Blog

Rețeaua Europeană WAVE caută artiști și ilustratori!

on 11 mai 2020

WAVE Network este o rețea europeană de organizații feministe ce pune accent pe eliminarea violenței împotriva femeilor și copiilor. Înființată în 1994, în prezent este formată din peste 150 de organizații membre, printre care și Asociația A.L.E.G. Campania Step Up! reprezintă o mișcare la nivel european a rețelei WAVE, prin care se promovează eforturile de stopare a violenței împotriva fetelor și femeilor prin sensibilizarea cu privire la această problemă și prin protejarea supaviețuitoarelor violenței.

Pentru al treilea an consecutiv, căutăm un motiv artistic special care să fie tipărit pe gențile de tip tote bags WAVE. Dacă ești o artistă pasionată de crearea de lucrări cu impact social, încercând să inițiezi o schimbare pozitivă în societate, spune DA apelului nostru.

Află mai multe
Abrudean AlexandraRețeaua Europeană WAVE caută artiști și ilustratori!

Ce ar trebui să facă Guvernul României pentru a salva vieți în epidemia de violență domestică?

on 23 aprilie 2020

Știm că violența ucide și că izolarea crește pericolul. Având în vedere că pandemia de coronavirus și criza economică ce o însoțește adâncesc inegalitățile existente și cresc incidența violenței împotriva femeilor, Asociația A.L.E.G. alături de alte 20 de organizații din rețeaua Romanian Women’s Lobby, parte din European Women’s Lobby, au transmis o serie de solicitări de acțiune rapidă către Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, dar și către Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, organismul național de coordonare în domeniul prevenirii și combaterii violenței de gen în România. Măsurile propuse se bazează pe experiența noastră directă de lucru cu femeile afectate de violență în această perioadă. Solicitările noastre sunt:

În plan intern

 • Organizațiilor neguvernamentale care promovează drepturile femeilor și fetelor să li se ofere spațiul pentru a fi ascultate, reprezentate și consultate în mod egal în procesele de luare a deciziilor atunci când guvernul elaborează și implementează planuri de răspuns și recuperare;
 • România să continue să mențină sau să introducă măsuri speciale temporare pentru a proteja femeile de recesiunea economică viitoare și de austeritate;
 • România să stabilească și să comunice o dată certă la care vor înceta restricțiile și derogările de la drepturile și libertățile omului din această perioadă de criză;
 • Serviciile de protecție să fie complet finanțate și funcționale pentru femeile fără adăpost sau care nu sunt în siguranță în propria locuință, femeile care solicită azil și cele afectate de exploatarea sexuală (a se vedea în acest sens Declaratia COE din 20.04.2020 cu privire la aplicarea standardelor Convenției de la Istanbul în timpul COVID 19)
Află mai multe
Abrudean AlexandraCe ar trebui să facă Guvernul României pentru a salva vieți în epidemia de violență domestică?

Ești într-o relație abuzivă, te simți singură și ai nevoie de ajutor? Vorbește cu cineva în care ai încredere!

on 3 aprilie 2020

În contextul pandemiei cu COVID-19, există o tendință de creștere a numărului de cazuri de violență raportate în perioada de izolare. Astfel, odată cu instituirea măsurilor de distanțare, și cu încurajarea oamenilor să rămână acasă, crește riscul intensificării actelor de violență între parteneri intimi, datorită faptului că întreaga familie este supusă unui stres suplimentar, dar și din cauza posibilității pierderii unui loc de muncă sau a unei situații economice instabile. Pe măsură ce resursele devin mai limitate, femeile se pot confrunta cu un risc mai mare de a fi supuse abuzurilor economice. De asemenea, este posibil ca femeile să aibă mai puțin contact cu membrii familiei extinse și cu prietenii care le-ar fi oferit sprijin și protecție. Agresorii se pot folosi de restricțiile impuse de pandemie pentru a-și exercita puterea și controlul asupra partenerelor, reducându-le și mai tare accesul la servicii, la ajutor și la sprijin psiho-social din partea rețelelor formale și informale. (conform unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății)

