Blog

Acces la tehnologie și informație pentru 230 de femei vulnerabile din Valea Hârtibaciului

on 21 ianuarie 2021

Timp de un an de zile, 230 de femei vulnerabile din punct de vedere socio-economic, vor beneficia de cursuri gratuite de alfabetizare digitală, consiliere pentru dezvoltarea abilităților specifice, dar și de sfaturi pentru deschiderea propriei afaceri. Dotarea tehnică din centru este realizată cu sprijinul Fundației Grupului Orange, iar cursurile vor fi posibile cu ajutorul unei finanțări din partea grupului şi a Fundaţiei Orange România. Valoarea totală a finanţării proiectului se ridică la 27.000 euro.

Pe termen lung, prin intermediul acestui proiect, Fundația Orange își propune să reducă inegalitatea de gen și să crească angajabilitatea beneficiarelor, autonomia, independența financiară, dar și încrederea în forțele proprii.

Află mai multe
Abrudean AlexandraAcces la tehnologie și informație pentru 230 de femei vulnerabile din Valea Hârtibaciului

E simplu să ajuți: redirecționează 3,5% din impozit și susține proiectele A.L.E.G.

on 18 ianuarie 2021

Dragă prieten(ă),

Acum poți redirecționa 3,5% din impozitul tău pe venit către A.L.EG. În 2020, un an greu și imprevizibil, am reușit să ne adaptăm munca, astfel încât să continuăm să desfășurăm proiecte în scopul prevenirii și combaterii violenței domestice și al inegalităților de gen. Serviciile noastre de consiliere în sprijinul supraviețuitoarelor violenței au oferit speranță multor femei care altfel se simțeau singure și nu știau ce să facă. Atât Festivalul Egalității de Gen, cât și Forumul Învingătoarelor (evenimentele devenite tradiție la A.L.E.G.) s-au desfășurat online și pot fi urmărite pe pagina noastră de Facebook. Acțiunile noastre de advocacy au continuat în vederea obținerii unor instrumente legislative mai bune și a unor soluții mai sigure pentru orice femeie. 

Am reușit să facem toate aceste lucruri datorită faptului că tu ai decis să te implici. Fie că ai redirecționat 3.5% către A.L.E.G., că ai devenit voluntar, că ai donat sau că ți-ai donat ziua de naștere, ai susținut munca noastră. Acum avem nevoie de ajutorul tău pentru ca toate proiectele noastre să meargă mai departe. 

Redirecționează până la 25 mai 2021, 3,5% din impozitul tău către A.L.E.G. Durează mai puțin de 5 minute și nu implică niciun cost pentru tine. Depune formularul la sediul ANAF de care aparții cu adresa din buletin sau trimite-l prin poștă cu confirmare de primite. Îl poți lăsa și unui voluntar A.L.E.G. cu care te putem pune în legătură dacă ne trimiți un mesaj pe Facebook sau la adresa contact@aleg-romania.eu și îl vom depune noi în numele tău.

✨ Știai că poți opta să te implici pe termen lung? Bifează căsuța prin care soliciți redirecționarea pe o perioadă de doi ani.

Descarcă formularul 230

Ce ne propunem în 2021?  

Camera albastră – centrul de consiliere A.L.E.G. continuă să ofere servicii de suport în mod gratuit, atât on-line cât și față în față, toate în sprijinul femeilor și copiilor care se confruntă cu violența (ne găsiți la contact@aleg-romania.eu și la nr.de tel 0753 893 531)

Îndrumăm cadrele didactice și consilierii școlari din toată țara în implementarea pachetelor educaționale GEAR și GenderEd. Dăm startul unui nou proiect educațional în curând.

* Dezvoltăm programul #ȘiEuReușesc și realizăm ateliere pentru învingătoare, specialiști, dar și publicul larg, cu scopul de a înțelege fenomenul violenței și oferi ajutor eficace în orice situație; aducem noi locații sigure pe harta programului.

* Venim în sprijinul psihologilor, asistenților sociali, polițiștilor și altor persoane cu rol în intervenție în violența domestică, organizând cursuri de dezvoltare profesională continuă, având la bază experiența învingătoarelor violenței.

* Continuăm să punem la dispoziție expoziția Drepturile femeilor în România companiilor care se arată interesate de promovarea egalității de gen la locul de muncă.

* Continuăm să găsim, împreună cu voi, răspunsuri la întrebarea Cum ne putem implica cu toții pentru atingerea egalității de gen? , temă pe care o vom explora în cadrul Festivalului Egalității de Gen, ediția XVI.

* Organizăm ateliere pentru părinți și pitici, pentru a preveni abuzul sexual asupra copiilor, într-un mod prietenos, pe baza ghidului Vorbesc cu copilul meu.

* Dezvoltăm un ghid de bune practici pentru jurnaliștii care vor să realizeze materiale în sprijinul promovării egalității de gen sau care documentează fenomenul violenței împotriva femeii. Dăm startul dialogului în cadrul evenimentelor online pe care le vom organiza între specialiști, învingătoare, jurnaliști și studenți.

* Continuăm acțiunile noastre de advocacy în cadrul acțiunii Sibiu pentru drepturi egale.

