A.L.E.G. Helpline:

0753 893 531

Program: L-V: 09-18

In caz de urgenta

sunati la

POLITIE 112

 

CONSILIERE ONLINE

Print pagePDF pageEmail page

TITLU: Afis_2011Festivalul Egalitatii de Gen 2011- editia a VI-a

FINANTATOR: Comisia Europena derualta prin Programul Tineret in Actiune si co-finantarea Consiliului Judetean Sibiu derulata prin Biblioteca ASTRA

BUGET:5585 euro

Partenerii proiectului: Complexul National Muzeal ASTRA, Asociatia Tura in Natura, Avon Cosmetics si partenerii media: Sibiu 100%, Kiss FM si Zile si Nopti

PERIOADA DE IMPLEMENTARE: 1.09.2011-30.04.2012

OBIECTIVE: Campanie adresata tinerilor pentru combaterea stereotipurilor despre femei si barbati si comportamentelor discriminatorii

 ACTIVITATI SI METODE:

Poti fi barbat si fara a domina si poti fi femeie fara a te lasa dominata. Ne putem elibera de stereotipurile de gen daca suntem constienti de ele. Acesta a fost principalul mesaj al Festivalului Egalitatii de Gen desfasurat in perioada 21-23 octombrie 2011 la Sibiu. Peste 200 de tineri din Sibiu au participat la aceasta campanile educativa care combate stereotipurile despre femei si barbati ce alimenteaza diferite forme de discriminare si violent. Campania a folosit metodele educatiei non-formale pentru a crea evenimente cât mai variate si atractive. In 2011 tinerii din organizatie au preluat acest festival, de la conceptie la implementare.

Activitatile Festivalului:

In cadrul activitatii ALEGe-ti cuvintele, ce a avut loc vineri, 21 oct. intre orele 14 – 16, pe pietonala Nicolae Balcescu din Sibiu, trecatorii au avut ocazia sa creeze mesaje cu privire la semnificatia egalitatii de gen, ca valoare de baza intr-o societate democratica. Peste 40 de persoane au scris mesaje cu ajutorul voluntarilor-litere, printre aceste mesaje enumeram: “Egalitatea este respect”, “diferiti, impreuna”, „fidelitate”, „protectie”, „armonie”, „prietenie”, „dragoste” etc. In plus, alti peste 100 de trecatori s-au oprit pentru a reflecta atât asupra cuvintelor scrise, cât si aspura informatiilor si intrebarilor pe care voluntarii ALEG li le-au adresat cu privire la egalitatea, non-discriminare si non-violenta de gen, prin intermediul unui sondaj de opinie si a pliantelor distribuite. 

La Concursul „Gender Treasure Hunt”, ce a avut loc sâmbata, 22 octombrie, intre orele 11 – 14 la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului (Compexul Muzeal ASTRA a fost partener in proiect si a permis accesul gratuit participantilor la eveniment), 11 echipe, formate din baiat si fata, elevi ai liceelor sibiene, au avut ocazia ca trecând prin 10 probe practice, menite sa combata stereotipurile si prejudecatile de gen (exemplu: baietii nu se pricep la gospodarie si fetele nu au abilitati tehnice), sa descopere valorile si semnificatia egalitatii intre sexe. Trei echipe câstigatoare au beneficiat de premii sponsorizate de AVON Cosmetics.

Mai mult decât atât, prin workshopul tinut de Camelia Proca, director ALEG si Miruna Roman, membru ALEG, tinerii au avut posibilitatea de a-si consolida educatia de gen, dar si de a câstiga noi atitudini sociale cu privire la acest aspect.

 

Prin Concursul „Egali pe Biciclete”, ce a avut loc duminica intre orele 10 – 14 in Parcul Subarini, A.L.E.G. in colaborare cu Asociatia Tura in Natura au reusit sa promoveze nu doar egalitatea de gen, dar si un stil de viata sanatos, imbinând proba practica (de parcurgere a unui traseu prestabilit pe biciclete) cu o proba creativa (crearea unui coaj prin care participantii sa isi exprime propria viziune cu privire la egalitatea de gen). La acest concurs s-au inscris 11 echipe, formate din câte un baiat si o fata, si primele doua clasate au primite premii finantate de Consiliul Judetean Sibiu prin Biblioteca ASTRA.

 

Una dintre cele mai de succes activitati ale Festivalului a fost Biblioteca Vie (duminica, 22 oct. Teatru Gong Sibiu, orele 18 – 19.30), activitate in cadrul careia aproximativ 20 de participanti au avut parte de o lectura neconventionala. Aceasta activitate nu a fost altceva decât o invitatie la comunicare, toleranta si intelegere reciproca, dincolo de stereotipuri si prejudecati, prin imprumutarea cartilor vii – adica oameni acaror poveste contrazice generalizarile societatii. (Pentru o descriere detaliata a „cartilor” ce au putut fi „citite”, va rugam sa rasfoiti Catalogul_Biblioteca vie_2011

 

