exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

SERVICII DE SUPORT PENTRU VICTIMELE VIOLENȚEI SEXUALE


Salutăm interesul manifestat în această perioadă de mass-media pentru problematica gravă a violenței sexuale si vă rugăm să furnizați și informații de interes public legate de cum poate fi sprijinită o persoană care a trecut prin experiența traumatizantă a unui viol.
Vă informăm în acest sens că Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. oferă un centru pilot de consiliere pentru victimele violenței sexuale și aparținătorii lor. Serviciul a fost lansat în 2014 și este la ora actuală singurul serviciu gratuit din România special destinat pentru supraviețuitoarele acestei forme de violență. El include:
–          Informare și consiliere online pe platforma https://aleg-romania.eu/consiliere/ care funcționează ca un helpline și se poate accesa de oriunde din țară și din străinătate. Pot fi lăsate mesaje și offline.
–          Asistență și reprezentare juridică si decontarea cheltuielilor medico-legale la nevoie
–          Consiliere psihologică individuală și de grup (doar la sediul din Sibiu)
–          Caravana informativă  Corpul meu imi aparține care derulează sesiuni educative cu rol de prevenire în licee și grupuri școlare, precum si sesiuni de conștientizare pentru specialiști cu rol în intervenție: polițiști, asistenți sociali ai primăriilor și direcțiilor de asistență socială, medici și psihologi.

Până în prezent, peste 120 de persoane din toată țara au beneficiat de  asistenta prin diversele tipuri de servicii furnizate de noi. Peste 700 de tineri din județele Sibiu, Mureș și Brașov au fost conștientizați cu privire la cauzele și manifestările violenței sexuale, precum și ce pot face ei pentru a preveni violența sexuală, cu ajutorul unor filme educative si a ghidului Violența sexuală – recunoaște, evită, descurajează, ajută (disponibile pe site-ul proiectului https://aleg-romania.eu/corpul/). Ne propunem să extindem din toamnă activități educative și în județul Vaslui

Un pachet informativ despre specificul violenței sexuale, drepturile victimei, suport și prevenirea re-victimizării este disponibil pe site-ul proiectului și poate fi util jurnaliștilor în documentarea despre problematica violenței sexuale. Vă recomandăm în acest sens și Ghidul pentru Jurnaliști cu Conștiință cu recomandări pentru o mediatizare sensibilă la nevoile victimei.

Așa cum am văzut și în cazul fetei de la Vaslui, re-victimizarea este foarte frecventă pe parcursul demersurilor legale, întrucât fetele violate sunt adesea blamate pentru abuzul suferit, presate să își retragă plângerea, iar legea nu le conferă o protecție reală față de agresori și familiile acestora care adesea le hărțuiesc și le amenință. De aceea, serviciile de suport sunt extrem de necesare și ele ar trebui să fie disponibile in fiecare județ. România are obligația de a transpune până în noiembrie 2015 Directiva europeană privind protecția victimelor criminalității care prevede în special pentru violența sexuală servicii de asistență specializate care să asigure victimelor, de la primul contact cu o autoritate a statului, informare, consiliere psihologică și juridică, necondiționate de depunerea unei plângeri penale. Cerem ca aceste servicii să fie furnizate prin protocoale între autoritățile judiciare (poliție, judecătorii) și instituții de specialitate, inclusiv din rândul societății civile unde există deja o experiență considerabilă.

Organizația noastră a dezvoltat o rețea de 15 ONG-uri sub denumirea de Rupem tăcerea despre violenta sexuală care include și alți furnizori de servicii sociale. În cazul fetei de la Vaslui, rețeaua noastră a înaintat deja din 25 iunie o scrisoare deschisă Tribunalului Vaslui, Ministerului Justiției și Administrației Prezidențiale atrăgând atenția asupra vulnerabilității victimei în condițiile eliberării din arest a agresorilor. Din păcate am primit doar asigurarea Judecătoriei Vaslui că au fost respectate toate prevederile legale.

Atât servciul nostru de consiliere pentru victimele violenței sexuale, cât și rețeaua Rupem tacerea privind violența sexuală nu beneficiază de nicio finanțare de la buget, ci sunt posibile prin proiecte cu finanțare nerambursabilă, cu sprijinul Granturilor SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in România. Proiectele au implicat un partener din Islanda cu peste 20 de ani de experiență în derularea de servicii pentru victimele violenței sexuale – organizația Stigamot, care ne-a sprijinit cu formarea specialiștilor și împărtășire de bune practici. A.L.E.G. va continua acest serviciu și după încheierea proiectului, prin resurse proprii.

Denumirea proiectului prin care s-a înființat serviciul de consiliere: „Corpul meu îmi aparţine” – Violenţa sexuală în rândul tinerilor: conștientizare şi centru de consiliere

Date de contact pentru serviciul de consiliere:

Telefon: 0369 801 808
Mobil: 0753 893 531
E-mail: contact@aleg-romania.eu