* Ne implicăm în proiectul Centrul Digital pentru Femei unde vom vorbi despre siguranța online cu beneficiare din Sibiu, Mediaș și localitățile de pe Valea Hârtibaciului.
————————————–

Trimite acest articol și prietenilor tăi și ajută-ne să ajutăm!

Află mai multe
Abrudean AlexandraE simplu să ajuți: redirecționează 3,5% din impozit și susține proiectele A.L.E.G.

Legătura dintre bani și violența domestică

on 14 ianuarie 2021

De cele mai multe ori nu facem o legătură directă între bani și violența domestică, dar educația financiară poate juca un rol puternic în povestea unei învingătoare și o poate ajuta să iasă din relația abuzivă sau ar putea chiar servi la prevenirea abuzurilor în primul rând.

În momentul în care o femeie realizează că se află într-o relație abuzivă și decide să plece, adesea prima îngrijorare care apare este cea financiară. Abuzul economic în relația de cuplu este o formă a violenței  domestice manifestată printr-un tipar de comportament folosit de unul dintre parteneri pentru a câștiga și menține puterea și controlul în relație. Acesta se manifestă la început în mod subtil și apoi progresează în timp prin controlarea veniturilor, interzicerea angajării, excluderea din decizii legate de bani, ș.a. Pentru a veni în sprijinul tău, Asociația A.L.E.G, a lansat în cadrul programului Și Eu Reușesc un ghid de educație financiară (cu sprijinul Banometru*)., disponibil aici.

Află mai multe
Abrudean AlexandraLegătura dintre bani și violența domestică

ȘiEuReușesc – 2020 Anul Provocărilor

on 7 ianuarie 2021

 

În 2020, un an în care provocările s-au întâlnit la tot pasul, a fost cu atât mai important să continuăm să facem vocile învingătoarelor auzite, pentru a oferi încredere și curaj oricărei femei care se simte singură și nu știe ce să facă.

În anul în care pentru multe femei acasă nu a fost un loc sigur, am rămas CURAJOASE ÎMPREUNĂ. De ce? Pentru că avem convingerea că asumarea propriei povești de viață și luarea unei decizii poate fi dificilă pentru o învingătoare, iar o rețea de suport o poate ajuta pe parcursul descoperirii durerii interioare, dar și a forței interioare. Prin informații utile din partea specialiștilor, dar și prin puterea exemplului propriu, învingătoarele au continuat să ofere suport de la egal la egal altor femei și să le ajute să planifice spre o viață liniștită și lipsită de abuz.

Prin #ȘiEuReușesc am rămas alături de comunitățile noastre din Sibiu, București, Brașov, Cluj Napoca și Satu Mare, dar și de alte femei din țară, mutând toată activitatea noastră în mediul online (de la ședințele de consiliere individuală la activitatea grupurilor de suport) și promovând în permanență aceste servicii oferite în mod gratuit. În tot acest timp, am continuat să oferim informații corecte și adaptate momentului prin intermediul platformei www.sieureusesc.ro, dar și telefonic. Află ce alte activități am desfășurat în anul ce a trecut:

Cum am spus #ȘiEuReușesc în 2020?

Programul #ȘiEuReușesc este derulat în România de către Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.) din Sibiu cu și adaptează un model al Fundației Ana Bella din Spania cu sprijinul Ashoka România. Partenerii locali la acest moment sunt Asociația Pas Alternativ (Brașov), Asociația ANAIS (București), Grup de Sprijin pentru Femei Abuzate – GR.AB (Satu Mare), comunitatea #ȘiEuReușesc Cluj Napoca.

Un scurt rezumat al anului 2020. Ce am făcut?

✔️ activitatea grupurilor de sprijin din Sibiu (Asociația A.L.E.G.), din Brașov (Asoc. Pas Alternativ) și din București (Asoc. ANAIS) a fost constantă pe tot parcursul anului.
✔️ la începutul anului a avut loc o primă întâlnire de prezentare a programului #ȘiEuReușesc la Adjud, pe când la finalul anului am lansat o nouă comunitate #ȘiEuReușesc la Cluj Napoca.
✔️  întâlnirile cu specialiștii au luat forma unor evenimente online pe pagina de Facebook Și Eu Reușesc sub numele ALEG să vorbesc. Cu implicarea psih. Diana Lupu am adus alături de învingătoare 17 specialiști din diverse domenii.
✔️ atelierele de educație financiară #ȘiEuReușesc au venit în sprijinul învingătoarelor care caută resursele de a dobândi independența financiară spre a se elibera de abuz. Peste 80 de femei au participat în cadrul sesiunilor desfășurate online.
✔️ #ȘiEuReușesc Relații Sănătoase, grupul de sprijin gestionat de psih. Cătălina David a avut ca scop întărirea încrederii în forțele proprii pentru cele mai curajoase femei care își doresc să înceapă noi relații după abuz sau să lucreze la propriile relații deja existente. În cadrul grupului au avut loc 10 sesiuni parcurse de 15 participante.
✔️ Forumul Învingătoarelor din România, ediția III, a avut loc online. Acest format ne-a ajutat să ducem mai departe curajul femeilor către cât mai multe persoane. Vocile învingătoarelor, dar și ale specialiștilor, pot fi urmărite în continuare aici.
✔️ Atelierele Smart Heart, realizate în parteneriat cu prietenii de la In a Relationship, au adus în prim plan discuțiile despre relații cu adolescenți și părinți, toate pentru a reduce distanța dintre generații și pentru a da startul dialogului despre consimțământ, limite sănătoase, relații toxice și alte capcane ale iubirii.și multe altele, despre care poți afla de pe platforma noastră: 
https://sieureusesc.ro/
Îți mulțumim că ne ești alături! Avem nevoie de susținerea ta pentru ca programul nostru să meargă mai departe. Donează acum: https://sieureusesc.ro/ro/doneaza
Află mai multe
Abrudean AlexandraȘiEuReușesc – 2020 Anul Provocărilor