Cele 3 reprezentatii de Teatru Forum ce au avut loc sâmbata, 22 oct. orele 22 – 24 la Cafeneaua „Laguna sub Cetate” Cisnadie, duminica, 23 oct., la Teatru Gong intre orele 16 -18, si in Music Pub, Sibiu (ora 20.00), au adunat in jur de 140 de participanti. Piesele in care au jucat actori profesionisti au abordat teme precum: violenta in familie, traficul de persoane sau au parodiat reclamele sexiste promovate de mass-media. Specificul teatrului forum este ca publicul este impicat activ in schimbarea scenariului prin propunerea de solutii la situatiile problematice ilustrate, fapt ce incurajeaza formarea unor noi atitudini si modele de comportament. La reprezentatia de la Teatrul Gong nu mai putin de 9 spectatori au avut curajul de a urca pe scena si a inlocui actorii. Trupa de actori a festivalului a fost compusa din: Doriana Taut, Laurentiu Vlad, Adrian Grigoras, Mihai Paicu si Diana Catanescu. 

Studiu privind egalitatea de gen in rândul tinerilor – la sondajul de opinie au participat 300 de persoane. Rezultatele studiului sunt utilizate in Ghidul de promovare a galitatii de gen prin metode non formale publicat in 2012 ce disemineaza experienta A.L.E.G. si a altor organizatii in promovarea egalitatii de gen in rândul tinerilor.

Pe toata perioada Festivalului au fost completate in jur de 200 de sondaje de opinie, din care reiese ca majoritatea respondentilor care au participat la macar una din activitatile Festivalului au considerat acest eveniment folositor in foarte mare masura.

Prin astfel de activitati interactive, festivalul a avut si rolul de a studia atitudinile tinerilor privind egalitatea de gen si problemele specifice din comunitate.  “Prezenta Festivalului la Cisnadie ne-a aratat ca este foarte mare nevoie ca programele noastre de prevenire a violentei impotriva femeii sa ajunga si in afara Sibiului, spre localitati in care rata somajului si problemele sociale maresc vulnerabilitatea femeilor la diferite forme de discriminare si violenta. Egalitatea de gen pare o utopie in astfel de comunitati mici unde legile patriarhale dicteaza inca.” spune Camelia Proca, director A.L.E.G.

In ce priveste aparitiile media, Kiss FM a realizat un spot radio ce a fost difuzat de 6 ori pe zi timp de 7 zile, Zile si Nopti a publicat afisul evenimentului in format full page, iar Sibiu 100% a publicat atât afisul cât si articole.

Echipa proiectului

A.L.E.G. organizeaza din 2004 acest festival, dar in 2011 tinerii din organizatie au preluat acest festival, de la conceptie la implementare. Toti cei implicati in grupul de initiativa au vârste intre 16 si 29 de ani. Echipa de organizare a fost coordonata de managerul de proiect Elena Brodeala si a inclus responsabili pentru fiecare actiune: Camelia Oana, Irina Cosma, Fabian Badoi, Silvana Vulcan, Anamaria Florescu. Fabian Badoi a fost printre primii voluntari ai Festivalului Egalitatii de Gen in 2004, când a jucat in piesele de teatru dupa povesti rescrise; a devenit intre timp membru in consiliul director A.L.E.G. si s-a impicat in majoritatea editiilor festivalului.

Peste 30 de voluntari au sustinut implementarea activitatilor si câteva dintre impresiile lor le gasiti mai jos. Indrumatorul proiectului, Roxana Marin, a sprijinit echipa de proiect in definirea valorilor proprii legate de egalitatea de gen, in clarificarea metodologiei pentru Biblioteca Vie, teatru forum, deconstructia reclamelor sexiste, in identificarea problemelor de gen prioritare din comunitate carora sa ne adresam si a consiliat responsabilii de activitati care intâmpinau dificultati.

Lista voluntarilor

Abrudean Alexandra, Ana Elena Cristina, Anghelea Ana – Maria, Barbulescu Andreea Cristina, Butiu Daria Adina, Catanescu Diana Mirabela, Ciorogariu Petruta, Doican Corina Maria, Dumitru Florentina, Epure Andrei, Epure Georgiana, Hategan Ioana, Giurgea Tara-Lunga Andreea, Gruia Andreea, Kindris Florinela Ana-Maria, Kindris Aurelia Elena Teodora, Lupascu Andreea, Maris Daniela – Maria, Mihaiu Irina, Nicolae Madalina, Nedelea Cosmina-Mihaela, Marcu Sebastian, Monoranu Georgiana, Papuc Dalia, Pasat Andrei, Popa Iulia, Popa Silvia Elena, Savu Denisa, Stanila Denisa – Elena, Svaricek Flip Alexandru, Truta Alexandra, Voineagu Teodora

Pagina de Face Book a proiectului: https://www.facebook.com/festivalulegalitatiidegen

Imagini din timpul Festivalului: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.279934135357633.73402.169962753021439&type=3

Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene si cofinantat de Consiliul Judetean Sibiu prin Biblioteca ASTRA Sibiu. Aceasta publicatie reflecta doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine.