Blog

Sibiu pentru drepturi egale! Apel către candidații la alegerile locale 2020.

on 15 septembrie 2020

Sibiul, atât municipiul cât și celelalte comunități din județ, este în continuă dezvoltare. În acest proces, inegalitatea, inclusiv inegalitatea de gen, și problemele sociale trebuie abordate în mod prioritar. Înainte de a fi o destinație turistică, Sibiul trebuie să fie un loc de trai sigur și demn, unde drepturile omului sunt respectate, pentru toți cei care îl numesc “acasă”.

COVID-19 și efectele sale economice au accentuat inegalitatea din comunitățile noastre, care ne afectează în mod diferit în funcție de sex, gen, vârstă, de situația economică, de etnie și (diz)abilități. Politicile publice nu trebuie să fie neutre din aceste perspective, cu atât mai puțin din perspectivă de gen. Atât actuala criză de sănătate și economică, cât și alegerile locale, reprezintă un moment oportun în care să ne re-angajăm, ca și comunitate, la o agendă publică incluzivă și să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă.

Programele candidaților la alegerile locale sunt diverse. Cu toate acestea, în mare parte, numeroase teme sociale, care afectează în mod disproporționat femeile și fetele, precum și alte grupuri vulnerabile, sunt marginalizate.

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.) invită toți candidații să reflecteze la cinci priorități care să facă din Sibiu un județ al drepturilor egale, adică un județ în care violența de gen și inegalitatea socială sunt abordate direct și comprehensiv. Un loc mai sigur pentru fete și femei este un loc mai sigur și mai demn pentru toată lumea.

Află mai multe
Abrudean AlexandraSibiu pentru drepturi egale! Apel către candidații la alegerile locale 2020.

REFORMAȚI SISTEMUL DÂND CREZARE VICTIMELOR!

on 3 septembrie 2020

A trecut mai bine de 1 an de când am înaintat pentru prima dată autorităților petiția REFORMAȚI SISTEMUL DÂND CREZARE VICTIMELOR. A trecut mai bine de 1 an de la cazul Alexandrei Măceșanu, dar sistemul nu a fost nici pe departe reformat pentru a preveni repetarea ororilor, așa că am actualizat lista noastră de solicitări și te invităm și pe tine să ni te alături în această luptă spre schimbare, printr-o semnătură aici.

Iată ce s-a întâmplat în ultimul an:

➡Vedem pensionări în loc de tragere la răspundere în sistem: cei aflați in funcții de conducere in Politie in Caracal dar si in localitatea unde își avea domiciliul Alexandra au beneficiat de dreptul de a se pensiona (inclusiv înlocuitorul sefului Politiei Caracal care a fost pus în funcție după petrecerea faptelor și ar fi trebuit să contribuie la îndreptarea lucrurilor). După dispariția Alexandrei Măceşanu, la conducerea Poliției Caracal şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt a urmat un adevărat val de înlocuiri, plecări şi pensionări.
➡ Violenţa sexuală rămâne în mare măsură nepedepsită. Statisticile spun că mai puţin de 10% dintre victime depun plângere, descurajate de sistemul ostil. Dintre puţinele cazuri în care victima îşi ia inima în dinţi şi reclamă, un număr infim ajung să se finalizeze cu o condamnare a faptuitorului. Iar dintre cei condamnaţi, mulţi scapă cu sentinţe reduse.
➡Puținele cursuri de formare pentru oamenii legii (poliţişti, procurori, judecători) în domeniul combaterii violenței împotriva fetelor și femeilor au trecut în plan secundar din cauza pandemiei, deși violența continuă să facă victime în pandemie. Nu a fost comunicat un plan de acțiune pentru a rezolva problema formării defectuoase a cadrelor din sistem, care a făcut posibil eșecul de la Caracal. Prea puţin se face pentru a preveni violenţa sexuală, inclusiv prin sistemul de învăţământ.
➡În continuare nu ştim ce s-a întâmplat la Caracal: Gheorghe Dinca a rămas în arest preventiv, dar ancheta nu este finalizată.

Află mai multe
Abrudean AlexandraREFORMAȚI SISTEMUL DÂND CREZARE VICTIMELOR!