Asociația A.L.E.G. oferă informații, îndrumare și consiliere psihologică telefonică și online în mod gratuit persoanelor care se regăsesc într-o situație de violență, care se simt singure și au nevoie să vorbească cu cineva de încredere. Psihologii A.L.E.G. vă stau la dispoziție de luni până vineri, între orele 10-17:00, la adresa de e-mail alegconsiliereonline@gmail.com, dar și la numărul de telefon 0753 893 531. De asemenea, ne puteți contacta și direct prin platforma on-line https://aleg-romania.eu/2013/09/16/consiliere-on-line/ sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/alegromania/

Și specialiștii programului #ȘiEuReușesc (www.sieureusesc.ro) *** își pun la dispoziție resursele în mod gratuit pentru a oferi informații utile cu privire la fenomenul violenței, păstrând confidențialitatea și punând accent pe siguranță, dar și oferind resurse la nivel național prin intermediul Rețelei Învingătoarelor. Ne puteți contacta la adresa contact@sieureusesc.ro sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/sieureusesc/

❗️ Pentru situații de urgență vă sugerăm să apelați 112 sau linia telefonică gratuită 0 800 500 333 pusă la dispoziție de Agenția Națională pentru Egalitate de Sanse între Femei și Bărbați – ANES, destinată victimelor violenței domestice.

Informații utile despre fenomenul violenței găsiți aici: https://aleg-romania.eu/violenta-de-gen/

———

***Programul #ȘiEuReușesc este derulat în România de către Asociația A.L.E.G. cu sprijinul Ashoka România și adaptează un model al Fundației Ana Bella din Spania. Partenerii locali la acest moment sunt Asociatia Pas Alternativ (Brașov), Asociația ANAIS (București), GRAB- GRup de suport pentru femei ABuzate- Satu Mare (Satu Mare) și Si eu reusesc – Adjud

Studiul Organizației Mondiale a Sănătății poate fi accesat în limba română aici: https://aleg-romania.eu/2020/03/31/covid-19-si-violenta-impotriva-femeilor-recomandari-din-partea-organizatiei-mondiale-a-sanatatii/ și în limba engleză aici: https://www.who.int/reproductivehealth/publications/emergencies/COVID-19-VAW-full-text.pdf

 

Află mai multe
Abrudean AlexandraEști într-o relație abuzivă, te simți singură și ai nevoie de ajutor? Vorbește cu cineva în care ai încredere!

COVID-19 și violența împotriva femeilor – recomandări din partea Organizației Mondiale a Sănătății

on 31 martie 2020

În timpul situațiilor de urgență, la nivel global, violența împotriva femeilor rămâne o amenințate majoră la adresa sănătății publice și sănătății femeilor.

 • Violența împotriva femeilor este prezentă peste tot. Violența între parteneri intimi este forma de violență cel mai des întâlnită. La nivel mondial, 1 din 3 femei au fost supuse, la un moment dat în viață, unei forme de violență fizică și/sau sexuală de către un partener intim sau de către un agresor oarecare. Majoritatea acestor acte sunt comise de partenerul de viață.
 • Tendința este ca prevalența violenței împotriva femeilor să crească în timpul oricărui tip de urgențe, inclusiv a epidemiilor. Femeile strămutate, refugiate și din zone de conflict sunt cu atât mai vulnerabile.
 • Deși datele sunt minime, rapoartele din China, Marea Britanie, Statele Unite și alte țări indică o creștere a numărului de cazuri de violență domestică de la începutul epidemiei de COVID-19.1,2 De exemplu, conform unui raport, numărul de cazuri de violență domestică reclamate unei secții de poliție din Jingzhou, oraș din provincia Hubei, s-a triplat în februarie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.3
 • Actele de violență, în special de violență din partea partenerului intim asupra femeilor și copiilor acestora au un impact semnificativ. Violența împotriva femeilor lăsa urme grave la nivel fizic, psihic, mintal, sexual și reproductiv, inclusiv infecții cu transmitere sexuală sau sarcini neplanificate.

Cum poate epidemia de COVID-19 să crească riscul de violență împotriva femeilor.