#ȘiEuReușesc – de acum şi în Cluj-Napoca! Vino în Rețeaua Învingătoarelor!

on 16 decembrie 2020

Şi la Cluj-Napoca, femeile care s-au confruntat cu violenţa domestică pot să se implice alături de specialişti pentru ajutarea altor femei. Programul Și Eu Reușesc Cluj lansează un grup de sprijin pentru femeile care trec sau au trecut prin violență domestică, completat de consiliere psihologică individuală. Scopul programului Și Eu Reușesc Cluj este de a crea local o comunitate pentru învingătoare, în care acestea să își împărtășească povestea ca exemplu de reziliență și încredere pentru femeile care încă nu au ieșit din abuz. Grupul de suport #ȘiEuReușesc are ca scop crearea unui spațiu sigur în care învingătoarele și consilierii care îl conduc să ofere sprijin și suportul social femeilor care încă se află în abuz sau care sunt în procesul de separare și redobândire a autonomiei și siguranței psiho-emoționale. Comunitatea învingătoarelor din Cluj Napoca este coordonată de Asociația pentru Libertate şi Egalitate de Gen –  A.L.E.G. și este finanțată de Fundația Vodafone România prin proiectul Extinderea și consolidarea programului Si Eu Reușesc.

Programul face parte din comunitatea națională Rețeaua Învingătoarelor, un grup de comunicare online cu peste 220 de membre din toată ţara. Femeile din grupul de suport vor avea acces la sprijinul local, dar și la rețeaua națională, care oferă acestora evenimente și întâlniri tematice de dezvoltare personală. Povestea pe care o împărtăşeşte o învingătoare despre cum a reuşit să iasă din violenţă dă încredere altor femei, dar o ajută şi pe cea care o spune să facă pace cu trecutul şi să-i dea un sens. Fie că iau forma unor testimoniale pe site-ul www.sieureusesc.ro sau unor împărtăşiri în condiţii de confidenţialitate în grupul de sprijin, poveştile vindecă şi creează conexiuni. Astfel de comunități ale învingătoarelor există în prezent în Sibiu, Brașov, București și Satu Mare, fiind gestionate de Asociația A.L.E.G. și parteneri locali cu experiență.

#ȘiEuReușesc este un tip de suport în violența domestică ce pune accent pe susținerea de la egal la egal, venind în completarea serviciilor clasice oferite de adăposturi sau centre de consiliere, cu care îşi propune să colaboreze pentru a le creşte impactul pe termen lung. Programul pune în contact femei care au depășit violența și femei care încă au nevoie de ajutor pentru a se elibera de violență, oferind îndrumare din partea unor profesioniști în psihologie, asistență socială și din domeniul juridic.

Grupul de sprijin este facilitat de o echipă de consilier şi psihoterapeut și se desfășoară bilunar, cu o durată de aproximativ 2 ore în serile de marți (începând cu ora 18:00). Participarea la grup se poate face sub protecţia anonimatului, iar confidenţialitatea este un principiu esenţial. Înscrierea la grup se face accesând acest link.

În comunitățile noastre, pentru a putea ajuta eficient, punem accent pe procesul de dezvoltare personală al învingătoarelor, dar și pe susținerea primită din partea specialiștilor. Organizăm ateliere de dezvoltare personală prin care femeile află despre cauzele şi efectele violenţei domestice și învață să ajute fără a impune altora soluţiile lor” declară coordonatoarea locală Cătălina Covaliu. Femeile care se confruntă cu violența primesc dublă ghidare din partea învingătoarelor formate, dar și a profesioniștilor. Din momentul în care își poate spune #ȘiEuReușesc, o victimă a violenței face un prim pas spre a deveni ea însăși o învingătoare, iar pentru asta are nevoie de sprijin și de exemplele altor femei care au reușit. După ce ajunge în siguranță și se simte suficient de puternică, poate învăța și ea să ajute la rândul ei alte femei. În acest fel, femeile care au suferit violență au parte de o susținere pe termen lung, de solidaritate într-o comunitate în care simt că aparțin, ceea ce în societatea noastră adesea lipsește.

Pentru a accesa informații despre întâlnirile comunității #ȘiEuReușesc Cluj Napoca sau alte evenimente, ne puteți contacta la adresa de email contact@sieureusesc.ro. Mai multe informații despre programul desfășurat la nivel național puteți accesa la adresa www.sieureusesc.ro

Află mai multe
Abrudean Alexandra#ȘiEuReușesc – de acum şi în Cluj-Napoca! Vino în Rețeaua Învingătoarelor!