#SiEuReusesc – comunitatea învingătoarelor din București, anul II de proiect

on 6 iulie 2020

Ani de zile nu am spus niciodată, nimănui, ce temeri am. Mi-am făcut griji că că nimeni nu o să mă înțeleagă, că există încă prejudecăți. Mai apoi am aflat despre programul #ȘiEuReușesc și m-am gândit că pot să fiu ajutată de alte femei care au trecut prin experiențe similare cu a mea. M-am gândit că ele mă pot sprijini fără a mă judeca. Am găsit aici o oportunitate de a mă implica, de a mă înțelege pe mine și pe alte femei, de a lăsa trecutul în urmă. Parcă inima mea s-a trezit la viață. Acum suntem surori. Și, când lumea devine apăsătoare, ne avem una pe cealaltă – ne povestește Elena, una dintre învingătoarele care a participat la atelierele de dezvoltare personală de anul trecut și continuă să ajute alte femei în prezent, în cadrul comunității #ȘiEuReușesc București .

Proiectul #ȘiEuReușesc comunitatea învingătoarelor din București, implementat de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.) în parteneriat cu Asociația ANAIS se bucură și în 2020 de sprijin financiar prin Fondul IKEA pentru Egalitate de gen, dezvoltat de Fundația Comunitară București și susținut de IKEA România. Anul trecut, în cadrul proiectului au fost organizate ateliere de dezvoltare personală pentru învingătoarele violenței, ateliere pentru copii în scopul înțelegerii emoțiilor și relaționării sănătoase, campanii media ce au adus în spațiul public poveștile învingătoarelor violenței, întâlniri cu specialiști pentru intervenții îmbunătățite în cazurile de violență domestică.

În 2020 continuăm să creștem autonomia și solidaritatea în rețele de suport de la egal la egal pentru femeile și copiii afectați de violența domestică. Comunitatea #ȘiEuReușesc București pune în contact femeile care au depășit o situație de abuz cu cele care se află încă pe drumul eliberării de violență, facilitând schimbul de informații și ajutor practic prin grupurile online, dar și experiențe transformatoare prin intermediul grupurilor de sprijin.

Află mai multe
Abrudean Alexandra#SiEuReusesc – comunitatea învingătoarelor din București, anul II de proiect

Nu promulgați legea de interzicere a educației despre identitatea și egalitatea de gen!

on 18 iunie 2020

17 iunie 2020

Stimate domnule Președinte,

Coaliția pentru Egalitate de Gen vă sesizează în legătură cu propunerea legislativă L87/ 2020 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/ 2011, inițiată de senatorul PMP Vasile Cristian Lungu și adoptată ieri, 16 iunie, de Senat, cameră decizională. Vă solicităm expres refuzarea promulgării acesteia și retrimiterea ei în Parlament pentru dezbatere.

Noua lege, prin modificările la Articolul 7, interzice în școli, universități și alte spații destinate educației și formării profesionale „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”. Organizațiile semnatare se opun cu vehemență acestor modificări, care au ca efect scoaterea în afara legii a tuturor cadrelor didactice din mediul preuniversitar și universitar, a consilierilor școlari, a cadrelor medicale și asistenților sociali, a organizațiilor nonguvernamentale și a formatorilor profesionali care abordează într-un context educațional egalitatea de gen, identitatea de gen sau chestiuni ce vizează persoanele transgender.

Totodată, considerăm inacceptabil ca astfel de amendamente să fie adoptate într-o totală lipsă de transparență și consultare a cadrelor didactice, a elevilor și studenților, precum și a organizațiilor societății civile care activează în domeniul educației și drepturilor omului.

În primul rând, acest amendament produce un impact negativ asupra libertății de gândire și dreptului la o educație democratică, bazată pe teorii științifice, a tinerilor din România, cenzurând un domeniu consacrat în științele sociale începând cu anii 1960: studiile de gen. Distincția dintre sex și gen este susținută de fundamente științifice din medicină, psihologie și sociologie și joacă un rol central în promovarea egalității dintre femei și bărbați, a drepturilor persoanelor LGBTQ și în prevenirea violenței și discriminării de gen, precum și în dezvoltarea gândirii critice în rândul elevilor și studenților.

