta sunt Centrul pentru Drepturi Reproductive, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong, ESTE Film Festival, Promenada Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Carturești Sibiu, Racolaj.
Sponsorul de anul acesta al festivalului este Simpa.
____________________________
Povestea afișului de anul acesta pleacă de la toate femeile care au îndrăznit să-și ceară și să-și apere drepturile, să combată nedreptăți în România. Femei de vârste, etnii, credințe, statut și clase sociale diferite, care și-au lăsat și își lasă amprenta în societatea noastră. Femei care s-au confruntat și se confruntă cu prejudecăți, inegalități, făcând față situațiilor dificile. Femei care și-au pierdut viața din cauza lipsei de acces la servicii medicale de sănătate a reproducerii. Femei care sunt în viața pentru că au găsit o alternativă. Un șir lung de femei care pornește din trecut și continuă în prezent până la tine, ca să-ți dea curaj.