Blog

Ghidul pentru jurnaliști care fac diferența în abordarea violenței domestice

on 3 martie 2021

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. a lansat ieri ghidul “Jurnaliști care fac diferența. Cum vorbim despre violența domestică” – un instrument util pentru presa locală și națională atunci când realizează știri, reportaje sau interviuri despre violența domestică. Fiecare dintre aceste știri este o ocazie de a descuraja violența, de a informa alte persoane aflate în situații de abuz și de a trage la răspundere autoritățile care au atribuții legate de siguranța cetățenilor și dincolo de spațiul public.

Ghidul a fost realizat pornind de la experiențele femeilor care s-au confruntat cu violența, de o echipă de voluntari din domeniul comunicării și al drepturilor omului, cu sprijinul unor jurnaliști specializați în domeniu precum Oana Sandu (DoR) și Diana Oncioiu (Della 0). “Când privești o știre despre violență și ești chiar tu într-o situație similară, trebuie să-ți dea curaj să ceri ajutor.” – spune Alina Ursu, învingătoare a violenței și parte din programul SiEuReusesc derulat de A.L.E.G.

Recomandările cele mai importante sunt:

Știrile despre violență trebuie să identifice corect fenomenul violenței domestice ca o încălcare a legii și să evite perpetuarea unor mituri precum “crimă pasională”. Ghidul oferă informații atât despre cadrul legal, cât și despre cauzele și consecințele violenței.

Știrile despre violență trebuie să ofere informații despre unde se poate apela la ajutor: atât linia telefonică de urgență 112, cât și linia națională special destinată victimelor 0800500333. Presa locală ar trebui să includă la finalul articolelor numerele serviciilor locale existente. Când sunt intervievate victimele, protejarea imaginii și demnității persoanei trebuie să fie primordiale, ceea ce include evitarea blamării și retraumatizării lor.

Jurnaliștii și studenții care doresc să afle mai multe detalii se pot înscrie la atelierul organizat online de A.L.E.G. pe data de 9 martie, începând cu ora 18.00. Înscrieri aici: https://forms.gle/hQkwogCsdoJxoUFVA

Nu în ultimul rând, ghidul este un instrument pentru cititori: “te învață ce așteptări să ai atunci când citești, asculți sau urmărești un subiect care abordează violența împotriva femeilor. Descărcați-l cu încredere!” – a fost îndemnul Cristinei Lupu, directoarea Centrului Independent de Jurnalism la finalul evenimentului de lansare, care poate fi urmărit aici. 

Ghidul poate fi descărcat gratuit aici.

_____________________________

Proiectul Jurnaliști care fac diferența este organizat de către Asociația A.L.E.G. și finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Parteneri la nivel local: Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Științe Socio-Umane. Materialele grafice au fost realizate de Bonnie&Clyde Advertising.
Află mai multe
Abrudean AlexandraGhidul pentru jurnaliști care fac diferența în abordarea violenței domestice

Jurnaliști care fac diferența! Descarcă ghidul.

on 2 martie 2021

Violența împotriva femeilor este o problemă larg răspândită. În România, una din trei femei peste 16 ani fost agresată fizic sau sexual la un moment dat în viață. Potrivit legii, violența împotriva femeilor este înțeleasă ca 

o încălcare a drepturilor omului și o formă de discriminare împotriva femeilor și [include] toate acțiunile de violență de gen care rezultă în, sau care sunt probabile a rezulta în, vătămarea sau suferința fizică, sexuală, psihologică sau economică cauzată femeilor, inclusiv amenințările cu asemenea acțiuni, coerciția sau deprivarea arbitrară de libertate, indiferent dacă survine în public sau în viața privată.

Acest ghid se concentrează pe violența domestică și violența între parteneri intimi, unde, deși urmele violenței fizice sunt cele mai vizibile, aceasta nu reprezintă singura formă de control exercitată de către parteneri abuzivi. Alte forme de abuz includ violența sexuală, verbală, psihologică, socială, economică, spirituală sau cibernetică. În România, astfel de acte sunt pedepsite conform legii. 

Violența împotriva femeilor reprezintă o problemă socială complexă și de sănătate publică. Pentru a putea reduce violența, societatea are nevoie de jurnaliști care tratează acest subiect în mod serios, nu ca pe o „știre de senzație”. Impactul violenței este resimțit nu numai de femeile care sunt sau au fost victime, ci și de familiile și apropiații lor, precum și de societate în ansamblu.

