exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Corp, limite, responsabilități – Îndrumar de sprijin pentru persoanele care lucrează cu tinerii din centrele de plasament

Copiii, pe măsură ce cresc, trec prin diferite stadii de dezvoltare atât fizică, cât și psihică, iar curiozitatea lor legată de schimbările și trăirile corporale este tot mai mare. Studiile arată că a vorbi deschis despre corp, relații, limite, intimitate sau sarcină îi învață respectul față de propriul corp și le dă forța să vorbească atunci când cineva se comportă neadecvat față de ei. A iniția dialogul pe aceste teme poate fi provocator, mai ales când copiii și adolescenții adresează întrebări personalului din sistemul de protecție socială sau voluntarilor care desfășoară activități educaționale în centre de plasament sau în case de tip familial. Din cauza abuzurilor și traumelor suferite înainte de a ajunge în grija statului, copiii instituționalizați au dificultăți în a pune limite sănătoase în relațiile cu cei din jur. Nevoia de iubire și apreciere se manifestă mai intens decât cea de siguranță, astfel că aceștia ajung, fără să conștientizeze, în alte situații de abuz.

A-i învăța pe copii să-și aprecieze corpul, să îl considere valoros și să îl respecte, nu doar pentru felul în care arată, îi poate păstra în siguranță. Atunci când copiii învață să se raporteze la propriul corp din interior (ce simt și ce pot face), nu doar din exterior (cum mă arăt altora), îi ajută să îl aprecieze mai mult și să-i acorde mai multă grijă pe tot parcursul vieții. Copiii și adolescenții au rar parte de discuții sincere și deschise despre educația și sănătatea sexuală, informațiile pe care le primesc despre sarcină, infecții cu transmitere sexuală sau despre importanța consimțământului în raporturile sexuale fiind minimale și incomplete. Au nevoie de un mediu sigur, deschis, încurajator, care să permită exprimarea întrebărilor, curiozităților, dar și clarificarea confuziilor. Această abordare le permite să-și formuleze propriile convingeri și să înțeleagă mai în detaliu ce este potrivit pentru ei și ce nu. Este important ca discuțiile despre educația și sănătatea sexuală să fie adaptate vârstei și nevoilor lor și să răspundă la întrebările pe care le au într-un limbaj corespunzător nivelului de înțelegere al copiilor/adolescenților. Atât indiscreția, cât și lipsa totală de implicare și/sau de informații pot avea consecințe negative atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Voluntarii și personalul din centrele de plasament sau casele de tip familial sunt martori ai modului în care aceștia reacționează la provocările cu care se confruntă, având astfel ocazia să încurajeze dialogul pornind de la situații concrete.

Prezentul îndrumar vine să răspundă nevoilor personalului din sistemul de protecție socială și tuturor celor care desfășoară activități educaționale în centrele de plasament și casele de tip familial. Nevoile au fost identificate în urma a 47 interviuri cu educatoare și educatori, asistenți sociali, psihologi și psihopedagogi, asistenți medicali, copii, adolescenți și adolescente din sistemul de protecție și voluntare ale Asociației De Poveste. Datele culese au fost utilizate pentru conceperea și adaptarea unor activități practice de dezvoltare a competențelor de comunicare eficientă și empatică a unor teme referitoare la psihologia dezvoltării și a vârstelor. 

Descarcă Îndrumarului de sprijin pentru persoanele care lucrează cu tinere și tineri din centre de plasament și case de tip familial aici.

____

Proiectul Corp, limite, responsabilități – îndrumar de sprijin pentru persoanele care lucrează cu tinerii din centrele de plasament a fost finanțat prin Maratonul Internațional Sibiu 2023, cel mai mare eveniment de alergare filantropic din țară, organizat de Fundația Comunitară Sibiu din 2017. 182 de alergători, copii și adulți, și 226 susținători au strâns fonduri pentru această inițiativă a Asociației De Poveste, în colaborare cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G.