Mesajele Femeilor care au depășit violența

on 10 decembrie 2020

Vina aparține celui care ridică vocea sau brațul. Recunoașterea din timp a semnelor violenței salvează vieți. 


Violența împotriva femeilor este o încălcare a drepturilor omului. De Ziua Drepturilor Omului, asociația A.L.E.G. și Rețeaua Învingătoarelor din România fac cunoscute câteva dintre soluțiile pe care le propun femeile care s-au confruntat deja cu violența domestică și ajută acum alte femei în cadrul programului #SiEuReușesc.

Între 25 și 27 noiembrie, A.L.E.G. a organizat Forumul Învingătoarelor 2020, evenimentul anual aflat la a treia ediţie, care aduce laolaltă femei din întreaga țară care au depășit violența și activează în Rețeaua Învingătoarelor. Deși din cauza pandemiei, evenimentul a fost nevoit să se adapteze la un format online, peste 20 de învingătoare din București, Brasov, Cluj-Napoca, Sibiu și Satu Mare, alături de psihologi și asistenți sociali din comunitățile SiEuReusesc din aceste localităţi, au împărtăşit experienţele lor de susţinere reciprocă în timpul pandemiei, dar şi rezoluţii pentru viitor. Evenimentul a fost urmărit LIVE de peste 1000 de persoane.

Una dintre temele abordate a fost intersectarea dintre problema violenţei domestice şi cea a traficului de persoane. Alina Ursu, o învingătoare care a trecut prin ambele forme de violență împotriva femeilor a subliniat nevoia de conlucrare mai directă între instituțiile și organizațiile din aceste două domenii, pentru că multe dintre victimele traficului sunt în primă fază captive în relaţii intime abuzive care apoi fac posibilă exploatarea. Multe dintre sesiuni au subliniat importanța ajutorului reciproc, a grupurilor de sprijin, iar mesajele învingătoarelor pentru alte femei au subliniat că vina aparține celui care comite violența și că nimeni nu poate schimba pe altcineva, doar pe sine. Mesajele integrale pot fi vizualizate aici.

La finalul forumului, fiecare comunitate #SiEuReușesc a transmis câte o rezoluție din partea învingătoarelor, cu speranța să fie luate în considerare şi de decidenţi.

Învingătoarele consideră că este important să se facă mai multe eforturi pentru o mai bună şi mai timpurie informare a femeilor, astfel încât semnele abuzului să fie recunoscute mai devreme şi mai multe situaţii de violenţe severe să fie prevenite. Pe acest lucru consideră ele că ar trebui să pună accent campaniile publice, inclusiv mass-media, dar și pe comunicarea către autorități a lipsurilor din sistemul de prevenire și combatere a violenței. 

La întrebarea „Care sunt cele mai urgente măsuri ce ar trebui luate?”, femeile care au trecut prin violență au ales ca priorități:

Monitorizarea electronică a ordinelor de protecție
Formarea obligatorie despre cauzele și efectele violenței domestice pentru toți polițiștii și judecătorii care ajung în contact cu astfel de cazuri.

Conversațiile de la Forumul Învingătoarelor sunt publice și continuă să fie urmărite de un public foarte larg. Ele pot fi vizualizate pe pagina de Facebook Și Eu Reușesc, printr-un click aici


Programul #ȘiEuReușesc este derulat în România de către Asociația A.L.E.G. și adaptează un model al Fundației Ana Bella din Spania, cu sprijinul Ashoka România. Partenerii locali la acest moment sunt Asociatia Pas Alternativ, Asociația ANAISComunitatea Și Eu Reușesc Cluj NapocaGRAB- GRup de suport pentru femei ABuzate- Satu Mare. Contactează-ne pentru mai multe detalii printr-un mesaj la adresa contact@sieureusesc.ro

Forumul Învingătoarelor (III) a fost un proiect organizat de Asociația A.L.E.G. (www.aleg-romania.eu) susținut prin Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen, finanțat de IKEA Romania și gestionat de Fundația Comunitară București, dar și de Fundația Vodafone Romania. Parteneri ai evenimentului sunt Ashoka România și Chapter4Romania.

 

Află mai multe
Abrudean AlexandraMesajele Femeilor care au depășit violența

Echipa FC Carmen București, Asociația A.L.E.G. și Asociația ANAIS luptă pentru egalitatea de șanse de gen

on 8 decembrie 2020

În luna Decembrie, FC Carmen Bucuresti va fi alături de Asociația A.L.E.G. România și Asociația ANAIS prin programul Si eu reușesc. Am ales să comunicăm în această direcție fiindcă se întâmplă lucruri extraordinare atunci când femeile se susțin una pe cealaltă.

FC Carmen București este o echipă cu istorie, fiind înființată în anul 1937. În 2017 am relansat clubul iar în 2018 am format echipa de fotbal feminin. Acum, în 2020, echipa a ajuns în Liga 1 după două promovări succesive, pornind din Liga a 3-a, având rezultate naționale excelente. Jucătoarele noastre au o mare experiență în fotbalul feminin, primul „11” folosit în general însumând peste 1.000 de meciuri oficiale! 9 jucătoare din lotul nostru au fost sau sunt în circuitul echipelor naționale, având împreună peste 50 de selecții la toate loturile naționale. Media de vârstă a lotului este puțin peste 23 de ani, fiind un mix de experiență și jucătoare tinere. Ascensiunea rapidă din ultimii 2 ani situează echipa noastră în topul formațiilor active din capitală! 4 formații din București evoluează în cele 3 ligi de fotbal feminin: Carmen București, FC Fair Play (Liga 1), Dream Team (Liga 2) și Progresul București (Liga 3). Echipa noastră este singura în lupta pentru topul primei ligi de fotbal iar anul viitor își dorește să atace titlul de campioană! Fanii noștri sunt în permanență alături de echipă cu postări zilnice din interior, concursuri cu premii, informații despre campionat plus posibilitatea de a achiziționa produsele cu însemnele clubului.

