A.L.E.G. Helpline:

0753 893 531

Program: L-V: 09-18

In caz de urgenta

sunati la

POLITIE 112

 

CONSILIERE ONLINE

Studiu FRA privind violenta impotriva femeilor in Europa. Romania – victimele nu au incredere in institutii

creat in: 05.03.2014 | autor: admin | categorie: Parteneri, Stiri


Un nou raport al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA)   Violența împotriva femeilor: în fiecare zi si in orice loc” prezinta rezultatele celui mai cuprinzator studiu din lume realizat pâna în prezent cu privire la violența impotriva femeilor, aratând amploarea abuzurilor suferite de femei acasa, la serviciu, în public si online. Studiul se bazeaza pe interviuri cu 42.000 de femei, 1500 în fiecare tara, inclusiv România.

Conform studiului, cele mai multe femei care recunosc ca sunt afectate de violența fizica si sexuala sunt în țari ca Finlanda, Danemarca si Letonia.  Romania se afla în esantionul al doilea: 30% dintre femei spun ca au fost afectate de violența fizica sau sexuala la un moment dat în viața dupa varsta de 15 ani,incadrandu-se in media la nivel european:

-          24% dintre femeile din România au suferit violența din partea partenerului

-          14% dintre femeile din România au suferit violența din partea unei alte persoane decât partenerul,

Legat de experiența de violența în copilarie, un procent de 24% dintre femeile din România spun ca au fost supuse la violența fizica sau sexuala de catre un adult înainte de vârsta de 15 ani. Violența psihologica afecteaza între 30 si 39% dintre femei. 6% dintre femei au suferit violența sexuala din partea partenerului sau a unei alte persoane, în 97% dintre cazurile de violența sexuala agresorul fiind barbat. 

Daca in medie in Europa 55% dintre femei au trait o forma de hartuire sexuala, în România 32% dintre respondente au recunoscut ca au suferit hartuire sexuala, în timp ce în rândul absolventelor de facultate procentul ajunge la 40%. Doar in ultimele 12 luni 11% dintre femei au fost hartuite sexual. În ce priveste hartuirea (stalking) adesea asociata de separarea de partener, media la nivel european este 18%, în timp ce în România 8% dintre respondente au afirmat ca ar fi fost supuse la acest tratament.

Studiul face pentru prima data posibila comparația între țarile UE. Dar înainte de a face aceste comparații trebuie avute în vedere urmatoarele aspecte:

-          rezultatele studiului sunt influențate de diferențele culturale care fac ca în anumite țari sa fie mai acceptabil ca femeile sa vorbeasca altora despre experiențele lor de violența, chiar si în cadrul unui studiu; în România împartasirea unor astfel de chestiuni considerate private este adesea un tabu.

-          cu cât nivelul de egalitate de gen din societate este mai mare, cu atât tacerea din jurul violenței împotriva femeilor este mai redusa, întrucât femeile recunosc situațiile de violența, îsi cunosc drepturile si au încredere sa abordeze în mod deschis problema violenței, fiind convinse ca acest lucru nu le va pune în pericol întrucât exista mecanisme legale care le protejeaza.

Rezultatele studiului arata ca tocmai aceasta încredere lipseste femeilor din România.  77% dintre femeile din România cred ca violența impotriva femeilor este raspandita si foarte raspandita. 28% dintre femei cunosc victime ale violentei in cercul de rude si prieteni. Cu toate acestea, doar 47% dintre femei stiu de existenta unei legi care protejeaza femeile impotriva violentei domestice in Romania. 74% dintre femei nu cunosteau niciun serviciu de suport specializat. Doar 17% dintre respondente au afirmat ca au apelat la politie in urma celui mai sever incident de violenta suferit vreodata si doar 1% la serviciile sociale, în timp ce media de adresare catre politie si servicii de suport la nivel european este de 33%.

Studiul FRA arata ca factorii de decizie trebuie sa recunoasca amploarea violenței împotriva femeilor si sa se asigure ca masurile adoptate corespund si în practica, nu doar pe hârtie, nevoilor si tdrepturilor tuturor victimelor violenței împotriva femeilor. Organizatiile din România active in prevenirea şi combaterea violentei împotriva femeilor cer autoritatilor:

-          semnarea si ratificarea de urgența a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violenței împotriva femeilor si a violenței domestice (Convenția de la Istanbul)

-          alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru acțiunile de prevenire si combatere a violenței împotriva femeilor, pentru a asigura accesul la servicii specializate de asistența pentru femeile din toate zonele țarii.  Statul este responsabil sa asigure prin co-finanțare si continuitatea serviciilor deruate de ONGuri, cele mai longevive servicii din România (primele adaposturi au fost deschise în România în 1998 de catre ONGuri) si cele care concentreaza cea mai profesionista expertiza.

-          poliția, profesionistii din domeniul sanatații, angajatorii si serviciile specializate de asistența pentru victime trebuie sa beneficieze de formare, de resurse corespunzatoare si de competențele necesare pentru a veni în ajutorul victimelor. Formarea trebuie sa țina cont de dimensiunea de gen a violenței

-          România nu are o linie telefonica de urgenta specializata pe problema violentei împotriva femeilor. Un astfel de serviciu de informare şi îndrumare spre servicii ar trebuie sa fie o prioritate la nivel national.

Date de contact ale unor centre specializate de suport pentru femeile victime ale violenței:

Oras Furnizor de servicii Telefon
Bucuresti Fundația Sensi Blu 0213 114 636
Bucuresti ADRA 0212 525 117
Iasi CMSC 0232 252 920
Targu Mures IEESR 0265 255 532
Sibiu A.L.E.G. 0753 893 531
Baia Mare Centrul Artemis 0262 250 770
Timisoara APFR 0256 293 183
Brasov Pas Alternativ 0745 852 646

Detalii despre alte servicii: http://transcena.ro/index.php/lista-contactelor-utile/

Detalii despre evenimentul de lansare al studiului FRA http://fra.europa.eu/en/event/2014/fra-present-findings-its-eu-wide-survey-violence-against-women

 Organizatii semnatare:

Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen – A.L.E.G.  – Camelia Proca

Fundatia Centrul de Mediere si Securitate Comunitara – CMSC – Laura Albu

Asociatia Romanian Women’s Lobby – ROWL – Dina Loghin

Asociatia Front – Tudorina Mihai

CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate – Irina Sorescu

Centrul FILIA – Andreea Braga

Asociatia Transcena – Mihaela Sasarman

Asociatia Anais – Mihaela Mangu

Institutul Est European de Sanatate a Reproducerii- Elena Micheu