 • Stresul, perturbarea rețelelor sociale și de protecție și accesul scăzut la servicii pot exacerba riscul ca femeile să fie supuse unor acte de violență.
 • Odată cu instituirea măsurilor de distanțare, și cu încurajarea oamenilor să rămână acasă, crește riscul intensificării actelor de violență între parteneri intimi. De exemplu:
  • Probabilitatea ca femeile aflate într-o relație abuzivă și copiii acestora să fie expuse actelor de violență crește dramatic căci familia petrece mai mult timp împreună, fiind totodată supusă unui stres suplimentar și posibilității pierderii locului de muncă sau a situației economice.
  • Este posibil ca femeile să aibă mai puțin contact cu membrii familiei extinse și cu prietenii care le-ar fi oferit sprijin și protecție.
  • În timpul acestei pandemii, femeile sunt cele care preiau impactul muncii de îngrijire a altora. Închiderea școlilor poate agrava această povară, ducând la un nivel de stres suplimentar.
  • Perturbarea nivelului de trai și a capacității de a-și câștiga existența, inclusiv în cazul femeilor (dintre care multe sunt salariate informale), vor avea drept rezultat un acces redus la servicii de bază, intensificând nivelul de stres al familiilor, ceea ce poate duce la accentuarea conflictelor și a actelor de violență. Pe măsură ce resursele devin mai limitate, femeile se pot confrunta cu un risc mai mare de a fi supuse abuzurilor economice.
  • Agresorii se pot folosi de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 pentru a-și exercita puterea și controlul asupra partenerelor, reducându-le și mai tare accesul la servicii, la ajutor și la sprijin psiho-social din partea rețelelor formale și informale.
  • În plus, agresorii le pot restricționa accesul la articole necesare, cum ar fi săpunul și produsele dezinfectante.5
  • Agresorii pot exercita control asupra partenerelor prin răspândirea de informații false despre boală, stigmatizându-le totodată.5
 • Este probabil ca accesul la servicii vitale privind sănătatea sexuală și reproductivă a femeilor, inclusiv a celor ce suferă acte de violență, să devină și mai limitat.
 • Este posibil ca alte servicii, precum liniile de asistență telefonică, centrele de criză, adăposturile, serviciile de asistență juridică și de protecție să fie reduse, diminuând și mai mult accesul la puținele surse de ajutor la care ar fi putut apela femeile care se află în relații abuzive.
Află mai multe
Abrudean AlexandraCOVID-19 și violența împotriva femeilor – recomandări din partea Organizației Mondiale a Sănătății

Criza economică va distruge iremediabil sectorul neguvernamental

on 27 martie 2020

Cerem sprijinul Guvernului pentru a ne continua misiunea socială!

Criza în care deja a intrat sectorul privat din România va dărâma, într-un efect de domino, societatea civilă și întregul sector neguvernamental.

Cu programe susținute din sponsorizări și finanțări private, ONG-urile din România, dintre care multe desfășoară în plină stare de urgență acțiuni în sprijinul populației și autorităților, se vor confrunta în contextul economic preconizat cu blocaje financiare și spectrul încetării definitive a activității.

Astfel, finalul crizei de sănătate publică va fi unul în care zeci, sute de programe sociale și culturale nu se vor mai putea desfășura, într-un moment în care România va avea cea mai mare nevoie ca societatea civilă să impulsioneze reclădirea stării de spirit a românilor.

În acest context, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) face public un document de poziție realizat în baza opiniilor exprimate de peste 130 de ONG-uri din toată țara și susținut de peste 80 de organizații, document în care se atrage atenția asupra faptului că societatea civilă necesită la rândul său măsuri de sprijin, cel puțin la fel de puternice precum cele acordate sau avute în vedere pentru susținerea IMM-urilor.

Vizibil în perioada de criză majoră pe care întreaga societate o traversează în prezent, mai ales prin capacitatea sa de a mobiliza resurse care sunt utilizate în principal pentru a susține sectorul public, sectorul neguvernamental românesc are nevoie, la rândul său, să fie inclus de către statul român în rândul sectoarelor profesionale profund afectate de pandemia actuală și care au nevoie de sprijin structural, pentru a se adapta și contribui activ la rezolvarea problemelor sociale generate de pandemia COVID-19.

