exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

ALErG/SUSTIN Centrul de consiliere pentru victimele violentei sexuale la Semimaraton Sibiu

SemiMaraton Sibiu, proiect inscris „Corpul meu imi apartine”- Centrul Pilot pentru Victimele Violentei Sexuale

Descrierea pe scurt a proiectului

Proiectul asigură un serviciu unic în România care include consiliere psihologică și juridică, inclusiv reprezentare în instanță gratuită pentru persoanele care au suferit o formă de violenţă sexuală. Cele mai multe victime ale violenței sexuale nu vorbesc nimănui despre ceea ce li s-a intâmplat și apelează foarte rar la ajutor din cauza rușinii și a sentimentelor de auto-învinovățire. Dacă se decid să depună plângere trec prin experienţe care le re-traumatizează şi au nevoie să fie susţinute fără a fi judecate.

Nevoia/problema căreia îi răspunde proiectul

11127869_994973837187357_1359528064689542962_n

Prea multe femei din România s-au confruntat la un moment dat în viaţă cu o formă de violenţă sexuală, fie ca e vorba de cuvinte obscene sau atingeri nedorite pe stradă, în şcoală, la locul de muncă, sau mai grav, de forţarea la acte sexuale nedorite, uneori chiar de către o persoană cunoscută. Ne ferim să vorbim despre aceste lucruri, așa că ele rămân ascunse și continuă să se repete: ni se întâmplă nouă, dar și fiicelor noastre. Conform unui studiu al Agenţiei Europene pentru Drepturi Fundamentale, 38% dintre femeile din România spun că au avut o experienţă de violenţă fizică sau sexuală, iar pentru 24% dintre ele violenţa s-a produs înainte de vârsta de 15 ani.

Astfel de evenimente sunt traumatice şi ne afectează funcţionarea pe toate planurile, de aceea este foarte important să putem vorbi cu un profesionist despre ce ni s-a întâmplat pentru a depăşi sentimentele de ruşine, auto-învinovăţire, furia şi anxietatea sau alte probleme ce pot interveni, cum ar fi tulburările de somn şi alimentanţie. În România nu există însă helpline specializat pe violența împotriva femeilor, nici centre de criză pentru viol ca în alte țări europene.

Beneficiarii și grupul țintă?

Beneficiarii direcţi vor fi preponderent fete şi tinere femei, din diverse medii sociale, eleve şi studente, femei din mediul urban dar şi rural. Şi băieţii pot fi victime ale violenţei sexuale, în special tinerii din grupuri vulnerabile cum ar fi cei din sistemul de protecţia copilului. Serviciul este apelat adesea şi de aparţinători – persoane care vor să afle cum pot ajuta un prieten sau un membru al familiei într-o astfel de situaţie. În medie 75 de persoane ne contactează anual.

Obiectivele proiectului

Proiectul măreşte accesul persoanelor din comunitate la servicii specializate de informare şi suport pentru depăşirea traumelor asociate violenţei sexuale.

Schimbările pe care le va aduce proiectul în comunitate

Un serviciu social inovativ care vine să acopere lipsa totală a serviciilor specializate pentru victimele violenței sexuale. Serviciile sunt gratuite și includ:

  • – consiliere online disponibilă pe site-ul A.L.E.G. https://aleg-romania.eu/consiliere/,
  • – consiliere psihologică individuală, grupuri de suport, consiliere și reprezentare juridică,
  • – decontarea certificatelor medico-legale sau a asistenței medicale (ex. analize pentru depistarea eventualelor infecții contractate, tratamente de urgență etc.)
  • Demararea acestui serviciu specializat a fost posibilă în cadrul proiectului “Corpul meu îmi aparţine” – Violenţa sexuală în rândul tinerilor: conștientizare şi centru de consiliere, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.
  • Sprijinirea a minim 30 de persoane afectate de violența sexuală să depășească trauma și/sau să facă demersuri legale
  • 350 de sibieni, în special tineri, informați cu privire la prevenirea violenței sexuale și la modalitățile de intervenție și suport când cineva suferă un abuz și scoaterea acestei probleme din categoria subiectelor tabu.
Obiectivul de strângere de fonduri prin SemiMaraton: 3000 lei

Bugetul total al proiectului

Prin semimaraton ne propunem să strângem minim 3000 lei.

Categorii de cheltuieli:

Personal (psiholog, avocat): 2100 lei

Promovare: 500 lei

Cheltuieli adminstrative (utilitati, chirie): 400

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G.  este o asociație non-profit care de peste 10 ani oferă sprijin pentru victimele violenței de gen și derulează proiecte de informare și conștientizare privind egalitatea de gen și prevenirea violenței. Suntem implicaţi şi în activităţi de lobby şi advocacy pentru îmbunătăţiri legislative la nivel național. În 2014 am inițiat prima rețea de ONGuri axată pe tematica violenței sexuale, „Rupem tăcerea despre violența sexuală”, care ia atitudine în cazurile în care autoritățile nu acționează corespunzător. La nivel european, A.L.E.G. este membră în comitetul de coordonare a rețelei WAVE , şi al rețelei ASTRA (reţea regională pentru sănătatea reproducerii şi drepturile femeilor în Europa Centrală și de Est).

A.L.E.G. este acreditată din 2005 ca furnizor de servicii sociale și oferă următoarele servicii:

– Consiliere și terapie pentru victimele violenței bazate pe diferența de gen

– Activităti educative și de conștientizare privind egalitatea de gen şi prevenirea violenței împotriva femeilor adresate în special tinerilor.

Web: www.aleg-romania.euhttps://www.facebook.com/alegromania

Detalii despre cum puteti sustine gasiti aici http://maratonsibiu.ro/

Organizatori: Fundatia Comunitara, Asociatia „PeDale” Sibiu