A.L.E.G. Romania este o organizație neguvernamentală, non-profit, activă din 2004 în combaterea violenței împotriva femeilor și promovarea egalității de gen. Asociația ANAIS are ca principală misiune apărarea drepturilor celor care nu se pot apăra singuri și acțiunile lor se îndreaptă în special asupra femeilor și copiilor. #SiEuReusesc vine să construiască o alternativă prietenoasă și flexibilă de suport pe termen lung, esențial în procesul de eliberare de violență, atât pentru a pune capăt unei relații abuzive, cât și pentru a depăși traumele și a câștiga autonomie din toate punctele de vedere. Programul se bazează pe solidaritate și pune în contact femeile care au depășit o situație de abuz cu cele care se află încă pe drumul eliberării de violență, facilitând schimbul de informații și ajutor practic prin grupurile online, dar și experiențe transformatoare prin intermediul grupului de sprijin, în care femeile care au depășit violența vor deveni persoane resursă, și al atelierelor de dezvoltare personală. În cadrul programului #ȘiEuReușesc există comunități de suport la învingătoarelor violenței la nivel local în Sibiu, București, Brașov și Satu Mare.

Află mai multe
Abrudean AlexandraEchipa FC Carmen București, Asociația A.L.E.G. și Asociația ANAIS luptă pentru egalitatea de șanse de gen

Descoperă evenimentele din cadrul Forumului Învingătoarelor 2020

on 4 decembrie 2020

 

Între 25 și 27 noiembrie a avut loc, online, Forumul Învingătoarelor 2020. Am vorbit despre comunitățile locale deja existente la București, Sibiu, Brașov, Satu Mare și Cluj Napoca, despre eforturile de replicare ale acestui model de rețele în Republica Moldova, dar și despre cum femeile care se pregătesc să facă față unei crize economice pot accesa diferite instrumente de capacitare financiară. 

Comunitățile învingătoarelor sunt acum necesare, poate mai mult decât înainte, pentru că pandemia a agravat violența domestică prin izolarea multor femei alături de agresori, iar, drept urmare, îngreunarea accesului la serviciile de intervenție clasice a devenit o problemă. 

Forumul Învingătoarelor din România, la care au participat specialiști, dar și femei care au trecut peste violență și pot să ofere acum suport altor femei, ne-a oferit ocazia să lărgim cercul solidarității, rămânând curajoase împreună și în perioada pandemiei. Anul acesta a venit și cu un avantaj al online-ului, atelierele din cadrul forumului fiind disponibile pentru vizualizare oricând. Ele pot fi accesate pe pagina de Facebook Și Eu Reușesc, dând click pe acest link. 


Ziua 1 – despre comunitățile Și Eu Reușesc în România și în Moldova 

Comunitățile Si Eu Reușesc sunt un spațiu în care femeile comunică în siguranță și se ajută una pe alta, cu îndrumare din partea unor profesioniști specializați în combaterea violenței domestice. Vedeam situații dramatice și prea puține exemple de femei care au reușit și acum duc o viață liniștită. Poveștile învingătoarelor transmit speranță, ele fiind temelia acestei rețele. 

Dacă la prima ediție a Forumului Învingătoarelor am organizat un grup de 50 de femei din toată țara, acum Rețeaua învingătoarelor numără peste 200 de membre. Comunitățile #ȘiEuReușesc sunt gestionate de Asociația A.L.E.G. și parteneri locali cu experiență  (Pas Alternativ de la Brașov, Anais de la București, Gr.AB Satu Mare și noua comunitate #ȘiEuReușesc Cluj Napoca).

Considerăm expertiza învingătoarelor foarte importantă, ele fiind experte tocmai datorită poveștilor de viață ce le aparțin. Pentru a ajuta alte femei, acestea parcurg o serie de ateliere pentru dezvoltare personală, la finalul cărora sunt încurajate să se angajeze într-unul dintre următoarele roluri: ambasadoare, persoană resursă, soră mai mare.

Discuția a continuat punând accent pe impactul comunităților și despre cum ajungem și în Republica Moldova.  

Stela Serghiuță de la CSR BootIQ a stat de vorbă cu mai mult de jumătate din învingătoarele din comunitatea #ȘiEuReușesc București, dar și cu o parte din specialistele implicate în proiect și membrele echipei A.L.E.G. Bucuria noastră stă în momentele când ne uităm în urmă și ne sunt confirmate eforturile prin rezultatele pe care învingătoarele le certifică. Marea majoritate a femeilor cu care lucrăm devin mai pozitive, au mai multă încredere în propria lor persoană, au mai mult curaj, au încredere în ele și în comunitate, simțind o apartenență. Au declarat ba chiar că pot vorbi deschis despre experiențele lor și că pot conta pe cineva, un lucru greu de câștigat în urma experienței de abuz. 