Organizațiile neguvernamentale fac eforturi susținute în această perioadă să-și urmeze misiunea, să-și îndeplinească obligațiile asumate ca angajator responsabil în contextul măsurilor restrictive impuse de situația de urgență, dar mai mult decât atât, să asigure continuitate în furnizarea serviciilor în zonele cele mai dezavantajate din țară, către grupuri vulnerabile ale căror nevoi nu sunt acoperite de alte entități în acest moment, sau în domenii în care expertiza și abilitățile de inter-relaționare ale resursei umane din sector pot sprijini instituțiile publice pentru gestionarea acestei perioade critice.

Află mai multe
Abrudean AlexandraCriza economică va distruge iremediabil sectorul neguvernamental

Organizațiile membre European Women’s Lobby salută noua Strategie UE in domeniul egalității de gen

on 10 martie 2020

Organizațiile membre European Women’s Lobby (A.L.E.G. împreună cu alte 20 de organizații) salută și susțin conducerea politică și angajamentul Comisiei Europene în stabilirea acestei strategii pentru a pune egalitatea între femei și bărbați în centrul proiectului Uniunii Europene. După 5 ani fără un cadru politic la nivelul UE, timpul de acțiune la nivelul UE este depășit demult. Într-adevăr, șase decenii de acțiune ale UE au promovat egalitatea dintre femei și bărbați. Europa a încetat să progreseze de acum un deceniu: măsurile de austeritate economică combinate cu un regres al drepturilor femeilor au împiedicat progresul către egalitate și au amenințat drepturile tuturor femeilor și fetelor.

Esența unei strategii de succes care să abiliteze femeile și să promoveze egalitatea între femei și bărbați, este recunoașterea și abordarea directa a faptului că discriminarea pe bază de sex este adeseori combinată cu alți factori precum rasa sau originea etnică, religia sau credința, dizabilitatea, vârsta, orientarea sexuală, clasa și / sau statutul de migrant. Acești alți factori pot afecta femeile și fetele aparținând unor astfel de grupuri într-o măsură diferită fata de bărbați și băieți și pot agrava impactul lor negativ.
European Women’s Lobby (EWL) salută în special accentul pus în Strategie pe combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor, promovarea drepturilor femeilor, leadership-ul ca exemplu in reprezentarea egală a femeilor în poziții de luare a deciziilor, la anularea diferențelor de plata a salariilor și pensiilor in funcție de gen și la integrarea unei perspective de gen în toate politicile majore și fluxurile de finanțare ale UE.
Întreaga strategie poate fi descărcată de aici: gender-equality-strategy-2020-2025_en
Comunicatul de presă EWL poate fi descărca de aici: Pozitia EWL ROWL vis a vis de strategia pe egalitate a CE
Află mai multe
Abrudean AlexandraOrganizațiile membre European Women’s Lobby salută noua Strategie UE in domeniul egalității de gen

Fă parte din cea de-a doua generație WAVE Youth Ambassadors!

on 6 martie 2020

 

 

 

 

Update > Datorită situației cauzate de pandemia COVID-19 temenul de aplicare pentru a deveni WAVE YOUTH AMBASSADOR s-a prelungit până la data de 30 aprilie. Mai multe detalii despre ce este un ambasador/o ambasadoare a tineretului află mai jos: 

Înscrie-te aici: https://forms.gle/oqVBrRAkCjJMssM68

Dorești să faci parte dintr-o echipă pasionată de tematica drepturilor omului, încurajarea fetelor și a femeilor și te atrage subiectul egalității de gen? Dacă ai răspuns DA la această întrebare te invităm să devii ambasador /ambasadoare al/a tineretului. Încă din octombrie 2018 tinerii ambasadori WAVE susțin Campania Step Up! atrăgând atenția asupra încălcării drepturilor omului, și mai cu seamă violenței asupra femeilor.

Ce face un ambasador/ o ambasadoare Step Up?

