A.L.E.G. Helpline:

0753 893 531

Program: L-V: 09-18

In caz de urgenta

sunati la

POLITIE 112

 

CONSILIERE ONLINE

Eveniment de presa si diseminare rezultate proiect

Print pagePDF pageEmail page

Pe 14.03.2014 la Hotel Continental Forum din Sibiu A.L.E.G. a prezentat rezultatele proiectului Educatie pentru combaterea violentei de gen prin teatru si metode de actiune, finanţat de Uniunea Europeana prin Programul Tineret in Actiune si co-finanţat de Fundatia Global Fund for Children şi Junior Chamber International prin Actionam Responsabil. Invitati speciali: Stefan Firu, inspectorul general scolar al judeţului Sibiu, Dorina Bratu, profesoară la Liceul Tehnologic Henri Coandă. Dintre voluntarii proiectului, Diana Lupu si Emanuel Miron au luat cuvantul pentru a-si impartasi experienta de invatare din acest proiect de educatie de la egal la egal, iar indrumatorul Liviu Gaja a vorbit despre felul in care s-a dezvoltat echipa de tineri. Doriana Taut a oferit detalii despre metoda teatrului descompus folosita pentru sprijini formarea empatiei si pentru a aduce interactivitate sesiunilor educative din scoli. Evenimentul s-a incheiat cu un spectacol demonstrativ de teatru forum la care de aceasta data cadrele didactice au avut ocazia să propună soluţii şi să schimbe deznodământul.

Fluturas eveniment invitatie presa_final

pt site2 pt site 3 pt site 6 pt site 7 pt site 5 pt site 8

Tineri si teatru contra violentei: 300 de liceeni din Sibiu au invatat de la colegii lor despre prevenirea violentei de gen

Print pagePDF pageEmail page

1098204_547578895291323_1979931830_nIn perioada mai 2013 – martie 2014 A.L.E.G. a implementat la Sibiu proiectul Educatie pentru combaterea violentei de gen prin teatru si metode de actiune, proiect finantat de Comisia Europeana prin Programul Tineret In Actiune si co-finantat de fundaţia Global Fund for Children şi Federatia Junior Chamber International Romania prin „Actionam responsabil! – Reteaua Sociala RSC”. Avand in vedere ca 24% dintre femeile din Romania au suferit violenta fizica sau sexuala din partea unui adult inainte de varsta de 15 ani (conform studiului FRA la nivel UE), prgramele de prevenire a violenţei de gen sunt o necesitate.  

Obiectivul principal al proiectului a fost prevenirea violentei de gen in rândul tinerilor folosind metode de actiune, teatru si educatie de la egal la egal. Echipa proiectului a fost formata din 10 liceeni vountari, care au avut ocazia de a deveni formatori pentru colegii lor pe tema prevenirii violentei de gen. Pentru a atinge acest obiectiv, proiectul a inclus peste 20 de ore de formare pentru membrii echipei de implementare, pe urmatoarele teme: violenta de gen – forme, cauze, efecte si modalitati de prevenire, educatia de la egal la egal, dezvoltarea abilitatilor personale, limbajul corpului si gestionarea confliectelor. Echipa a beneficiat de un indrumator din cadrul personalului A.L.E.G., psihologul Liviu Gaja.

Dupa parcurgea formarii initiale, echipa de proiect a sustinut sesiuni educative pentru 300 de elevi din urmatoarele grupuri scloare si licee din Sibiu: Liceul Tehnologic Henri Coanda, Colegiul Tehnic Independenta si Liceul Teoretic Onisifor Ghibu. Modulul educativ implementat la fiecare clasa a cuprins 3 ore, iar metodele au fost interactive, bazate pe activitati de teatru descompus prin care elevii sunt confruntati cu o situatie imaginara, prin care invata despre responsabilitate experimentand diverse roluri (rolul victimei, rolul parintilor, rolul unui medic ce descopera urme de violenta la pacient etc.).  Un profesionist cu experienta in teatru a insotit echipa de proiect in licee (Doriana Taut).

Proiectul a inclus si teatru forum realizat de tineri pentru tineri. Cu ajutorul indrumatorilor, voluntarii din echipa de proiect au conceput 2 scenarii de teatru forum pe care le-au pus in scena anul trecut prin reprezentatii in cadrul Festivalului Egalitatii de Gen si la Gala Super Voluntar. Scenariile abordeaza situatii de violenta la care pot fi expusi adolescentii: bullying intre colegi, hartuire din partea unui profesor, violenta in cuplu de adolescenti. Adolescentii din public au fost incurajati sa vina cu solutii pentru problema prezentata si sa schimbe in bine deznodamântul spectacolului.