Acestea susțin că au multe cunoștințe despre tipurile de violență, aspectele emoționale și psihologice ale violenței în familie, importanța planului de siguranță. Totodată au învățat despre limitele personale dar și ale celor care sunt dispusă să le ajute, cum să le stabilească, cum sa le respecte. Știu mai multe despre gestionarea situațiilor de conflict. 

Am explorat și cum în Republica Moldova organizațiile și-au propus să învețe ceva nou și despre cum ne-au invitat să derulăm un program de mentorat, lucrând cu aproximativ 10 organizații non-profit dedicate combaterii violenței domestice și cu o mână hotărâtă de învingătoare, campioane pozitive, explorând în același timp și rezultatele muncii depuse. 

“Este important că aceste femei care au participat în discuțiile organizate au devenit optimiste, mult mai interesate de legislația națională, de serviciile disponibile”, ne povestește Nighina Azizov, UN Women.  


Ziua 2 a continuat cu discuții despre intersecția dintre violența domestică și traficul de persoane, despre de ce e important ca femeile să se ajute una pe cealaltă și care este rolul psihologului și al grupurilor de sprijin.

Astfel am început cu o discuție mai integrantă între două domenii care trebuie să lucreze împreună: violența domestică și traficul de persoane, fenomene ce provoacă deseori dublă victimizare.  

Violența domestică are mai multe forme de manifestare (cele mai cunoscute sunt: sexuală, verbală, fizică, economică, emoțională) și se întâmplă în intimitatea unui cuplu, cel mai des agresorul fiind partenerul sau fostul partener. 

Traficul de persoane, pe de altă parte, implică crimă organizată, exploatare sexuală, prin munca sau sclavia erei moderne în care cei vinovați profită de pe urma controlului și exploatării altora. Mai mult, este și o formă de violență de gen, neputând să nu observăm faptul că, la nivel global, principalele victime sunt femeile și copiii. 

Statisticile ne arată legătura meschină dintre cele două fenomene. Anul trecut, dintre cele 798 de victime care au fost identificate în mod oficial (Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane), undeva la 95 au fost recrutate și exploatate de partener sau de soț, iar asta se întâmplă foarte des. 

“Mi-a rămas în minte o vizită de lucru în Austria de acum câțiva ani în care am văzut, într-o parcare în care munca sexuală era legală, în care erau multe fete românce, toate din aceleași zone, unele chiar verișoare, cum ele se aflau în exploatare. Dacă discutai cu ele, ar fi spus că aleg să facă lucrul acesta, însă, în același timp soții lor erau în mașini și le păzeau.”, povestește Ioana Bauer de la eLiberare. 

Ulterior am explorat împreună cu Alina Ursu cum comunitățile vulnerabile (ea lucrând cu astfel de comunități din județul Brașov) sunt mai expuse la violența domestică și traficul de persoane. „Experiența anilor de muncă în teren a dovedit că, acolo unde există vulnerabilitate, da, există și traficul de persoane și violență de toate felurile”, mărturisește ea.  Am vorbit și despre ce a funcționat pentru ea și cum putem transforma aceste intervenții chiar și în politici publice. 

Concluziile? Lipsa de coordonare ne face rău. Lipsa de implicare a tuturor vocilor ne dăunează, privându-ne de niște perspective importante. E important să renunțăm la prăpastia dintre noi și ei. 

Am continuat ziua cu explorarea importanței puterii femeilor de a se ajuta una pe cealaltă, dar și de nevoile la care lucrăm împreună, o comunitate care devine din ce în ce mai solidă și la ce putem construi împreună. #ȘiEuReușesc pune la dispoziția femeilor care au nevoie de sprijin mai multe tipuri de servicii: de la asistență psihologică, juridică, financiară, la grupuri de Facebook confidențiale. Însă, pentru a reuși să învingem violența, unele procese necesită timp. În comunitățile #ȘiEuReușesc ne asigurăm că avem grijă să ajutăm pas cu pas, tocmai pentru că știm  că este un proces dificil, de la primul telefon, primul mesaj, până când sunt în siguranță din toate punctele de vedere. 

Ultima discuție a serii a fost despre importanța psihologului și a grupurile de suport sau sprijin și cum acestea oferă un cadru de întâlnire învingătoarelor violenței, un spațiu sigur unde au posibilitatea de a-și împărtăși temerile și grijile cu alte persoane cu experiențe de viață similare.

“Grupul poate fi acel loc în care ne putem da frâu emoțiilor, trăirilor ce adună laolaltă femei care au povești similare, în cazul nostru femei care au trecut prin violența domestică sau vor să iasă din relație, dar și un spațiu sigur și confidențial.”, spune Eniko Gall, psihologul asociației A.L.E.G..


Ziua 3 a continuat cu explorarea fenomenului de abuz financiar, aplicația Bright Sky și o rezoluție a învingătoarelor pe 2020. 

