A.L.E.G. Helpline:

0753 893 531

Program: L-V: 09-18

In caz de urgenta

sunati la

POLITIE 112

 

CONSILIERE ONLINE

Solidaritate cu organizațiile care promovează drepturile femeilor din Ungaria!

creat in: 12.06.2014 | autor: admin | categorie: Stiri


Organizatiile pentru drepturile femeilor din Ungaria trag un semnal de alarma: în ultimele luni guvernul maghiar și-a reluat acțiunile de intimidare a societății civile locale. De data aceasta, Janos Lazar (Secretar de Stat pe langa Biroul Primului Ministru), a acuzat Norvegia ca se amestecă în afacerile interne ale Ungariaei prin sprijinul pe care il acordă ONG-urilor in schema de finanțare EAA/Norway Grants – Civil Funds. Aceast program de finanțare constituie una dintre puținele resurse la care poate apela societatea civilă ungară pentru a susține proiecte și inițiative independente legate de mediu, anti-corupție și transparență, servicii și programe pentru grupurile marginalizate, pentru mioritați entice ori pentru femei.

Organizații pentru promovarea drepturilor femeilor precum Hungarian’s Women’s Lobby, NANE (cea mai veche organizație din Ungaria care militează pentru combaterea violenței domestice), Patent (drepturi sexuale și reproductive și combaterea violentei impotriva femeii) precum și 2 organizații ce sprijină drepturile persoanelor LGBT+ au fost incluse pe lista neagră a guvernului maghiar. In ultimele săptămâni, secretarul de stat Lazar a cerut ca toate plațile către ONG-urile ce câștigaseră proiecte finanțate prin EAA Grants să fie stopate până când operatorul fondurilor va implica guvernul maghiar în procedurile de selecție a aplicanților și va oferi acces reprezentanților guvernului la informații referitoare la solicitanți  și natura proiectelor propuse. In mod evident administratorii fondurilor au refuzat o astfel de propunere chestionabilă din punct de vedere etic și legal.

În bătălia pentru administrarea fondurilor dedicate societății civile, guvernul a hotărât să-și susțină poziția și să conteste credibilitatea organizațiilor aplicante acuzandu-le de fraudă.  O listă neagră a organizațiilor considerate “ suspicioase” de către guvern a fost publicității în timp ce multe ONG-uri cu tradiție au fost ținta unor controale fiscale amănunțite. Aceste tehnici de intimidare promovate de autoritățile statului maghiar față de inițiative civice sunt dăunătoare funcționării unei democrații și contravin drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Printre organizațiile vizate de lista neagra a guvernului se numără și cele mai importante organizații care promovează drepturilor femeilor precum Hungarian’s Women’s Lobby, NANE, Patent precum și 2 organizații ce sprijină drepturile persoanelor LGBT+ au fost incluse pe lista neagră a guvernului maghiar.

Ca organizatie membra a retelelor europene WAVE si ASTRA, ne exprimăm solidaritatea față de colegele/colegii noștri maghiari, activiste/activiști pentru drepturile femeilor și ne exprimăm îngrijorarea față de intervențiile nedemocratice ale guvernului maghiar în munca societății civile. Situația este cu atât mai gravă cu cât în ultimii ani politicile statului maghiar au subminat constant drepturile femeilor – de la limitarea drepturilor reproductive, la ignorarea nevoilor victimelor violenței domestice (singura țara europeană fără legislație specifică), la atacuri asupra participării publice ale femeilor rome. Garantarea drepturilor și siguranței femeilor sunt atribute fundamentale ale unui stat de drept la fel cum independența societății civile este unul din pilonii democrației.

Azi 12 Iunie Guvernul Maghiar se întâlnește cu oficiali ai guvernelor Norvegiei, Islandei, Lichtenstein pentru a discuta schema de finanțarea EAA Grants precum și condiționalitățile atașate. Sperăm într-un rezultat favorabil societății civile maghiare.