Educația pentru egalitate de gen este cu atât mai importantă cu cât violența asupra femeilor și toleranța față de aceste infracțiuni rămân la cote alarmante în România: 55% dintre români consideră violul justificat în anumite situații[1] (cel mai mare procentaj din UE), iar 28,5% din femei au trecut prin cel puțin o experiență de violență fizică și/ sau sexuală din partea unui partener.[2] Totodată, acte de violență inimaginabilă în care autoritățile au eșuat să protejeze fete și femei șochează periodic opinia publică, fără a produce schimbări structurale. Amintim cazul violurilor de la Caracal, al tinerei incendiate de un bărbat condamnat pe viață pentru 5 crime, însă eliberat condiționat și al femeii din Chitila, ucisă de soțul ei, deși avea un ordin de protecție împotriva acestuia. În acest context de impunitate față de agresori, efectul acestui amendament asupra activităților de prevenire a violenței domestice și sexuale, așa cum sunt definite de planurile de acțiune adoptate de guvern, este devastator, aceste activități fiind practic trecute în ilegalitate. Organizația Mondială a Sănătății are o politică activă pentru educație pentru egalitate de gen și prevenirea violenței, politică ce se bazează pe o înțelegere nuanțată a diferențelor dintre gen și sex pentru a explica relațiile inegale de putere între femei și bărbați.[3]

În egală măsură, modificările legislative afectează minoritățile sexuale, în special persoanele transgender – c. 120.000 în România, conform unor estimări – extrem de vulnerabile la discriminare și supuse violenței și excluziunii sociale. Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât si Asociația Psihologilor Americani au renunțat la a considera disforia de gen ca fiind o boală, astfel că incongruența dintre identitatea de gen și sexul biologic sunt chestiuni ce țin de drepturile sexuale și reproductive.[4] Cu toate acestea, în România, 89% din respondenții unei anchete la nivelul UE consideră că discriminarea bazată pe identitatea de gen este frecventă.[5] Mai mult, acest amendament este discriminatoriu la adresa persoanelor transgender, a căror identitate este astfel negată în școli și universități.

Din perspectivă juridică, L87/ 2020 contravine dreptului la identitate și egalitate între cetățeni, garantate de Constituția României, precum și obligațiilor internaționale asumate de țara noastră. Concret, amendamentul contravine prevederilor Convenției ONU pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor – CEDAW (ratificată de România în 1982) privind revizuirea și eliminarea stereotipurilor și prejudecăților vizavi de femei și bărbați din educație. În același timp, reprezintă o încălcare a Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, (ratificate de România în 2016), în special a Articolului 14 care prevede abordarea în educație a egalității dintre femei și bărbați, a rolurilor de gen ne-stereotipe și introducerea activităților didactice de prevenție a violenței de gen.[6] Totodată, unul din principiile Convenției ONU privind drepturile copilului este egalitatea de șanse și egalitate între sexe, amenințate de L87/ 2020. Nu în ultimul rând, amendamentul contravine Legii 202/ 2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, care definește sexul și genul drept concepte distincte și recunoaște discriminarea de gen, în spiritul Ordonanței 137/ 2000.[7]

Așadar, Coaliția pentru Egalitate de gen vă solicită să refuzați promulgarea L87/2020, retrimițând-o pentru dezbatere în Parlament, și să nu permiteți ca valori și principii centrale pentru o democrație – egalitate de gen și protejarea minorităților sexuale – să fie instrumentalizate politic de grupuri conservatoarea, de extremă dreaptă, ce doresc restrângerea drepturilor femeilor și a persoanelor LGBTQ. România nu poate urma exemplul Ungariei și Poloniei, țări unde fundamentalismul religios și conservatorismul iau amploare, ci, dimpotrivă, trebuie să își intensifice eforturile pentru consolidarea egalității de gen, garantarea drepturilor femeilor și minorităților sexuale, precum și pentru asigurarea unei educații de calitate, libere și științifice.

 

Semnează Coaliția pentru Egalitate de Gen, formată din:

Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.)