 • propune idei, soluții și activități pentru tineri cu scopul promovării atitudinilor non-violente
 • realizează împreună cu echipa WAVE Step Up un plan de comunicare în care propune postări pe paginile de Social Media (Facebook, Instagram etc.) și promovează anumite evenimente
 • dezvoltă și implementează campania Step Up!, campanie de informare, conștientizare și prevenire a violenței împotriva femeii
 • participă la întâlnirile grupului online, dar și la cursuri și ateliere online, alături de tineri din alte 24 de țări
 • este un voluntar/o voluntară care înțelege că acest rol îi oferă oportunități de dezvoltare personală și profesională și se angajează să se implice aproximativ 1-2 ore pe săptămână în realizarea de campanii online.

Pentru a aplica este necesar să îndeplinești următoarele criterii:

 • Vârsta ta trebuie să fie între 18-27 de ani
 • O bună stăpânire a limbii engleze (grupurile de lucru sunt formate din tineri din toată Europa)
 • Ești conștient(ă) de problematica violenței împotriva femeilor și de manifestarea acestui fenomen
 • Îți place să faci voluntariat și îți dorești să te implici activ într-un grup format din colegi din toată Europa, într-un program pe o perioadă de doi ani
 • Ești dispus(ă) să dezvolți noi abilități și să câștigi experiență în domeniul drepturilor omului, în special în cel al egalității de gen și al drepturilor femeilor
 • Îți dorești să creezi campanii de comunicare și să ne ajuți să răspândim mesaje importante în rândul tinerilor

Aplică acum completând acest formular: https://forms.gle/oqVBrRAkCjJMssM68

Află mai multe
Abrudean AlexandraFă parte din cea de-a doua generație WAVE Youth Ambassadors!

Lansăm comunitatea de la #ȘiEuReușesc Adjud! Vino în Rețeaua Învingătoarelor!

on 1 martie 2020

Învingătoare. Așa le numim pe femeile ale căror povești pot da curaj altor femei, ce se confruntă în prezent cu situaţii de abuz și se simt singure sau nu știu ce să facă. Din momentul în care își poate spune Și Eu Reușesc, o victimă a violenței face un prim pas spre a deveni o învingătoare. Drumul nu e ușor, dar e important să înceapă, iar pentru asta are nevoie de sprijin și de exemplele altor femei care au reușit. Astfel de exemple puteți regăsi în secțiunea Testimoniale a platformei www.sieureusesc.ro

Să învingi violența seamănă cu învingerea forței de gravitație când încerci să te desprinzi de sol: e nevoie de multă energie, pe care un om singur nu o are. Fără o rețea de suport în jur, orice om se prăbușește când e tras în jos. În violența domestică, agresorul distruge sistematic legăturile victimei cu alte persoane apropiate, de care dorește să ascundă abuzul. Violența domestică înseamnă abuz repetat de-a lungul timpului, sub o mulțime de forme: fizic, sexual, psihologic, economic, social. Un cerc vicios, care adâncește sentimentul de neputință, urmat de rușine și vinovăție. O experiență epuizantă. Tocmai de aceea, e nevoie de ajutor din afară, de noi surse de putere, iar conectarea cu alte femei care au învins violența aduce acest surplus și reclădește încrederea în forțele proprii.

O astfel de rețea de suport propune programul #ȘiEuReușesc –de la victimă la învingătoare, program care lansează miercuri, 4 martie, la Adjud primul grup local de suport în sprijinul victimelor și învingătoarelor violenței.  Asociația A.L.E.G., împreună cu Asociația Pas Alternativ și psiholog Elena Miron invită la dialog reprezentanții serviciilor sociale din județ, dar și actori privați: psihologi, medici de familie, ș.a. de la ora 11 la Casa de cultură Tudor Vornicu. În cea de-a doua parte a zilei într-o locație sigură va avea loc o întâlnire a învingătoarelor din județ. Pentru înscrieri și detalii vă rugăm să ne contactați la adresa contact@sieureusesc.ro

Află mai multe
Abrudean AlexandraLansăm comunitatea de la #ȘiEuReușesc Adjud! Vino în Rețeaua Învingătoarelor!

Haide să ne (re)vedem la Pop-up Shop Nalu / Printoteca Lipscani, în perioada 25 februarie – 7 martie

on 25 februarie 2020

Începând de astăzi, până în 7 martie, #ȘiEuReușesc (proiect al Asociației A.L.E.G.) face echipă cu NALU (și ilustratoarea Loreta) și te invită la Pop-up Shop Nalu / Printoteca Lipscani.