În momentul în care o femeie realizează că se află într-o relație abuzivă și decide să plece, adesea prima îngrijorare care apare este cea financiară. Pe parcursul relației partenerul exercită control asupra partenerei: îi interzice angajarea, o exclude din deciziile legate de bani, o ia la răspundere pentru fiecare sumă cheltuită și îi transmite ideea că nu este bună de nimic fără sprijinul lui. Astfel, femeile ajung să-și piardă încrederea în propriile capacități și nu mai au siguranța de sine să încerce și să creadă că pot face ceva.

“Nu au banii lor, cardul este în posesia lui, banii nu sunt la comun, lista de cumpărături este strictă și trebuie justificată sau chiar cazuri în care nu a fost lăsată să lucreze din cauza geloziei”, amintește psiholog Eniko Gall din experiența ei de lucru cu învingătoare care au trecut prin experiența abuzului economic. “Atelierele pe care le-am ținut femeilor din rețea le-au ajutat să realizeze că ceea ce simt ele este o formă de abuz”. 

Discuția despre Aplicația Bright Sky RO a acompaniat minunat forumul, oferind un instrument ușor de folosit de femeile ce se află într-o situație de abuz. Bright Sky RO este o aplicație mobilă gratuită, lansată de Fundația Vodafone România cu scopul de a oferi asistență și sprijin specializat victimelor violenței domestice, sau celor îngrijorați de siguranța cuiva cunoscut sau a unui membru al familiei. Aplicația oferă:

  • Chestionare de evaluare a gradului de siguranță al relației
  • Un jurnal confidențial pentru documentarea semnelor abuzului domestic în format text, poză, video sau audio. Informațiile din jurnal nu vor fi niciodată stocate pe telefon
  • Resurse, instrumente și informații pe tema violenței domestice, hărțuirii și abuzului sexual
  • Un ghid de siguranță online, cu sfaturi care pot ajuta la creșterea nivelului de securitate în mediul online
  • Date de contact ale serviciilor specializate în sprijinirea victimelor violenței de gen

Pe final rezoluția învingătoarelor ne-a oferit un spațiu de speranță colectivă, suroritate și putere comună. Discuția e greu de pus în cuvinte, dar înregistrarea este încă disponibilă pe Facebook, alături de toate celelalte, iar noi nu putem decât să vă invităm să le urmăriți, păstrați, dați mai departe. Comunitățile Și Eu Reușesc sunt deschise, iar noi suntem aici pentru a ajuta orice femeie să facă trecerea de la victimă la învingătoare.

Pentru mai multe detalii ne puteți trimite un mesaj pe email la adresa contact@sieureusesc.ro sau pe pagina de Facebook. 


Programul #ȘiEuReușesc este derulat în România de către Asociația A.L.E.G. și adaptează un model al Fundației Ana Bella din Spania, cu sprijinul Ashoka România. Partenerii locali la acest moment sunt Asociatia Pas Alternativ, Asociația ANAISComunitatea Și Eu Reușesc Cluj NapocaGRAB- GRup de suport pentru femei ABuzate- Satu Mare.

Forumul Învingătoarelor (III) a fost un proiect organizat de Asociația A.L.E.G. (www.aleg-romania.eu) susținut prin Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen, finanțat de IKEA Romania și gestionat de Fundația Comunitară București, dar și de Fundația Vodafone Romania. Parteneri ai evenimentului sunt Ashoka România și Chapter4Romania. 

Elementele de design grafic ale acestui eveniment au fost realizate de Bonnie & Clyde Advertising Studio.

Acest articol a fost realizat de Alexandra Caraman, din partea Ashoka, România. 

 

 

Află mai multe
Abrudean AlexandraDescoperă evenimentele din cadrul Forumului Învingătoarelor 2020

Urmărește atelierele de la Forumul Învingătoarelor, Ediția III | 2020

on 2 decembrie 2020

Anul acesta, la Forumul Învingătoarelor, Ediția III am prezentat comunitățile locale existente la București, Sibiu, Brașov, Satu Mare și Cluj-Napoca, gestionate de Asociația A.L.E.G. și parteneri locali cu experiență. Am vorbit despre eforturile de a replica acest model de rețea în Republica Moldova, dar și despre noi activități de capacitare financiară prin care femeile se pot pregăti să facă față crizei economice. Am discutat despre rolul psihologului și al grupurilor de sprijin, dar și despre importanța ajutorului reciproc.

De asemenea, le-am întrebat pe învingătoarele din Rețeaua #ȘiEuReușesc ce mesaj le-ar transmite altor femei pentru a le încuraja. Urmărește răspunsurile lor pline de speranță aici.

Accesează aici toate evenimentele LIVE de la Forumul de anul acesta, transmise pe pagina #ȘiEuReușesc:

Comunitățile #SiEuReusesc din România

Impactul #SiEuReusesc în Republica Moldova

Violența domestică și traficul de persoane – vulnerabilități intersectate

De ce e important ca femeile să se ajute una pe cealaltă?

Rolul psihologului și al grupurilor de sprijin

Independența financiară. Perspective pentru viitor.

Aplicația Bright Sky RO: importanța accesului la servicii de suport

Rezoluția învingătoarelor în 2020


Cum poți tu să te implici?