Societatea de Analize Feministe AnA

Asociația Front

Asociația E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome)

Centrul Filia

Centrul de Acțiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO)

Centrul de Studii in Idei Politice (CeSIP)

Asociația Plural

Asociația Ema

Asociația Sexul versus Barza

Descarcă scrisoarea oficială aici.


[1] Eurobarometrul special 449, Gender-based Violence, 2016, p. 65. Disponibil la: https://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/ResultDoc/download/DocumentKy/75837

[2] Agenția UE pentru drepturi fundamentale, Violence against women: an EU-wide survey FRA, 2014, p. 172.  Disponibil la https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/fra-2014-vaw-survey-main-results-apr14_en.pdf.

[3] Oferim aici, cu titlu de exemplu, câteva materiale ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru educația pentru prevenirea violenței domestice și sexuale:

[4] A se vedea, în acest sens, definiția incongruenței de gen (gender incongruence) a Organizației Mondiale a Sănătății: https://icd.who.int/ct11/icd11_mms/en/release, precum și definiția disforiei de gen a Asociației Americane a Psihologilor: https://www.psychiatry.org/patients-families/gender-dysphoria/what-is-gender-dysphoria.

[5] Agenția UE pentru drepturi fundamentale, Being Trans in the European Union. Comparative analysis of EU LGBT survey data, 2014, p. 26. Disponibil la: https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2014-being-trans-eu-comparative-0_en.pdf

[6] Convenția de la Istanbul, Art. 14 – Educație:

„1. Părțile vor face demersurile necesare pentru a include material didactic pe probleme cum ar fi egalitatea între femei și bărbați, rolurile de gen ne-stereotipe, respectul reciproc, rezolvarea non-violentă a conflictelor în relațiile interpersonale, violența de gen împotriva femeilor și dreptul la integritate personală, adaptate capacității în evoluție a elevilor, în curriculumul formal și la toate nivelele de educație.

 1. Părțile vor face demersurile necesare pentru a promova principiile la care s-a făcut referire în alineatul 1 în stabilimentele educaționale informale, precum și în stabilimentele sportive, culturale și recreative și în mass media.”

[7] Legea 202/ 2002, Art. 4: „d^2) prin sex desemnăm ansamblul trăsăturilor biologice și fiziologice prin care se definesc femeile și bărbații; d^3) prin gen desemnăm ansamblul format din rolurile, comportamentele, trăsăturile și activitățile pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și, respectiv, pentru bărbați”.

Află mai multe
Abrudean AlexandraNu promulgați legea de interzicere a educației despre identitatea și egalitatea de gen!

Sunt alături de tine. Te ascult – platforma MentAid

on 10 iunie 2020

Cu toții trecem prin perioade dificile din punct de vedere emoțional în viața noastră și de multe ori nu știm cum să ne oferim primul ajutor atunci când vine vorba de sănătatea emoțională și mintală. Astfel, lipsa acestor informații ne împiedică să găsim resurse și atunci când cineva apropiat și drag nouă suferă datorită unei răni emoționale. Putem învăța cum să oprim o hemoragie, cum să aplicăm un bandaj sau să curățăm o rană, dar ce facem când rănile nu se văd, însă afectează bunăstarea persoanei care le are?

Platforma MentAid a lansat campania ”Te ascult”, care are scopul de a te ajuta să ajuți pe cineva care trece printr-o stare emoțională dificilă (depresie, anxietate,etc.), prin intermediul unor recomandări particularizate. Vezi video de prezentare aici

Află mai multe
Abrudean AlexandraSunt alături de tine. Te ascult – platforma MentAid

Rețeaua Europeană WAVE caută artiști și ilustratori!

on 11 mai 2020

WAVE Network este o rețea europeană de organizații feministe ce pune accent pe eliminarea violenței împotriva femeilor și copiilor. Înființată în 1994, în prezent este formată din peste 150 de organizații membre, printre care și Asociația A.L.E.G. Campania Step Up! reprezintă o mișcare la nivel european a rețelei WAVE, prin care se promovează eforturile de stopare a violenței împotriva fetelor și femeilor prin sensibilizarea cu privire la această problemă și prin protejarea supaviețuitoarelor violenței.