Statistici din unitati de invatamant sibiene

Prin chestionare initiale si finale aplicate de echipa de proiect in cele 3 unitati de invatamânt incluse in proiect s-a urmarit nivelul de cunostinte si atitudinile liceenilor despre violenta si evaluarea sesiunilor educative. La inceput o mare parte dintre tineri asociau violenta in principal cu vatamarea fizica, 32% dintre cei chestionati raspunzând ca pentru ei violenta inseamna bataie. Dintre celelalte forme de violenta, majoritatea elevilor identificau violenta verbala (56%). Foarte putini (sub 5%) recunosteau violenta economica, psihologica sau sexuala. In urma sesiunilor 11%  enumerau ca forme ale violentei de gen violenta psihologica si 15% pe cea sexuala, ceea ce indica o schimbare in ce priveste cunostintele despre formele violentei de gen. Sesiunile au condus la imbunatatiri si in ce priveste luarea de atitudine contra violentei: 38% ar interveni direct (fata de 24% iniţial) sau ar apela la poliţie. 

53% dintre elevi considera ca si-au schimbat in foarte mare si mare masura parerea despre violenta de gen prin acest proiect. Mai mult, 46% dintre elevi sunt de parere ca ar fi foarte utila introducerea unei materii cu titlu „Educatie pentru prevenirea violentei de gen” in programa scolara.

Concluzii si recomandari

Un studiu publicat saptamâna trecuta de Agentia pentru Drepturi Fundamentale (FRA) privind violenta impotriva femeilor in tarile UE arata ca in România 30% dintre femei sunt victime ale violentei de gen la un moment dat in viata si recomanda statelor membre sa investeasca in prevenirea violentei cât mai devreme, inainte ca violenta sa aiba loc, prin programe adresate atât fetelor cât si baietilor. ”Trebuie sa schimbam cultura macho in randul baietilor si ideea ca femeilor le place violenta. Nu, nu le place” sublinia FRA. A.L.E.G. realizeaza deja astfel de programe de prevenire la nivel local, adresate in special scolilor, ce pot oferi exemple de bune practici. Este foarte importanta implicarea sistemului de invatamânt in schimbarea atitudinilor ce contribuie la acceptarea violentei in societate si la formarea de comportamente bazate pe respect, egalitate si si rezolvarea conflictelor altfel decat prin violenta.

A.L.E.G. continua in 2014 activitatile de prevenire in scoli prin proiectul LOG IN – Laboratoare privind violenta de gen in noile medii de comunicare, proiect cu finantare prin programul Daphne al Uniunii Europene (http://aleg-romania.eu/wp-content/themes/Aleg/login.html)

PREZENTARE REZULTATE: Prezentare rezultate

Teatru Contra Violentei de Gen, 2013-2014

Print pagePDF pageEmail page

TITLU: Teatru Contra Violenţei de Gen (Educaţie pentru combaterea violenţei de gen prin teatru şi metode de acţiune)

FINANŢATOR: Comisia Europeană prin Programul Tineret În Acţiune (Ro-12-E086-2013-R1)

BUGET: € 4850

PERIOADA DE IMPLEMENTARE: Mai – Decembrie 2013

OBIECTIV GENERAL: prevenirea şi combaterea violenţei de gen folosind metode de acţiune, teatru şi peer education

ACTIVITATI SI METODE

Pentru a atinge scopul, proiectul include sesiuni de formare a echipei de iniţiativă în domeniile violenţei de gen, metodelor de acţiune şi teatru forum. De asemenea, sunt prevăzute workshop-uri de teatru descompus în cele 3 licee vizate (Grup Şcolar „Henri Coandă”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Tehnic Independenţa) cu scopul de a informa 300 de elevi despre violenţă de gen, contribuind astfel la prevenirea acesteia. Tinerii sunt de asemenea implicați în spectacole de teatru forum, atât în conceperea scenariilor, în punerea lor în scenă, respectiv în public. La teatru forum publicul este cel care schimbă deznodământul, găsind soluții pentru a schimba situația în bine prin personajele din jurul agresorului. Mesajul teatrului forum este: răul nu dispare de la sine, doar prin implicarea fiecăruia dintre noi.

Parteneri locali:

Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu

Consiliul Judeţean al Elevilor Sibiu

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu

LINKURI UTILE:

Linkuri parteneri:

http://www.isjsibiu.ro/

http://www.cjesibiu.ro/

http://www.politiasibiu.ro/

CONTACT: Camelia Oană, aleg_romania@yahoo.com