Mass-media are atât datoria de a relata evenimente într-un mod responsabil, cât și puterea de a modela impactul unor asemenea povești de viață și atitudinile oamenilor față de fenomenul violenței împotriva femeilor. Acest ghid prezintă principii de bază și practici pozitive care să susțină jurnaliștii în relatarea responsabilă a știrilor despre violența domestică. Acest lucru înseamnă evitarea miturilor despre violență, respectarea demnității persoanelor care au trecut prin violență, precum și prezentarea adecvată a contextului social și a dinamicii violenței.

Informații cheie: 
___________________________________
Proiectul Jurnaliști care fac diferența este organizat de către Asociația A.L.E.G. și finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Află mai multe detalii aici. 

.

Află mai multe
Abrudean AlexandraJurnaliști care fac diferența! Descarcă ghidul.

Jurnaliști care fac diferența!

on 25 februarie 2021

Asociația A.L.E.G. și-a propus să dedice începutul lunii martie celor care pot face o diferență în viața femeilor. Jurnaliștii sunt aliați importanți în munca de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor. Felul în care televiziunile și presa în general relatează despre violență are un impact uriaș asupra tuturor: nu doar asupra femeilor și bărbaților pe care îi intervievează în cazuri de violență, dar și asupra femeilor care privesc la știri și ar putea afla cum să iasă din propriile situații de abuz, asupra celor din jurul unei victime care ar putea să ajute, asupra agresorilor care ar putea fi descurajați din faptele lor,  dar și asupra instituțiilor publice datoare să intervină în așa fel încât să combată violența și să protejeze victimele. Nu în ultimul rând, copiii și tinerii sunt influențați și ei puternic de ceea ce văd în mass-media. 

Dincolo de consumul de senzațional, relatările din mass-media sunt pentru mulți oameni unica oportunitate de informare corectă pe un subiect despre care suntem destul de puțin educați, cum este violența împotriva femeilor și copiilor. Pentru jurnaliști și instituții de presă aceste subiecte sunt o oportunitate de a face o diferență, de a influența ceva sau pe cineva în bine.

Tocmai de aceea, pe baza experienței noastre de lucru cu  învingătoare care au trecut prin violență și împreună cu jurnaliști care documentează fenomenul de multă vreme, am pregătit un ghid de bune practici „Cum vorbim despre violența domestică?”. Vom lansa acest ghid pentru jurnaliști pe data de 2 martie, de la ora 18:00, în cadrul unui eveniment live ce va fi transmis pe pagina de Facebook A.L.E.G. Invitații în cadrul evenimentului vor fi: Diana Oncioiu (Dela 0), Oana Sandu (DoR), Ionuț Benea (Radio Europa Liberă), Cristina Lupu (Centrul pentru Jurnalism Independent), Georgiana Epure (A.L.E.G., moderatoare).

Pe data de 9 martie, în cadrul atelierului Jurnaliști care fac diferența, vom lucra pe baza ghidului cu acei jurnaliști și viitori jurnaliști care doresc să se asigure că relatările lor despre violența domestică sunt făcute în mod etic, evitând retraumatizarea victimelor, și responsabil, iar astfel pot chiar contribui la schimbări benefice în societate. Aceștia se pot înscrie pentru atelier completând formularul de înregistrare până la data de 7 martie 2021. 


Proiectul Jurnaliști care fac diferența este organizat de către Asociația A.L.E.G. și finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Parteneri la nivel local: Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Științe Socio-Umane.
Ajută acest proiect să ajungă cât mai departe. Află cum te poți implica: www.aleg-romania.eu/sustine
Află mai multe
Abrudean AlexandraJurnaliști care fac diferența!

Atelierele pentru dezvoltare personală #ȘiEuReușesc – Sibiu

on 8 februarie 2021

Vrei un rol activ în comunitatea #ȘiEuReușesc Sibiu? Participă la atelierele de dezvoltare personală ce vor avea loc în lunile martie-aprilie pentru a cunoaște alte învingătoare și specialiști în domeniul violenței de gen, pentru ca împreună să putem ajuta cât mai multe femei să facă trecerea de la victimă la învingătoare.

