Blog

Cui i-e frică de egalitatea de gen și care sunt consecințele pentru fete?

on 27 februarie 2019

În tot mai multe țări, politicile pentru egalitatea de gen ajung să fie blocate de inițiative care pun distrugerea familiei tradiționale pe seama activismului pentru drepturi egale pentru că înțeleg greșit teoria genului. Drepturile femeilor sunt un câștig recent și încă nedefinitivat în multe societăți, iar dezinformarea opiniei publice prin accentuarea unor temeri iraționale nu face decât să adauge noi piedici. “La școală învățăm foarte puține despre realizările femeilor în orice domeniu, parcă sunt șterse cu buretele. Nu știam de exemplu că în România femeile au dreptul de a vota și de a candida doar din perioada interbelică și că abia după 1989 și-au exercitat acest drept în alegeri libere. Am învățat asta la un curs despre egalitatea de gen la A.L.E.G.” remarcă Denisa, unde dintre voluntarele A.L.E.G.

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, Asociația A.L.E.G. și Centrul de Resurse al Femeilor din Armenia desfășoară în cadrul unui proiect comun cercetarea cu tema “Cui i-e frică de egalitatea de gen și care sunt consecințele pentru fete?”. Cercetarea își propune să colecteze date de la organizațiile neguvernamentale din Europa și Asia Centrală care lucrează în domeniul drepturilor fetelor și femeilor cu privire la evoluția atitudinilor față de egalitatea de gen și față de activismul pentru drepturile femeilor. Care este impactul concret în viețile fetelor cu care lucrează aceste organizații? Cercetarea se realizează prin intermediul unui chestionar realizat de echipa de proiect formată din nouă adolescente din România și din Armenia, care au beneficiat de formare despre egalitatea de gen și istoria feminismului în cadrul proiectului.

Chestionarul este disponibil aici: https://lnkd.in/gbY8683 și poate fi completat până la data de 3 martie.

Rezultatele acestui studiu vor fi prezentate în cadrul unui Forum Regional al Fetelor care se va desfășura în luna aprilie în România. La acest eveniment, fete din mai multe țări din Europa și Asia Centrală vor stabili strategii comune de a-și apăra drepturile și de a informa tinerii cu privire la beneficiile egalității între femei și bărbați.

Proiectul este finanțat de organizația EMpower și se desfășoară cu sprijinul Premiilor With and For Girls, atât A.L.E.G. cât și Women’s Resource Center Armenia fiind câștigătoare ale acestui premiu în 2016. Logo-ul proiectului a fost realizat de Dan Perjovschi.

Abrudean AlexandraCui i-e frică de egalitatea de gen și care sunt consecințele pentru fete?

Postări similare

Aruncă o privire la aceste postări

Participă la conversație