Blog

Conventia de la Istanbul intra in vigoare azi!

on 1 august 2014

Astazi, 1 august 2014, intra in vigoare Conventia Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice (cunoscuta drept Conventia de la Istanbul)! O reusita in istoria miscarii feminilor si o recunoastere a multor eforturi ale organizatiilor de femei din Europa.

Documentul semnat pe 27.06.2014 si de Romania introduce o serie de infractiuni, precum sterilizarea fortata, mutilarea genitala a femeilor sau violenta psihica, neincriminate pana acum, acestea vor trebui introduse ca infractiuni in legislatiile statelor semnatare ale Conventiei.

Documentul presupune si masuri clare de protectie pentru victimele violentei fizice si psihice, infiintarea de servicii specializate care sa ofere asistenta medicala si consiliere psihologica si juridica victimelor si copiilor lor, dar si infiintarea de suficiente adaposturi.

Documentul obliga guvernele care au ratificat-o sa sustina lupta impotriva tuturor formelor de violenta asupra femeilor, sa ia masuri specifice pentru a lupta impotriva violentei psihice, violentei sexuale (viol, hartuire, hartuire sexuala), violentei domestice, a casatoriilor fortate,  a mutilarilor genitale a femeilor etc..

Conventia prevede schimbarea atitudinilor si rolurilor, combaterea stereotipurilor care fac ca violenta impotriva femeilor sa fie acceptata, instruirea de specialisti care sa lucreze cu victimele sau includerea ca disciplina in programele scolare, la toate nivelurile de educatie a problematicii egalitatii.

Violenta impotriva femeilor si violenta domestica NU sunt probleme private, ci dimpotriva, avand in vedere efectul traumatizant al acestor fapte savarsite in cadrul familiei, faptuitorul va primi o pedeapsa mai severa daca victima este sotia, partener de viata sau membru de familie!

Conventia: http://www.coe.int/t/dghl/standardsetting/convention-violence/convention/Convention%20210%20Romanian.pdf
Ghid pentru parlamentari: http://infoeuropa.md/files/ghid-pentru-parlamentari-conventia-consiliului-europei-privind-prevenirea-si-combaterea-violentei-impotriva-femeilor-si-a-violentei-domestice-conventia-de-la-istanbul.pdf
Comunicat de presa: Conventie-1.08
Pasi pentru RATIFICAREA Conventiei de catre Romania: Campanie pt Ratificarea Conventiei-1

Raportul FRA privind violenta impotriva femeilor  http://bit.ly/1ctvLLp –  bazat pe interviuri realizate cu  42,000 femei din 28 de state membre UE, prezinta abuzurile suferite acasa,  la serviciu, in public sau in mediul virtual.Violenta impotriva femeilor, o ancheta UE: http://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2014-vaw-survey-factsheet_ro.pdf

Share this post:
admin-alegConventia de la Istanbul intra in vigoare azi!

Participă la conversație