❗ Atelierele pentru dezvoltare personală se adresează învingătoarelor violenței din SIBIU. Participă dacă vrei să afli mai multe informații despre:
– fenomenul violenței împotriva femeilor
– ce este trauma și cum ne putem vindeca rănile interioare
– profilul victimei/profilul agresorului/profilul învingătoarei
– trusa de prim ajutor atunci când vrei să ajuți pe cineva aflat într-o relație abuzivă
– cum povestea ta de viață poate inspira și alte femei să spună #ȘiEuReușesc
– rolurile pe care le poți avea în rețeaua #ȘiEuReușesc

Numărul de locuri este limitat. Atelierele sunt gratuite și vor avea loc în luna martie, online sau într-un spațiu sigur respectând măsurile de siguranță impuse de către autorități. Participarea se va face pe baza completării datelor în acest formular, până în 24 februarie. Întâlnirile vor avea loc online, într-un spațiu sigur, alături de psihologii și specialiștii #ȘiEuReușesc. Acestea vor avea o durată de 2 ore. După înscrierea ta, echipa #ȘiEuReușesc te va contacta în cel mai scurt timp.

Află mai multe detalii despre ce este #ȘiEuReușesc și ce oferă aici: https://sieureusesc.ro/blog/ce-este-sieureusesc-si-ce-ofera/ro . Dacă ai întrebări, nu ezita să ne trimiți un mesaj pe adresa contact@sieureusesc.ro și îți vom răspunde în cel mai scurt timp.

*Proiectul Extinderea și consolidarea programului #ȘiEuReușesc este finanțat de Fundația Vodafone România prin intermediului Fondului pentru Fapte Bune și implementat de Asociația A.L.E.G.

Află mai multe
Abrudean AlexandraAtelierele pentru dezvoltare personală #ȘiEuReușesc – Sibiu

Beneficiile egalității de gen în educația timpurie

on 25 ianuarie 2021

Cu ocazia Zilei Internaționale a Educației, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G anunță lansarea unui nou proiect de educație pentru egalitate de gen și invită grădinițele și școlile primare interesate să se înscrie pentru a beneficia de formare și schimburi de experiență în cadrul proiectului.

Stereotipurile de gen sunt o principală cauză a fenomenelor sociale de excluziune, discriminare, inegalitate pe piaţa muncii sau în accesul la decizie al femeilor şi bărbaților. De exemplu, conform Barometrului de Gen realizat în 2018, 44% dintre români consideră că femeile nu sunt capabile să conducă, iar procentul de 17% de parlamentari femei confirmă că stereotipurile influențează reprezentarea politică a femeilor. Nu în ultimul rând, stereotipurile sunt folosite pentru a justifica abuzuri şi violenţă. Stereotipurile se formează încă din primii ani de viaţă, iar dacă elevii și elevele nu sunt ajutaţi să le privească cu un ochi critic, ele se consolidează ca adevăruri general valabile şi ajung să le influențeze comportamentele, inclusiv percepţiile despre propriile capacităţi. Experiența A.L.E.G. de implementare a proiectului Gender Ed a arătat influența mare a stereotipurilor de gen în alegerea profilului de studiu și a meseriei.

Educaţia joacă aşadar un rol cheie: recomandările pentru România emise de Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării femeilor (CEDAW) drept răspuns la mai multe rapoarte de țară, inclusiv cel din 2017, cu termen de implementare anul 2021, au fost includerea unor module obligatorii pe tema egalității de gen în programa școlară și în formarea cadrelor didactice. De asemenea, Strategia pentru Egalitate de Gen adoptată de Uniunea Europeană pentru perioada 2020 – 2025 subliniază importanța intervenției în copilăria timpurie pentru abordarea stereotipurilor de gen și prevenirea violenței și discriminării împotriva fetelor și femeilor.

Educația și copilăria sunt două aspect cheie ale proiectului BEE. Beneficiile Egalității de Gen în Educație (Boosting Gender Equality in Education), un proiect european finanțat în cadrul programului “Fonduri pentru drepturi, egalitate și cetățenie“ ce se implementează concomitent în patru țări: Cipru, Italia, Lituania și România, pentru a promova egalitatea de gen în educația timpurie (grădinițe și școli primare).