👭 Participă la un grup de sprijin: completează acest formular și echipa noastră te va pune în contact cu psihologii coordonatori ai comunităților noastre. Dacă încă nu există un astfel de grup în orașul tău, te invităm oricum să te alături Rețelei învingătoarelor! Până revenim cu un răspuns, continuă să urmărești proiectele noastre aici: www.sieureusesc.ro

💗Fie că ești învingătoare, psiholog, jurist, sau ai alte resurse de oferit, ajută la consolidarea comunităților locale #ȘiEuReușesc. Completează acest formular și echipa noastră te va contacta în curând pentru a descoperi cum putem ajuta orice persoană să facă trecerea la o viață liniștită, fără abuzuri.


Programul #ȘiEuReușesc este derulat în România de către Asociația A.L.E.G. și adaptează un model al Fundației Ana Bella din Spania, cu sprijinul Ashoka România. Partenerii locali la acest moment sunt Asociatia Pas Alternativ, Asociația ANAIS, Comunitatea Și Eu Reușesc Cluj Napoca, GRAB- GRup de suport pentru femei ABuzate- Satu Mare.

Forumul Învingătoarelor (III) a fost un proiect organizat de Asociația A.L.E.G. (www.aleg-romania.eu) susținut prin Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen, finanțat de IKEA Romania și gestionat de Fundația Comunitară București, dar și de Fundația Vodafone Romania. Parteneri ai evenimentului sunt Ashoka Romania și Chapter4Romania.

Elementele de design ale acestui eveniment au fost realizate de Bonnie & Clyde Advertising Studio.

Află mai multe
Abrudean AlexandraUrmărește atelierele de la Forumul Învingătoarelor, Ediția III | 2020

Forumul Învingătoarelor Ediția III | 2020

on 17 noiembrie 2020

 

Forumul Învingătoarelor 2020
Curajoase împreună și în pandemie


Pandemia a agravat violența domestică prin izolarea multor femei alături de agresori și îngreunarea accesului la serviciile de intervenție clasice. Se dovedesc cu atât mai valoroase comunitățile învingătoarelor – comunitățile #SiEuReusesc, în care femeile comunică în siguranță și se ajută una pe alta, cu îndrumare din partea unor profesioniști specializați în combaterea violenței domestice, care oferă acces la asistență psiho-socială și juridică.

La Forumul Învingătoarelor 2020 ce se desfăsoară online în perioada 25-27 noiembrie vom prezenta comunitățile locale existente la București, Sibiu, Brașov, Satu Mare și Cluj-Napoca, gestionate de asociația A.L.E.G. și parteneri locali cu experiență. Vom vorbi despre impactul pe care l-am avut până în prezent, despre eforturile de a replica acest model în Republica Moldova cu sprijinul UN Women Moldova, al Coaliției O Viață fără Violență și al Ambasadei Suediei, dar și despre noi activități de capacitare financiară prin care femeile se pregătesc să facă față crizei economice.

Violența domestică face parte dintr-un fenomen mai larg al violenței împotriva femeilor, cu rădăcini adânc înfipte în sexism, peste care adesea se suprapun și în alte forme de discriminare cum ar fi cea etnică. Alături de Ioana Bauer de la organizația eLiberare și de Alina Ursu, învingătoare din comunitatea #ȘiEuReușesc Brașov, vom discuta în a doua zi a Forumului despre cum abuzul în cuplu se împletește uneori cu exploatarea și crima organizată și despre curajul femeilor care au ieșit nu doar din relații abuzive, dar și din mâinile unor traficanți.

Evenimentul va putea fi urmărit live pe pagina de Facebook SiEuReusesc, iar persoanele interesate vor afla ce oferă programul și de ce ajută să te alături unei astfel de comunități dacă te-ai confruntat cu violența. Cei care doresc să susțină comunitățile SiEuReusesc vor putea afla care sunt nevoile stringente din perspectiva învingătoarelor violenței, experte prin experiență.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR:

𝐌𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢 | 𝟐𝟓 𝐍𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞

18.00 – 19.15 | Comunitățile #SiEuReusesc din România

19.30 – 20.00 | Impactul #SiEuReusesc în Republica Moldova

𝐉𝐨𝐢 | 𝟐𝟔 𝐍𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞

16.00 – 16.50 | Violența domestică și traficul de persoane – vulnerabilități intersectate

17.00 – 17.50 | De ce e important ca femeile să se ajute una pe cealaltă?

18.00 – 19.00 | Rolul psihologului și al grupurilor de sprijin

𝐕𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢 | 𝟐𝟕 𝐍𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞

16.00 – 16.45 | Independența financiară. Perspective pentru viitor.

17.00 -17.30 | Aplicația Bright Sky RO: importanța accesului la servicii de suport

18.00 -19.30 | Rezoluția învingătoarelor în 2020


Ediția din acest an se realizează cu sprijinul financiar al Fondului IKEA pentru Egalitate de Gen, gestionat de Fundația Comunitară București, al Fundației Vodafone Romania și în parteneriat cu Ashoka România și Chapter4 Romania


Programul #ȘiEuReușesc este derulat în România de către Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.) iar partenerii locali la acest moment sunt Asociația Pas Alternativ (Brașov), Asociația ANAIS (București), Comunitatea #ȘiEuReușesc Cluj, Grup de Sprijin pentru Femei Abuzate – GR.AB (Satu Mare).


Află mai multe
Abrudean AlexandraForumul Învingătoarelor Ediția III | 2020