exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Cerem respectarea dreptului lucrătorilor migranți de a lucra în medii sănătoase și sigure

În România, în ultimii ani, pe fondul deficitului forței de muncă, numărul lucrătorilor migranți nou-admiși pe piața forței de muncă a crescut considerabil. Guvernul propune ca pentru 2024 să crească contingentul de lucrători străini nou-admişi în România cu 40% față de numărul inițial de lucrători străini nou-admişi în țară aprobat în 2023. Conform dreptului internațional și al legislației naționale, statul român are obligația de a asigura condiții de muncă sigure și sănătoase, lipsite de hărțuire, tuturor lucrătorilor și lucrătoarelor, inclusiv celor migranți/te.

A.L.E.G., împreună cu alte 21 de organizații non-guvernamantale, inclusiv organizații pentru drepturile omului și pentru drepturile migranților, solicită Ministerului Muncii ca odată cu adoptarea Hotărârii privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2024 să elimine modificările legislative aduse de Guvern în 2022 care împiedică dreptul lucrătorilor și lucrătoarelor migrante de a-și schimba locul de muncă în primul an de lucru în lipsa acordului scris al angajatorului, inclusiv în cazul în care se confruntă cu hărțuire la locul de muncă sau li se încalcă drepturile lor ca muncitori.

Tot mai mulți lucrători străini din afara UE, din țări precum Bangladesh, Nepal și Pakistan – dar nu numai, ajung în România pentru un loc de muncă. Economia României are nevoie de ei, iar societatea beneficiază prin venirea lor în țară. Deși speră și au dreptul la medii de muncă sigure și sănătoase care să le asigure un trai decent, lucrătorii migranți sunt deseori supuși unor comportamente hărțuitoare și abuzive la locul de muncă, inclusiv injurii, lipsa timpului de odihnă, privarea de informații despre drepturile lor ca lucrători, ore suplimentare de muncă neplătite, reținerea salariului sau a documentelor personale etc.

În contextul în care Guvernul a adoptat recent proiectul de lege pentru ratificarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii din lumea muncii este cu atât mai important ca Ministerul Muncii să asigure faptul că toți lucrătorii, inclusiv cei străini, își pot exercita dreptul de a lucra în medii sigure, sănătoase și lipsite de hărțuire.

Solicitarea trimisă către Ministerul Muncii poate fi accesată aici.

Semnatarii solicitării sunt:
A.L.E.G. – Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen
Ambasada Sustenabilității în România
Asociația ANAIS
Asociația Iele-Sânziene
Asociația A.R.T. Fusion
Asociația Bud’s Flowers
Asociația Front/Feminism Romania
Asociația Haine Curate
Asociația Her Time Ro
Asociația SEXUL vs BARZA
C.A.R.E. – Asociația Cetățeni Activi pentru Relații Etice
Centrul FILIA
Centrul de Integrare pentru Imigranți Brașov (ARPCPS)
Centrul pentru Inovare Publică
Centrul pentru Studiul Comparat al Migrației – CSCM
CPE – Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Comunitatea Declic
Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA
Consiliul Național Român pentru Refugiați
ERomnja
ECLER – Centrul European pentru Educatie și Cercetare Juridica
Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală

___________________________________________________________________________________
Acest demers face parte din campania „Angajatori pentru respect”, inițiată de A.L.E.G. Lacunele cadrului legal cu privire la hățuirea în lumea muncii și slaba implementare a legii sunt documentate în acest policy-brief publicat de A.L.E.G. în 2021 și în policy brief-ul tematic pe hărțuirea lucrătorilor migranți și refugiați, publicat de A.L.E.G. în 2023.