Proiectul va oferi grădinițelor și școlilor primare oportunități gratuite de formare a cadrelor didactice, dar și a personalului administrativ, pentru recunoașterea stereotipurilor de gen și abordarea lor în contexte educaționale variate (științe, robotică, literatură pentru copii etc.), precum și de participare la crearea unui Set de instrumente educaționale pe această temă. Unitățile de învățământ înscrise în proiect vor avea ocazia unui schimb de bune practici cu alte școli și grădinițe din țările participante la proiect, cu ocazia unei tabere destinate cadrelor didactice, ce va avea loc în Pisa, Italia în 2022. Proiectul se adresează și factorilor de decizie din domeniul educațional la nivel local (inspectorate școlare, primării) și va derula o campanie de conștientizare a publicului larg (părinți, elevi, cadre didactice). Scopul este de a ajuta profesioniștii în educație să-și îmbunătățească abilitățile de a gestiona stereotipurile de gen și de a genera contexte de învățare care să contribuie la eliminarea discriminării și la o societate mai incluzivă.

Grădinițele și școlile primare își pot exprima interesul de a participa la proiect printr-un mesaj la adresa contact@aleg-romania.eu până pe data de 20 februarie 2021.

Află mai multe
Abrudean AlexandraBeneficiile egalității de gen în educația timpurie

Acces la tehnologie și informație pentru 230 de femei vulnerabile din Valea Hârtibaciului

on 21 ianuarie 2021

Timp de un an de zile, 230 de femei vulnerabile din punct de vedere socio-economic, vor beneficia de cursuri gratuite de alfabetizare digitală, consiliere pentru dezvoltarea abilităților specifice, dar și de sfaturi pentru deschiderea propriei afaceri. Dotarea tehnică din centru este realizată cu sprijinul Fundației Grupului Orange, iar cursurile vor fi posibile cu ajutorul unei finanțări din partea grupului şi a Fundaţiei Orange România. Valoarea totală a finanţării proiectului se ridică la 27.000 euro.

Pe termen lung, prin intermediul acestui proiect, Fundația Orange își propune să reducă inegalitatea de gen și să crească angajabilitatea beneficiarelor, autonomia, independența financiară, dar și încrederea în forțele proprii.

Află mai multe
Abrudean AlexandraAcces la tehnologie și informație pentru 230 de femei vulnerabile din Valea Hârtibaciului

E simplu să ajuți: redirecționează 3,5% din impozit și susține proiectele A.L.E.G.

on 18 ianuarie 2021

Dragă prieten(ă),

Acum poți redirecționa 3,5% din impozitul tău pe venit către A.L.EG. În 2020, un an greu și imprevizibil, am reușit să ne adaptăm munca, astfel încât să continuăm să desfășurăm proiecte în scopul prevenirii și combaterii violenței domestice și al inegalităților de gen. Serviciile noastre de consiliere în sprijinul supraviețuitoarelor violenței au oferit speranță multor femei care altfel se simțeau singure și nu știau ce să facă. Atât Festivalul Egalității de Gen, cât și Forumul Învingătoarelor (evenimentele devenite tradiție la A.L.E.G.) s-au desfășurat online și pot fi urmărite pe pagina noastră de Facebook. Acțiunile noastre de advocacy au continuat în vederea obținerii unor instrumente legislative mai bune și a unor soluții mai sigure pentru orice femeie. 

Am reușit să facem toate aceste lucruri datorită faptului că tu ai decis să te implici. Fie că ai redirecționat 3.5% către A.L.E.G., că ai devenit voluntar, că ai donat sau că ți-ai donat ziua de naștere, ai susținut munca noastră. Acum avem nevoie de ajutorul tău pentru ca toate proiectele noastre să meargă mai departe. 

Redirecționează până la 25 mai 2021, 3,5% din impozitul tău către A.L.E.G. Durează mai puțin de 5 minute și nu implică niciun cost pentru tine. Depune formularul la sediul ANAF de care aparții cu adresa din buletin sau trimite-l prin poștă cu confirmare de primite. Îl poți lăsa și unui voluntar A.L.E.G. cu care te putem pune în legătură dacă ne trimiți un mesaj pe Facebook sau la adresa contact@aleg-romania.eu și îl vom depune noi în numele tău.