Pentru al treilea an consecutiv, căutăm un motiv artistic special care să fie tipărit pe gențile de tip tote bags WAVE. Dacă ești o artistă pasionată de crearea de lucrări cu impact social, încercând să inițiezi o schimbare pozitivă în societate, spune DA apelului nostru.

Află mai multe
Abrudean AlexandraRețeaua Europeană WAVE caută artiști și ilustratori!

Ce ar trebui să facă Guvernul României pentru a salva vieți în epidemia de violență domestică?

on 23 aprilie 2020

Știm că violența ucide și că izolarea crește pericolul. Având în vedere că pandemia de coronavirus și criza economică ce o însoțește adâncesc inegalitățile existente și cresc incidența violenței împotriva femeilor, Asociația A.L.E.G. alături de alte 20 de organizații din rețeaua Romanian Women’s Lobby, parte din European Women’s Lobby, au transmis o serie de solicitări de acțiune rapidă către Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, dar și către Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, organismul național de coordonare în domeniul prevenirii și combaterii violenței de gen în România. Măsurile propuse se bazează pe experiența noastră directă de lucru cu femeile afectate de violență în această perioadă. Solicitările noastre sunt:

În plan intern

 • Organizațiilor neguvernamentale care promovează drepturile femeilor și fetelor să li se ofere spațiul pentru a fi ascultate, reprezentate și consultate în mod egal în procesele de luare a deciziilor atunci când guvernul elaborează și implementează planuri de răspuns și recuperare;
 • România să continue să mențină sau să introducă măsuri speciale temporare pentru a proteja femeile de recesiunea economică viitoare și de austeritate;
 • România să stabilească și să comunice o dată certă la care vor înceta restricțiile și derogările de la drepturile și libertățile omului din această perioadă de criză;
 • Serviciile de protecție să fie complet finanțate și funcționale pentru femeile fără adăpost sau care nu sunt în siguranță în propria locuință, femeile care solicită azil și cele afectate de exploatarea sexuală (a se vedea în acest sens Declaratia COE din 20.04.2020 cu privire la aplicarea standardelor Convenției de la Istanbul în timpul COVID 19)
Află mai multe
Abrudean AlexandraCe ar trebui să facă Guvernul României pentru a salva vieți în epidemia de violență domestică?

Ești într-o relație abuzivă, te simți singură și ai nevoie de ajutor? Vorbește cu cineva în care ai încredere!

on 3 aprilie 2020

În contextul pandemiei cu COVID-19, există o tendință de creștere a numărului de cazuri de violență raportate în perioada de izolare. Astfel, odată cu instituirea măsurilor de distanțare, și cu încurajarea oamenilor să rămână acasă, crește riscul intensificării actelor de violență între parteneri intimi, datorită faptului că întreaga familie este supusă unui stres suplimentar, dar și din cauza posibilității pierderii unui loc de muncă sau a unei situații economice instabile. Pe măsură ce resursele devin mai limitate, femeile se pot confrunta cu un risc mai mare de a fi supuse abuzurilor economice. De asemenea, este posibil ca femeile să aibă mai puțin contact cu membrii familiei extinse și cu prietenii care le-ar fi oferit sprijin și protecție. Agresorii se pot folosi de restricțiile impuse de pandemie pentru a-și exercita puterea și controlul asupra partenerelor, reducându-le și mai tare accesul la servicii, la ajutor și la sprijin psiho-social din partea rețelelor formale și informale. (conform unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății)

Asociația A.L.E.G. oferă informații, îndrumare și consiliere psihologică telefonică și online în mod gratuit persoanelor care se regăsesc într-o situație de violență, care se simt singure și au nevoie să vorbească cu cineva de încredere. Psihologii A.L.E.G. vă stau la dispoziție de luni până vineri, între orele 10-17:00, la adresa de e-mail alegconsiliereonline@gmail.com, dar și la numărul de telefon 0753 893 531. De asemenea, ne puteți contacta și direct prin platforma on-line https://aleg-romania.eu/2013/09/16/consiliere-on-line/ sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/alegromania/

Și specialiștii programului #ȘiEuReușesc (www.sieureusesc.ro) *** își pun la dispoziție resursele în mod gratuit pentru a oferi informații utile cu privire la fenomenul violenței, păstrând confidențialitatea și punând accent pe siguranță, dar și oferind resurse la nivel național prin intermediul Rețelei Învingătoarelor. Ne puteți contacta la adresa contact@sieureusesc.ro sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/sieureusesc/

❗️ Pentru situații de urgență vă sugerăm să apelați 112 sau linia telefonică gratuită 0 800 500 333 pusă la dispoziție de Agenția Națională pentru Egalitate de Sanse între Femei și Bărbați – ANES, destinată victimelor violenței domestice.

