exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Activismul e și pentru TINEri. Concluzii la finalul Festivalului Egalității de Gen®

Festivalul Egalității de Gen, campania anuală realizată de A.L.E.G. ajunsă anul acesta la ediția cu numărul XVIII, a încurajat tinerii din Sibiu, dar și instituțiile și organizațiile care lucrează cu aceștia, să se implice în acțiuni pentru șanse egale și combaterea discriminării. Cu un mix de activități care au inclus teatru forum, lansare de carte, un schimb internațional de bune practici în domeniul tineretului, ateliere despre istoria mișcării pentru drepturile femeilor, ateliere despre relații sănătoase și combaterea prejudecăților.

Activismul, dar și riscurile cu care se confruntă tinerii în mediul online, au constituit teme principale pentru spectacolul de teatru forum “Influențe” pus în scenă joi seară de voluntarii A.L.E.G., care au și conceput scenariul, în cadrul unei tabere de vară, sub coordonarea Dorianei Tăut, lector la departamentul de arte teatrale din cadrul ULBS. Peste 150 de persoane au participat activ la spectacolul Influențe, găzduit de  Teatrul pentru Copii și Tineret Gong, implicându-se cu entuziasm în găsirea de soluții pentru schimbarea deznodamântului. Spectacolul a fost precedat de lansarea cărții Teatru pentru Drepturi Egale, în care au fost documentate scenariile de teatru forum concepute și puse în scenă de A.L.E.G. împreună cu liceeni și tineri actori din Sibiu în ultimii 12 ani, dar și alte metode de teatru social utilizate în sprijinul educației pentru drepturi egale. Alături de autoarele cărții, Doriana Tăut și Camelia Proca, la lansare au luat cuvântul Mihaela Miroiu, teoreticiană și militantă feministă, și Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Gong”, un partener longeviv al festivalului, care au subliniat importanța muncii constante în sprijinul libertății și valorilor democratice. 

Pe 6 octombrie, A.L.E.G. a organizat un schimb de bune practici pe tema activismului pentru tineret între organizații din România, Germania, Republica Moldova și Ucraina, urmărind să surprindă cum este integrat subiectul drepturilor egale. Conferința a fost găzduită la sala de consiliu a Primăriei Sibiu, cu participarea Direcției de Asistență Socială, dar și a altor instituții publice locale precum DGASPC Sibiu, CJRAE, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Școlar și organizații ale societății civile. Laura Griese de la Primăria Marburg, a prezentat modul în care acest oraș înfrățit cu Municipiul Sibiu pune în aplicare Carta Europeană pentru Egalitate, pe care a semnat-o în 2014: și-a dezvoltat un plan local de acțiune și alocă anual buget pentru această temă, având chiar un departament pentru Egalitate de gen, diversitate și combaterea discriminării, ce desfășoară proiecte de încurajare a participării politice a femeilor sau campanii pentru remunerare echitabilă în sectorul cultural. Administrația din Marburg vede egalitatea de gen mână în mână cu eliminarea altor dezavantaje care țin de vârstă, dizabilitate, origine, religie sau orientare sexuală, toate aceste inegalități adancind experiențele de discriminare atunci când se intersectează. Fetele reprezintă o categorie vulnerabilă de care se ocupă în mod special organizația Girls*Unite din Marburg, punându-le în contact cu diverse resurse menite să le ofere susținere.

Două proiecte din Ucraina, centrul educațional și creativ Svitlytsia și Centrul de Resurse ONG, ne-au emoționat prin entuziasmul cu care se dedică apărării șanselor la o viață normală pentru comunitățile afectate de război, vorbind despre modul în care lucrează pentru a reduce anxietatea în rândul copiilor, respectiv pentru a crește șansele la supraviețuire pentru cele peste 42.000 de femei implicate în forțele armate, care de multe ori nu au echipament adecvat anatomiei feminine. Feminism MD din Republica Moldova a vorbit despre cum promovează beneficiile feminismului pentru fete și băieți, deopotrivă afectați de stereotipuri de gen care îi limitează. Fundația Comunitară Sibiu, Asociația de Poveste, Consiliul Tineretului din România și A.L.E.G. au venit cu exemple din propriile activități destinate încurajării leadershipului, educației, respectiv participării politice a tinerilor. Punctul focal național al Programului UE pentru Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori a prezentat oportunitățile de finanțare pentru următorii 4 ani, iar la final, cei prezenți au lucrat la soluții concrete și idei de proiecte care să combată probleme precum dependențele și stilul de viață nesănătos, perpetuarea inegalităților și lipsa de implicare civică a tinerilor.

Sâmbătă 7 octombrie, Promenada Sibiu a găzduit Biblioteca Vie – un eveniment în care cărțile au fost  personalități din Sibiu, dar și din București, Chișinău, Kyiv și Marburg, cu inițiative inedite, pe care trecătorii i-au putut împrumuta pentru a le asculta poveștile despre cum schimbă lumea prin implicare și activism. În cadrul acestui eveniment participanții au stat de vorbă cu Mihaela Noroc, românca ce a călătorit în peste 100 de țări pentru a fotografia diversitatea femeilor și care locuiește de câțiva ani la Sibiu. 

Festivalul s-a încheiat sâmbătă seara cu un eveniment dedicat artelor creative- Creative Arts for Equal Rights, care a combinat expoziția de produse hand-made cu atelierele de creație, urmat de un spectacol de  poezie performativă (spoken word) pe terasa exterioară a mall-ului, susținut de Corpul Poetic, atmosfera fiind colorată cu muzică marca The Eclectors.

Atelierele care au precedat festivalul au fost găzduite tot de Promenada Mall: Urmează-ți inima și ALEGe-ți cuvintele, unde trecătorii au putut crea mesaje cu ajutorul voluntarilor. În data de 4 octombrie, ne-am făcut văzute mesajele despre drepturi egale la Ziarul Orizontal, răspunzând invitației artistului Dan Perjovschi, iar apoi am vorbit despre istoria mișcării pentru drepturile femeilor într-un atelier care a adus laolaltă români și ucraineni, majoritatea fete și femei, dar și câțiva participanți bărbați care au concluzionat că feminismul îi eliberează de presiuni și stereotipuri  nocive.

Parteneri: Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong”, Promenada Sibiu, Consiliul Tineretului din România. Finanțatori: International Rescue Committee și Global Fund for Children. Sponsori: SIMPA Sibiu, Xixo și Ice Coffee.