✨ Știai că poți opta să te implici pe termen lung? Bifează căsuța prin care soliciți redirecționarea pe o perioadă de doi ani.

Descarcă formularul 230

Ce ne propunem în 2021?  

Camera albastră – centrul de consiliere A.L.E.G. continuă să ofere servicii de suport în mod gratuit, atât on-line cât și față în față, toate în sprijinul femeilor și copiilor care se confruntă cu violența (ne găsiți la contact@aleg-romania.eu și la nr.de tel 0753 893 531)

Îndrumăm cadrele didactice și consilierii școlari din toată țara în implementarea pachetelor educaționale GEAR și GenderEd. Dăm startul unui nou proiect educațional în curând.

* Dezvoltăm programul #ȘiEuReușesc și realizăm ateliere pentru învingătoare, specialiști, dar și publicul larg, cu scopul de a înțelege fenomenul violenței și oferi ajutor eficace în orice situație; aducem noi locații sigure pe harta programului.

* Venim în sprijinul psihologilor, asistenților sociali, polițiștilor și altor persoane cu rol în intervenție în violența domestică, organizând cursuri de dezvoltare profesională continuă, având la bază experiența învingătoarelor violenței.

* Continuăm să punem la dispoziție expoziția Drepturile femeilor în România companiilor care se arată interesate de promovarea egalității de gen la locul de muncă.

* Continuăm să găsim, împreună cu voi, răspunsuri la întrebarea Cum ne putem implica cu toții pentru atingerea egalității de gen? , temă pe care o vom explora în cadrul Festivalului Egalității de Gen, ediția XVI.

* Organizăm ateliere pentru părinți și pitici, pentru a preveni abuzul sexual asupra copiilor, într-un mod prietenos, pe baza ghidului Vorbesc cu copilul meu.

* Dezvoltăm un ghid de bune practici pentru jurnaliștii care vor să realizeze materiale în sprijinul promovării egalității de gen sau care documentează fenomenul violenței împotriva femeii. Dăm startul dialogului în cadrul evenimentelor online pe care le vom organiza între specialiști, învingătoare, jurnaliști și studenți.

* Continuăm acțiunile noastre de advocacy în cadrul acțiunii Sibiu pentru drepturi egale.

* Ne implicăm în proiectul Centrul Digital pentru Femei unde vom vorbi despre siguranța online cu beneficiare din Sibiu, Mediaș și localitățile de pe Valea Hârtibaciului.
————————————–

Trimite acest articol și prietenilor tăi și ajută-ne să ajutăm!

Află mai multe
Abrudean AlexandraE simplu să ajuți: redirecționează 3,5% din impozit și susține proiectele A.L.E.G.

Legătura dintre bani și violența domestică

on 14 ianuarie 2021

De cele mai multe ori nu facem o legătură directă între bani și violența domestică, dar educația financiară poate juca un rol puternic în povestea unei învingătoare și o poate ajuta să iasă din relația abuzivă sau ar putea chiar servi la prevenirea abuzurilor în primul rând.

În momentul în care o femeie realizează că se află într-o relație abuzivă și decide să plece, adesea prima îngrijorare care apare este cea financiară. Abuzul economic în relația de cuplu este o formă a violenței  domestice manifestată printr-un tipar de comportament folosit de unul dintre parteneri pentru a câștiga și menține puterea și controlul în relație. Acesta se manifestă la început în mod subtil și apoi progresează în timp prin controlarea veniturilor, interzicerea angajării, excluderea din decizii legate de bani, ș.a. Pentru a veni în sprijinul tău, Asociația A.L.E.G, a lansat în cadrul programului Și Eu Reușesc un ghid de educație financiară (cu sprijinul Banometru*)., disponibil aici.

Află mai multe
Abrudean AlexandraLegătura dintre bani și violența domestică

ȘiEuReușesc – 2020 Anul Provocărilor

on 7 ianuarie 2021

 

În 2020, un an în care provocările s-au întâlnit la tot pasul, a fost cu atât mai important să continuăm să facem vocile învingătoarelor auzite, pentru a oferi încredere și curaj oricărei femei care se simte singură și nu știe ce să facă.

