Ești martor/ă la hărțuirea la locul de muncă? Iată cum poți ajuta.
Hărțuirea în lumea muncii este o problemă reală și este important să știm cum să intervenim atunci când noi sau cei din jurul nostru se confruntă cu astfel de situații.
Metoda celor 5D – Distragere, Delegare, Documentare, Discută și Direcționează – reprezintă acțiuni diferite pe care le poți folosi pentru a sprijini pe cineva care este hărțuit, pentru a sublinia că hărțuirea nu este acceptabilă în cultura organizației și pentru a le demonstra colegelor și colegilor că au puterea de a cere un mediu de muncă sigur și sănătos, în care demnitatea fiecăruia este respectată.
Mai jos oferim detalii cu privire la fiecare dintre cele 5 acțiuni și câteva exemple concrete:
1. DISTRAGEREA agresorului: Distragerea este o modalitate subtilă și creativă de a interveni. Scopul său este pur și simplu de a deraia incidentul de hărțuire prin întreruperea acestuia. Poți ignora persoana care hărțuiește și interacționa direct cu persoana care este hărțuită. Evită să discuți sau să faci referire la hărțuirea care are loc și vorbește despre ceva complet diferit pentru a distrag atenția.
De exemplu: „Accidental” varsă sau scapă un obiect sau creează o agitație pentru a atrage atenția de la hărțuire – poți scăpa cafeaua sau apa, iar dacă ești online, trimite un emoji/gif și spune că e din greșeală, asta va ajuta să de-escaladeze situația.
2. DELEGAREA cerând ajutorul altcuiva: Delegarea înseamnă să ceri ajutorul unei terțe părți pentru a interveni în cazul unei hărțuiri. Caută pe cineva care este gata și dispus să ajute și explică-i cât mai clar posibil ce observi și cum ai vrea să te ajute.
De exemplu: Vorbește despre situație cu managerul tău sau altcineva cu autoritate în care ai încredere și încercați să vedeți cum puteți interveni pentru a sprijini persoana afectată.
3. DOCUMENTAREA hărțuirii: Documentarea implică fie înregistrarea, fie notarea unui incident de hărțuire. Este important să evaluezi situația și să te asiguri că persoana hărțuită primește deja ajutor sau să începi documentarea dacă ești în siguranță. Întotdeauna întreabă persoana hărțuită ce dorește să facă cu înregistrarea și/sau notițele tale și nu folosi materialul fără permisiunea lor.
De exemplu: În urma unui incident de hărțuire, trimite un mesaj scris persoanei (pe WhatsApp, email) prin care să confirmi ceea ce ai văzut și să verifici dacă persoana are nevoie de sprijin.
4. DISCUTĂ cu persoana hărțuită și consolează-o: Chiar dacă nu poți acționa pe moment, poți face o diferență verificând starea persoanei hărțuite după incident. Ajută la reducerea traumei lor vorbind cu ei după un incident de hărțuire.
De exemplu: Întreabă persoana afectată dacă se simte în regulă, spune-i despre ceea ce ai văzut și că situația nu este acceptabilă, oferă-i o listă de resurse pe care le poate accesa pentru a denunța situația (aici găsești o listă pe care noi am pregătit-o). Dacă ai documentat situația, întreabă dacă vor să le trimiți dovezile.
5. DIRECȚIONEAZĂ situația și numește fapta: Uneori, este necesar să răspunzi direct la hărțuire, numind comportamentul nepotrivit și confruntând persoana care face rău. Această metodă trebuie folosită cu prudență (!) și este important să evaluezi situația înainte de a răspunde. Concentrează-te pe asistarea persoanei hărțuite în loc să te angajezi într-o discuție cu persoana care face rău.
De exemplu: Dacă decizi să te adresezi direct hărțuitorului, poți interveni prin a spune: „Este nepotrivit să ameninți”, „Este lipsit de respect să jignești”, „Nu este în regulă să faci glume sexiste”, „Asta este hărțuire”.
Hărțuirea la locul de muncă poate fi combătută prin intervenția activă a fiecăruia dintre noi și prin folosirea acestor metode de intervenție. Cu cele 5D, putem sprijini victimele împotriva hărțuiri și putem contribui la crearea unui mediu de lucru mai sigur și respectuos pentru toți lucrătorii. Însă nu îți pune niciodată viața în pericol. Intervin-o doar dacă este sigur să o faci!
Medotă celor 5 D a fost dezvoltată de organizația Right To Be acum mai bine de 10 ani pentru a ajuta oamenii să intervină atunic când sunt matori ai hărțuirii în diferite contexte (la lucru, pe stradă, online, etc.).
A.L.E.G. oferă servicii de consiliere și informare psiho-juridică persoanelor care s-au confruntat cu o situație de hărțuire sexuală la locul de muncă în baza resurselor disponibile.
Dacă o persoană se află într-o situație de hărțuire care îi pune viața în pericol, aceasta poate sună de urgență la 112 sau la 0800 500 333 (linia națională gratuită gestionată de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse care oferă ajutor specializat victimielor violenței de gen).