Rupem tăcerea despre violența sexuală
Rupem tăcerea despre violența sexuală: intarirea capacitatii ONG-urilor de a integra violenta sexuala pe agenda publica
Site-ul proiectului: violentadegen
Proiectul a aparut din nevoia de a da un cadru structurat unor colaborari punctuale intre organizatii care promoveaza egalitatea de gen si actioneaza pentru prevenirea si combaterea violentei asupra femeilor, astfel incat violenta sexuala sa nu ramana un subiect tabu in spatiul public iar victimelor agresiunilor sexuale sa le fie usurat accesul la servicii de asistenta.
Un studiu recent al Agentiei pentru Drepturi Fundamentale al Uniunii Europene “Violenta impotriva femeilor: in fiecare zi si in orice loc” arata ca 6% dintre femeile din Romania au fost la un moment dat victimele unei agresiuni sexuale. Din pacate un numar foarte mic dintre aceste persoane ajung sa beneficieze de ajutor specializat sau sa reclame violentele catre autoritati. Diferenta dintre ceea ce ajunge in statisticile politiei si viata de zi cu zi a femeilor, unde hartuirile si agresiunile sexuale se apropie de cotidian, este invaluita in tacere si acoperita de tabu-uri, prejudecati si teama. La aceasta nevoie isi propune sa raspunda proiectul nostru.
Activitati realizate:
- 7 intalniri tematice cu participarea membrilor retelei au avut loc in perioada iulie 2014 – aprilie 2015
- Cresterea dialogului intre parteneri si agrearea unor prioritati comune pe parcursul a celor 7 intalniri tematice care s-au concretizeazat intr-o serie de 12 documente de advocacy (5 documente de pozitie si 7 factsheet)
- Realizarea centrului de resurse online ce include informatii despre servicii, exemple de bune practica, studii si cercetari precum si documentele proprii elaborate pe parcursul intalnirilor tematice. Centrul se adreseaza specialistilor ce lucreaza cu victime or grupuri vulnerabile, decidenti, mass-media si universitati de profil
- Consolidarea capacitatii de advocacy prin promovarea unui mesaj comun retelei prin 5 evenimente publice locale la Sibiu, Iasi, Targu-Mures, Cluj, Bucuresti si un seminar public la nivel central pe tema violentei sexuale
- Extinderea retelei cu alte 5 organizatii care lucreaza cu persoane cu risc de victimizare sexuala
- 7 lectii despre violenta sexuala pe intelesul tuturor
Materiale realizate/Documente de advocay:
Fact Scheet-uri:
- 1- Violenta sexuala pe intelesul tuturor
- 2- Ghid pentru jurnalisti cu conștiință
- 3- Ajutor pentru victimele violenței sexuale
- 4- Sala de audiere a minorului
- 5- Numai impreuna oprim violenta sexuala
- 6- Hărtuire sexuala la locul de munca
- 7- Barbatii pot preveni violenta sexuala
Documente de pozitie:
- 1- Violenta sexuala ca forma de violenta impotriva femeii
- 2- Violenta sexuala in mass-media
- 3- Bune practici în interventia pentru supravietuitoarele violentei sexuale
- 4- Prioritate pentru toate institutiile-prevenirea violentei sexuale
- 5- Hartuirea sexuala in universitati
Apel la actiune:
NOUTATI:
Demersurile Retelei- Noutati din activitatea proiectului
Seminar national, Bucuresti, 21.04.2015- invitatie comunicat de presa Invitatie presa
Parteneri:
Parteneri romani: Asociatia Transcena, Institutul Est European pentru Sanatatea Reproducerii, Asociatia Front, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociatia E-Romnja, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Filia, Asociatia Artemis. Colaborator: Fundatia Sensiblu.
Partener extern: organizatia Stigamot din Islanda. Aceasta organizatie ofera servicii de consiliere victimelor violentei sexuale si promoveaza interesele acestora in Reijkiavik. Partenerul islandez va participa la doua dintre intalnirile tematice in Romania pentru a impartasi experiente si strategii legate atat de servicii pentru victima cat si de campanii de advocacy.
Durata: 15 Mai 2014- 15 Mai 2015
Finantare: prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Valoarea totala a proiectului este de 43,409 Euro.Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org