În anul în care pentru multe femei acasă nu a fost un loc sigur, am rămas CURAJOASE ÎMPREUNĂ. De ce? Pentru că avem convingerea că asumarea propriei povești de viață și luarea unei decizii poate fi dificilă pentru o învingătoare, iar o rețea de suport o poate ajuta pe parcursul descoperirii durerii interioare, dar și a forței interioare. Prin informații utile din partea specialiștilor, dar și prin puterea exemplului propriu, învingătoarele au continuat să ofere suport de la egal la egal altor femei și să le ajute să planifice spre o viață liniștită și lipsită de abuz.

Prin #ȘiEuReușesc am rămas alături de comunitățile noastre din Sibiu, București, Brașov, Cluj Napoca și Satu Mare, dar și de alte femei din țară, mutând toată activitatea noastră în mediul online (de la ședințele de consiliere individuală la activitatea grupurilor de suport) și promovând în permanență aceste servicii oferite în mod gratuit. În tot acest timp, am continuat să oferim informații corecte și adaptate momentului prin intermediul platformei www.sieureusesc.ro, dar și telefonic. Află ce alte activități am desfășurat în anul ce a trecut:

Cum am spus #ȘiEuReușesc în 2020?

Programul #ȘiEuReușesc este derulat în România de către Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.) din Sibiu cu și adaptează un model al Fundației Ana Bella din Spania cu sprijinul Ashoka România. Partenerii locali la acest moment sunt Asociația Pas Alternativ (Brașov), Asociația ANAIS (București), Grup de Sprijin pentru Femei Abuzate – GR.AB (Satu Mare), comunitatea #ȘiEuReușesc Cluj Napoca.

Un scurt rezumat al anului 2020. Ce am făcut?

✔️ activitatea grupurilor de sprijin din Sibiu (Asociația A.L.E.G.), din Brașov (Asoc. Pas Alternativ) și din București (Asoc. ANAIS) a fost constantă pe tot parcursul anului.
✔️ la începutul anului a avut loc o primă întâlnire de prezentare a programului #ȘiEuReușesc la Adjud, pe când la finalul anului am lansat o nouă comunitate #ȘiEuReușesc la Cluj Napoca.
✔️  întâlnirile cu specialiștii au luat forma unor evenimente online pe pagina de Facebook Și Eu Reușesc sub numele ALEG să vorbesc. Cu implicarea psih. Diana Lupu am adus alături de învingătoare 17 specialiști din diverse domenii.
✔️ atelierele de educație financiară #ȘiEuReușesc au venit în sprijinul învingătoarelor care caută resursele de a dobândi independența financiară spre a se elibera de abuz. Peste 80 de femei au participat în cadrul sesiunilor desfășurate online.
✔️ #ȘiEuReușesc Relații Sănătoase, grupul de sprijin gestionat de psih. Cătălina David a avut ca scop întărirea încrederii în forțele proprii pentru cele mai curajoase femei care își doresc să înceapă noi relații după abuz sau să lucreze la propriile relații deja existente. În cadrul grupului au avut loc 10 sesiuni parcurse de 15 participante.
✔️ Forumul Învingătoarelor din România, ediția III, a avut loc online. Acest format ne-a ajutat să ducem mai departe curajul femeilor către cât mai multe persoane. Vocile învingătoarelor, dar și ale specialiștilor, pot fi urmărite în continuare aici.
✔️ Atelierele Smart Heart, realizate în parteneriat cu prietenii de la In a Relationship, au adus în prim plan discuțiile despre relații cu adolescenți și părinți, toate pentru a reduce distanța dintre generații și pentru a da startul dialogului despre consimțământ, limite sănătoase, relații toxice și alte capcane ale iubirii.și multe altele, despre care poți afla de pe platforma noastră: 
https://sieureusesc.ro/
Îți mulțumim că ne ești alături! Avem nevoie de susținerea ta pentru ca programul nostru să meargă mai departe. Donează acum: https://sieureusesc.ro/ro/doneaza
Află mai multe
Abrudean AlexandraȘiEuReușesc – 2020 Anul Provocărilor

#ȘiEuReușesc – de acum şi în Cluj-Napoca! Vino în Rețeaua Învingătoarelor!