Informații utile despre fenomenul violenței găsiți aici: https://aleg-romania.eu/violenta-de-gen/

———

***Programul #ȘiEuReușesc este derulat în România de către Asociația A.L.E.G. cu sprijinul Ashoka România și adaptează un model al Fundației Ana Bella din Spania. Partenerii locali la acest moment sunt Asociatia Pas Alternativ (Brașov), Asociația ANAIS (București), GRAB- GRup de suport pentru femei ABuzate- Satu Mare (Satu Mare) și Si eu reusesc – Adjud

Studiul Organizației Mondiale a Sănătății poate fi accesat în limba română aici: https://aleg-romania.eu/2020/03/31/covid-19-si-violenta-impotriva-femeilor-recomandari-din-partea-organizatiei-mondiale-a-sanatatii/ și în limba engleză aici: https://www.who.int/reproductivehealth/publications/emergencies/COVID-19-VAW-full-text.pdf

 

Află mai multe
Abrudean AlexandraEști într-o relație abuzivă, te simți singură și ai nevoie de ajutor? Vorbește cu cineva în care ai încredere!

COVID-19 și violența împotriva femeilor – recomandări din partea Organizației Mondiale a Sănătății

on 31 martie 2020

În timpul situațiilor de urgență, la nivel global, violența împotriva femeilor rămâne o amenințate majoră la adresa sănătății publice și sănătății femeilor.

 • Violența împotriva femeilor este prezentă peste tot. Violența între parteneri intimi este forma de violență cel mai des întâlnită. La nivel mondial, 1 din 3 femei au fost supuse, la un moment dat în viață, unei forme de violență fizică și/sau sexuală de către un partener intim sau de către un agresor oarecare. Majoritatea acestor acte sunt comise de partenerul de viață.
 • Tendința este ca prevalența violenței împotriva femeilor să crească în timpul oricărui tip de urgențe, inclusiv a epidemiilor. Femeile strămutate, refugiate și din zone de conflict sunt cu atât mai vulnerabile.
 • Deși datele sunt minime, rapoartele din China, Marea Britanie, Statele Unite și alte țări indică o creștere a numărului de cazuri de violență domestică de la începutul epidemiei de COVID-19.1,2 De exemplu, conform unui raport, numărul de cazuri de violență domestică reclamate unei secții de poliție din Jingzhou, oraș din provincia Hubei, s-a triplat în februarie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.3
 • Actele de violență, în special de violență din partea partenerului intim asupra femeilor și copiilor acestora au un impact semnificativ. Violența împotriva femeilor lăsa urme grave la nivel fizic, psihic, mintal, sexual și reproductiv, inclusiv infecții cu transmitere sexuală sau sarcini neplanificate.

Cum poate epidemia de COVID-19 să crească riscul de violență împotriva femeilor.

