exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Spune-mi unde te-ai simțit în pericol ca să-ți spun că nu ești singur(ă)!

Duminică, la Street Delivery Sibiu a fost vorba despre Spațiul Comun, așa că am invitat trecătorii să marcheze pe hartă locurile din oraș în care s-au simțit în nesiguranță sau au fost martori la situații de discriminare și violență de gen. Am plecat de la ideea că orașul este spațiul nostru comun și toți avem dreptul să ne bucurăm de el în siguranță – de parcuri, de zonele de agrement, de serviciile publice, de simplul mers prin oraș. Știm că de multe ori fetele și femeile au experiențe de hărțuire care le pun în pericol, le intimidează și modifică felul în care ele folosesc spațiul public. Dar cât de des se întâmplă și unde anume? Ne interesa și ce alte categorii de persoane mai resimt anumite zone din oraș ca neprietenoase. Cum se simt spre exemplu cei nou-veniți în Sibiu – refugiații, migranții? În ciuda vremii reci, mulți oameni s-au oprit la Harta Discriminării Urbane să stea de vorbă cu noi pe acest subiect, atât sibieni care aveau experiențe de împărtășit, cât și vizitatori din alte localități cărora li s-a părut o idee foarte bună că cineva încearcă să identifice zonele nesigure din oraș și să asculte cu ce probleme se confruntă oamenii în spațiul public.

Dintre primele experiențe de hărțuire care ne-au fost împărtășite, se desprind câteva principale zone problemă: Zona Gării, zona centrului istoric și Zona Parcului Sub Arini. Din 20 de mesaje despre hărțuire stradală, șase sunt despre zona Gării (parcare gară, pasajul din gară, străzile din jur).  Mai mult de șase persoane ne-au lăsat mesaje despre incidente de agresiune pe străzile din zona centrală a orașului (P-ta Mare, Bălcescu, gangul dintre străzile Xenopol și Mitropoliei, Strada 9 Mai). Ai zice ca inima Sibiului e protejata de palpitații, că agresorii se ascund în zone mai puțin umblate, dar nu e așa, ne-a povestit o tânără. Pe strada 9 Mai, mai multe prietene s-au plâns că au fost hărțuite, a povestit un băiat. Cele mai multe situații de hărțuire stradală afectează în mod disproporționat femeile, acesta fiind și motivul pentru care vorbim de violență de gen. 

Trei persoane ne-au scris mesaje despre zona Parcului Sub Arini, în special pista de alergare prin pădure spre Zoo:  

„Mi-e teamă când alerg între parcul Sub Arini și Grădina Zoologică – chiar și ziua, în plină lumină, cu mulți oameni în jur, am fost agresată pe pista de alergare. Acolo e mare nevoie de monitorizare video” a scris o altă tânără.

Pe lângă experiențele de hărțuire stradală s-au remarcat și câteva mesaje legate de hărțuirea la locul de muncă sau de studiu (Platforma Industrială Vest, respectiv ULBS). Nu ne-au fost comunicate până acum situații de hărțuire și discriminare de la persoane refugiate la Sibiu. Cei mai mulți refugiați cu care am interacționat ne povestesc experiențe predominant pozitive. Mulți dintre cei care au venit la Sibiu inițial doar pentru o perioadă scurtă, s-au hotărât să rămână pe termen mai lung, surprinși plăcut de orașul nostru. Un motiv în plus să ne asigurăm că Sibiul rămâne un oraș prietenos tuturor.

A.L.E.G. va continua să colecteze experiențe de hărțuire și discriminare în spațiul public pe parcursul următoarelor luni, inclusiv în cadrul Festivalului Egalității de Gen care va avea loc în perioada 27-29 octombrie. Dacă doriți să participați la studiul nostru, vă invităm să ne scrieți folosind acest formular.

Precizăm că acest demers are mai degrabă scopul unui studiu și nu se substituie depunerii unei plângeri. Dacă ați fost victima unei infracțiuni, este important să vă adresați direct Poliției.