A.L.E.G. Helpline:

0753 893 531

Program: L-V: 09-18

In caz de urgenta

sunati la

POLITIE 112

 

CONSILIERE ONLINE

Rupem tăcerea despre violența sexuală, sprijin și servicii de suport

Print pagePDF pageEmail page

afis 21 - Copy4 din 20 de femei din România au fost supuse la o formă de violență sexuală de-a lungul vieții. Totuși, această problemă este încă invizibilă la nivel de politici atunci când vine vorba de accesul la justiție și servicii pentru victime. Pentru a rupe tăcerea contra acestei forme de violență este nevoie de o conștientizare realizată la toate nivelurile, de o serie de acțiuni și sesiuni de lucru de sus în jos, dar și la nivelul comunității.

Cu sprijinul finanțării suport a Granturilor SEE, în cadrul Fondului ONG din România, A.L.E.G a inițiat două proiecte cu privire la problema violenței sexuale: un proiect în curs de dezvoltare reprezentând prima rețea de ONG-uri pe acest subiect, (Rupem tăcerea despre violența sexuală) și un proiect de dezvoltare a unui centru pilot care oferă sprijin pentru victimele acestei forme de violență și programe de prevenire educaționale în comunitățile locale (Corpul meu îmi aparține). Ambele proiecte sunt în parteneriat cu Stigamot din Islanda, o organizație cu peste 20 de ani de experiență în ajutorarea victimelor.

În perioada 20-24 aprilie 2015 au avut loc două evenimente importante, în cadrul acestor proiecte. La București a avut loc un seminar public în cadrul căruia cele 15 ONG-uri aflate în legătură strânsă au lansat un apel la acțiune cu scopul de a implica organele decizionale de la nivelul țării. Pentru prima dată, membrii Parlamentului și ai Guvernului comunică propriile lor povești de abuz. Pentru prima dată, după ani de presiune, ONG-urile au primit proiectul de lege pentru ratificarea Convenției de la Istanbul, care va fi discutat în Parlament.

Lucrând la nivel de comunitate spre a găsi modalități de schimbare a tipologiilor de gândire și modalităților de intervenție, un al doilea eveniment a avut loc la Sibiu și a reunit peste 40 de furnizori de servicii sociale, ofițeri de poliție, profesori și consilieri și a oferit ateliere practice și muncă realizată cu suportul studiului de caz, în scopul de a promova cooperarea intersectorială și conduită profesională care să evite re-victimizarea.

Schimbarea trebuie să înceapă de la modul în care luăm în considerare procesul de prevenire privind violența sexuală, punând mai mult accentul pe comportamentul băieților și bărbaților. Cantitatea de vinovăție a victimelor este egală cu valoarea de toleranță pe care o avem față de agresori, fapt care îngreunează procesul eliminării violenței împotriva femeilor.

Campanie de advocacy

Print pagePDF pageEmail page

Campanie de advocacy pentru implementarea urgenta a modificarilor din Legea 217 din 2003 Republicata, în special a ordinului de protecţie

Proiect realizat de: Asociaţia TRANSCENA

În parteneriat cu:

GRADO (Grupul Român pentru Apararea Drepturilor Omului),

CPE (Centrul Parteneriat pentru Egalitate),

ARTEMIS CLUJ (Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei)

Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen, A.L.EG.

Fundaţia SENSIBLU

Centrul FILIA

Asociaţia FRONT

ASOCIAŢIA ANAIS

 

Proiect finanţat de Open Society Institute

 

Scop

De a dezvolta o campanie de advocacy concentrata pe institutiile relevante aplicarii Legii 212/2003 republicata, pentru a grabi implementarea Strategiei Nationale în domeniul prevenirii si combaterii violentei în familie si a Planului de Actiune propus în strategie, în mod special a ordinului de protectie.