on 16 decembrie 2020

Şi la Cluj-Napoca, femeile care s-au confruntat cu violenţa domestică pot să se implice alături de specialişti pentru ajutarea altor femei. Programul Și Eu Reușesc Cluj lansează un grup de sprijin pentru femeile care trec sau au trecut prin violență domestică, completat de consiliere psihologică individuală. Scopul programului Și Eu Reușesc Cluj este de a crea local o comunitate pentru învingătoare, în care acestea să își împărtășească povestea ca exemplu de reziliență și încredere pentru femeile care încă nu au ieșit din abuz. Grupul de suport #ȘiEuReușesc are ca scop crearea unui spațiu sigur în care învingătoarele și consilierii care îl conduc să ofere sprijin și suportul social femeilor care încă se află în abuz sau care sunt în procesul de separare și redobândire a autonomiei și siguranței psiho-emoționale. Comunitatea învingătoarelor din Cluj Napoca este coordonată de Asociația pentru Libertate şi Egalitate de Gen –  A.L.E.G. și este finanțată de Fundația Vodafone România prin proiectul Extinderea și consolidarea programului Si Eu Reușesc.

Programul face parte din comunitatea națională Rețeaua Învingătoarelor, un grup de comunicare online cu peste 220 de membre din toată ţara. Femeile din grupul de suport vor avea acces la sprijinul local, dar și la rețeaua națională, care oferă acestora evenimente și întâlniri tematice de dezvoltare personală. Povestea pe care o împărtăşeşte o învingătoare despre cum a reuşit să iasă din violenţă dă încredere altor femei, dar o ajută şi pe cea care o spune să facă pace cu trecutul şi să-i dea un sens. Fie că iau forma unor testimoniale pe site-ul www.sieureusesc.ro sau unor împărtăşiri în condiţii de confidenţialitate în grupul de sprijin, poveştile vindecă şi creează conexiuni. Astfel de comunități ale învingătoarelor există în prezent în Sibiu, Brașov, București și Satu Mare, fiind gestionate de Asociația A.L.E.G. și parteneri locali cu experiență.

#ȘiEuReușesc este un tip de suport în violența domestică ce pune accent pe susținerea de la egal la egal, venind în completarea serviciilor clasice oferite de adăposturi sau centre de consiliere, cu care îşi propune să colaboreze pentru a le creşte impactul pe termen lung. Programul pune în contact femei care au depășit violența și femei care încă au nevoie de ajutor pentru a se elibera de violență, oferind îndrumare din partea unor profesioniști în psihologie, asistență socială și din domeniul juridic.

Grupul de sprijin este facilitat de o echipă de consilier şi psihoterapeut și se desfășoară bilunar, cu o durată de aproximativ 2 ore în serile de marți (începând cu ora 18:00). Participarea la grup se poate face sub protecţia anonimatului, iar confidenţialitatea este un principiu esenţial. Înscrierea la grup se face accesând acest link.

În comunitățile noastre, pentru a putea ajuta eficient, punem accent pe procesul de dezvoltare personală al învingătoarelor, dar și pe susținerea primită din partea specialiștilor. Organizăm ateliere de dezvoltare personală prin care femeile află despre cauzele şi efectele violenţei domestice și învață să ajute fără a impune altora soluţiile lor” declară coordonatoarea locală Cătălina Covaliu. Femeile care se confruntă cu violența primesc dublă ghidare din partea învingătoarelor formate, dar și a profesioniștilor. Din momentul în care își poate spune #ȘiEuReușesc, o victimă a violenței face un prim pas spre a deveni ea însăși o învingătoare, iar pentru asta are nevoie de sprijin și de exemplele altor femei care au reușit. După ce ajunge în siguranță și se simte suficient de puternică, poate învăța și ea să ajute la rândul ei alte femei. În acest fel, femeile care au suferit violență au parte de o susținere pe termen lung, de solidaritate într-o comunitate în care simt că aparțin, ceea ce în societatea noastră adesea lipsește.

Pentru a accesa informații despre întâlnirile comunității #ȘiEuReușesc Cluj Napoca sau alte evenimente, ne puteți contacta la adresa de email contact@sieureusesc.ro. Mai multe informații despre programul desfășurat la nivel național puteți accesa la adresa www.sieureusesc.ro

Află mai multe
Abrudean Alexandra#ȘiEuReușesc – de acum şi în Cluj-Napoca! Vino în Rețeaua Învingătoarelor!