Iar joi, 27.02.2020, între orele 17:00 și 20:00, echipa noastră, alături de  NALU, te invită la Printoteca Lipscani să bem un pahar de prosecco și vorbim despre visurile noastre. Credem că aceasta este o ocazie bună să ne (re)vedem și tare ne-am bucura să vii și tu! 

De la Printoteca poți achiziționa The DREAM Bodysuit, un produs care celebrează puterea femeilor de a crede în forțele proprii și de a-și urma visul, dar și tricouri cu emblema #ȘiEuReușesc sau broșele care simbolizează că suntem #CurajoaseÎmpreună. Toate profiturile obținute din vânzări ne vor ajuta să consolidăm comunitățile #ȘiEuReușesc existente sau să dăm startul unor comunități noi. Mai multe detalii despre activitatea noastră poți accesa aici: https://sieureusesc.ro/

#ȘiEuReușesc este un mesaj simplu pe care ni-l spunem fiecare dintre noi. Dar când vine vorba despre femeile aflate în relații abuzive, speranța într-un viitor mai bun este întunecată de condițiile grele în care supraviețuiesc. Din momentul în care își poate spune Si eu reusesc, o victimă a violenței face un prim pas spre a deveni o învingătoare.

NALU a decis să se implice în susținerea victimelor violenței domestice și s-a alăturat misiunii noastre, dând naștere la The DREAM Bodysuit, un produs care celebrează puterea femeilor de a crede în forțele proprii și de a-și urma visul.

Ilustratoarea Loreta acceptat propunerea de a aduce la viață mesajul campaniei și a donat ilustrația Follow that Dream care va fi printată pe The BASIC Bodysuit.

Toate profiturile obținute din vânzarea The DREAM Bodysuit, cât și a pachetelor #SiEuReusesc pe care le veți găsi în cadrul pop-up shop-ului, sunt redirecționate către asociația A.L.E.G.

Pop-up Shop-ul NALU @ Printoteca poate fi vizitat în perioada 25.02 – 07.03. Vă aștepăm cu surprize!

Află mai multe
Abrudean AlexandraHaide să ne (re)vedem la Pop-up Shop Nalu / Printoteca Lipscani, în perioada 25 februarie – 7 martie

Flirt sau hărțuire? Află diferența!

on 18 februarie 2020

Flirt sau hărțuire? Află diferența și pune siguranța ta pe primul loc, la universitate și la locul de muncă.

O problemă gravă în societatea noastră rămâne confuzia dintre dragoste și violență. Tocmai de aceea, de Dragobete, Asociația A.L.E.G. organizează un eveniment de informare adresat în principal studenților ULBS, pentru a-i ajuta în recunoașterea și prevenirea hărțuirii oriunde ar avea loc, inclusiv la locul de muncă.

Evenimentul face parte din proiectul Angajatori pentru respect – Politici anti-hărțuire la locul de muncă și va include prezentarea unor exemple de angajatori care au politici interne în domeniul prevenirii și combaterii discriminării și hărțuirii pe criterii de sex, conform ultimelor prevederi legale introduse prin normele de aplicare ale Legii 202 din 2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.

Evenimentul va avea loc luni, 24 februarie, la EduHub (Bulevardul Victoriei, nr.31), între orele 14:00-16.00. Accesul este gratuit, pe bază de înscriere aici: https://forms.gle/PfmPtU2f5BDtq2mh8

Împreună vom da startul dialogului despre rolul pe care angajatorii îl pot juca în combaterea hărțuirii și discriminării și în promovarea unui loc de muncă respectuos și sigur. Studenții pot intra în contact cu companii care tratează în mod responsabil cazurile de hărțuire și să afle mai multe detalii despre cum pot recunoaște și raporta fenomenul violenței. Angajatorii au ocazia de promova exemple de bune practici și politicile interne de raportare și prevenire cazurilor de hărțuire sexuală la locul de muncă.

Află mai multe
Abrudean AlexandraFlirt sau hărțuire? Află diferența!