 

Obiective

• De a dezvolta o campanie de informare publica cu scopul de a promova ordinul de protectie

• De a dezvolta o campanie de advocacy pentru implementarea urgenta a planului de actiune specificat în Strategia Nationala în domeniul Prevenirii si Combaterii Violentei în Familie de catre autoritatile centrale în parteneriat cu ONG-urile.

• De a monitoriza implementarea Legii 217/2003 republicata si în principal implementarea ordinului de protectie si dezvoltarea serviciilor pentru victime.

 

Durata: 12 luni

 

Context

Dupa un îndelungat proces de advocacy sustinut de catre societatea civila timp de 7 ani, o masa critica a fost produsa, astfel, clasa politica a acceptat necesitatea exprimata de catre partenerii publici, iar în cele din urma a discutat si a votat modificarile Legii Impotriva Violentei în Familie (217/2003 republicata). Principalele schimbari au fost urmatoarele:

• Introducerea ordinului de protectie

• Abrogarea caracterului obligatoriu referitor la procesul de mediere

La începutul lunii decembrie 2012, guvernul a aprobat Strategia Nationala în domeniul Prevenirii si Combaterii Violentei în Familie si Planul de Actiune propus de Departamentul de Protectie a Copilului în iunie 2012.

 

Justificare

Proiectul propus de noi are scopul de a raspunde la urmatoarele nevoi accentuate mai sus:

• Asigurarea implementarii urgente a Planului de Actiune cuprins în Strategia Nationala în domeniul Prevenirii si Combaterii Violentei în Familie

• Monitorizarea implementarii curente a Planului de Actiune si existenta serviciilor pentru victime în scopul de a actualiza eficient si corect legislatia urmatoare

• Concentrarea pe domeniul ONG-urilor

În cadrul acestui proiect noi propunem urmatoarele actiuni:

• Campanie de informare asupra Ordinului de Protectie. Aceasta campanie va fi adresata publicului în general si femeilor aflate în situatii de risc în particular.

• Monitorizarea emiterii ordinelor de protectie de catre judecatori si activitatea politiei bazata pe prevederile legii. Vrem sa aflam câte ordine de protectie au fost emise, unde, când, daca au fost aplicate si cum au fost aplicate, ca ofiterii de politie de pe teren sa fie informati în legatura cu aplicarea ordinului de protectie. Situatia implementarii ordinului de protectie este prioritara pentru noi, deoarece reprezinta modificarea din lege cea mai relevanta pentru siguranta victimei, dar si primul pas în procesul de crestere a nivelului de încredere al femeii pentru spune NU abuzului domestic.

• Monitorizarea serviciilor oferite victimelor violentei în familie. În conformitate cu legea, în prezent exista 5 tipuri de astfel de centre: 4 tipuri pentru victime si 1 tip destinat agresorului: adapost, centru pentru recuperare si consiliere a victimelor, centru de zi pentru consilierea agresorului, centru pentru prevenirea si combaterea violentei în familie, centru de informare si constientizare a populatiei.

• Crearea unei retele a ONG-urilor cu experienta în domeniu si/sau care sunt interesate sa participe.

 

Activitatile proiectului

Activitatea 1 – Management

Activitatea 2 – Advocacy si campanie de informare pentru implementarea urgenta a Strategiei Nationale în domeniul Prevenirii si Combaterii Violentei în Familie

Activitatea 3 – Monitorizarea emiterii si implementarii ordinelor de protectie la nivel national

Activitatea 4 – Monitorizarea serviciilor pentru victime existente în toata tara

Activitatea 5 – Retea si grupuri de lucru a ONG-urilor

Activitatea 6 – Comunicarea activitatilor pe site-ul Asociatiei Transcena, pe blog si pe pagina de Facebook.

Activitatea 7 – Evaluare

 

Rezultate aşteptate:

• 1 campanie de informare

• 1 campanie de advocacy

• 1 raport de monitorizare a implementarii ordinului de protecţie

• 1 raport de monitorizare a serviciilor

• Reţeaua ONG-urilor activa