 • Stresul, perturbarea rețelelor sociale și de protecție și accesul scăzut la servicii pot exacerba riscul ca femeile să fie supuse unor acte de violență.
 • Odată cu instituirea măsurilor de distanțare, și cu încurajarea oamenilor să rămână acasă, crește riscul intensificării actelor de violență între parteneri intimi. De exemplu:
  • Probabilitatea ca femeile aflate într-o relație abuzivă și copiii acestora să fie expuse actelor de violență crește dramatic căci familia petrece mai mult timp împreună, fiind totodată supusă unui stres suplimentar și posibilității pierderii locului de muncă sau a situației economice.
  • Este posibil ca femeile să aibă mai puțin contact cu membrii familiei extinse și cu prietenii care le-ar fi oferit sprijin și protecție.
  • În timpul acestei pandemii, femeile sunt cele care preiau impactul muncii de îngrijire a altora. Închiderea școlilor poate agrava această povară, ducând la un nivel de stres suplimentar.
  • Perturbarea nivelului de trai și a capacității de a-și câștiga existența, inclusiv în cazul femeilor (dintre care multe sunt salariate informale), vor avea drept rezultat un acces redus la servicii de bază, intensificând nivelul de stres al familiilor, ceea ce poate duce la accentuarea conflictelor și a actelor de violență. Pe măsură ce resursele devin mai limitate, femeile se pot confrunta cu un risc mai mare de a fi supuse abuzurilor economice.
  • Agresorii se pot folosi de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 pentru a-și exercita puterea și controlul asupra partenerelor, reducându-le și mai tare accesul la servicii, la ajutor și la sprijin psiho-social din partea rețelelor formale și informale.
  • În plus, agresorii le pot restricționa accesul la articole necesare, cum ar fi săpunul și produsele dezinfectante.5
  • Agresorii pot exercita control asupra partenerelor prin răspândirea de informații false despre boală, stigmatizându-le totodată.5
 • Este probabil ca accesul la servicii vitale privind sănătatea sexuală și reproductivă a femeilor, inclusiv a celor ce suferă acte de violență, să devină și mai limitat.
 • Este posibil ca alte servicii, precum liniile de asistență telefonică, centrele de criză, adăposturile, serviciile de asistență juridică și de protecție să fie reduse, diminuând și mai mult accesul la puținele surse de ajutor la care ar fi putut apela femeile care se află în relații abuzive.
Află mai multe
Abrudean AlexandraCOVID-19 și violența împotriva femeilor – recomandări din partea Organizației Mondiale a Sănătății

Criza economică va distruge iremediabil sectorul neguvernamental

on 27 martie 2020

Cerem sprijinul Guvernului pentru a ne continua misiunea socială!

Criza în care deja a intrat sectorul privat din România va dărâma, într-un efect de domino, societatea civilă și întregul sector neguvernamental.

Cu programe susținute din sponsorizări și finanțări private, ONG-urile din România, dintre care multe desfășoară în plină stare de urgență acțiuni în sprijinul populației și autorităților, se vor confrunta în contextul economic preconizat cu blocaje financiare și spectrul încetării definitive a activității.

Astfel, finalul crizei de sănătate publică va fi unul în care zeci, sute de programe sociale și culturale nu se vor mai putea desfășura, într-un moment în care România va avea cea mai mare nevoie ca societatea civilă să impulsioneze reclădirea stării de spirit a românilor.

În acest context, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) face public un document de poziție realizat în baza opiniilor exprimate de peste 130 de ONG-uri din toată țara și susținut de peste 80 de organizații, document în care se atrage atenția asupra faptului că societatea civilă necesită la rândul său măsuri de sprijin, cel puțin la fel de puternice precum cele acordate sau avute în vedere pentru susținerea IMM-urilor.

Vizibil în perioada de criză majoră pe care întreaga societate o traversează în prezent, mai ales prin capacitatea sa de a mobiliza resurse care sunt utilizate în principal pentru a susține sectorul public, sectorul neguvernamental românesc are nevoie, la rândul său, să fie inclus de către statul român în rândul sectoarelor profesionale profund afectate de pandemia actuală și care au nevoie de sprijin structural, pentru a se adapta și contribui activ la rezolvarea problemelor sociale generate de pandemia COVID-19.

Organizațiile neguvernamentale fac eforturi susținute în această perioadă să-și urmeze misiunea, să-și îndeplinească obligațiile asumate ca angajator responsabil în contextul măsurilor restrictive impuse de situația de urgență, dar mai mult decât atât, să asigure continuitate în furnizarea serviciilor în zonele cele mai dezavantajate din țară, către grupuri vulnerabile ale căror nevoi nu sunt acoperite de alte entități în acest moment, sau în domenii în care expertiza și abilitățile de inter-relaționare ale resursei umane din sector pot sprijini instituțiile publice pentru gestionarea acestei perioade critice.

Află mai multe
Abrudean AlexandraCriza economică va distruge iremediabil sectorul neguvernamental