exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Festivalul Egalității de Gen, editia a XIII-a, revine la Sibiu în 11-13 octombrie

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G demontează stereotipurile de gen pentru al XIII-lea an consecutiv prin Festivalul Egalității de Gen, desfășurat în perioada 11-13 octombrie la Sibiu.

Tema anului 2018 este “Dialogul între GENerații”, între tineri și părinți, între oameni din medii și de vârste diferite, pentru a depăși neînțelegerile și temerile legate de ce este și ce nu este egalitatea de gen. A  fi egal nu înseamnă a fi la fel, ci a beneficia în mod egal de drepturi, de atenție, de resurse, de acces la decizii.
Stereotipurile sunt idei adânc înrădăcinate cu privire la rolul femeii și al bărbatului în societate și sunt moștenite din generație în generație. Pornind dialogul între generații, deschidem calea spre relații sănătoase și non-violență.
???? Scopul principal: Educația adolescenților în privința egalităţii de gen. Schimbul de idei și lecții de viață, într-un spațiu nonformal, prin activități interactive.

???? Efecte secundare: Reinterpretarea părerilor, regândirea valorilor și implicarea tinerilor în transformarea egalității de gen dintr-o lupta într-o realitate. Recunoașterea mai ușoară a stereotipurilor de gen și învățarea combaterii lor prin atitudini de toleranță zero față de violență.

???? Efecte neașteptate: Provocare colectivă la creativitate și gândire critică. Munca în echipă.

Anul acesta suntem finanțați și am făcut echipa cu #ÎNSTAREDEBINE – program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu sprijinul Kaufland România – și co-finanțați de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.
festivalul egalitatii de gen

Programul festivalului:

Joi, 11.10.2018 – Proiecție film „Ţi-am spus că am fost abuzată?”

 

Unde: CJRAE Sibiu (Str. Turismului nr. 15)
Ora: 12:00

Filmul „Have I told you I’ve been abused/ Ţi-am spus că am fost abuzată?”, realizat de Incest Trauma Center din Belgrad, prezintă realitatea cruntă a abuzurilor sexuale. Întrebarea din titlu vine la pachet cu emoții puternice și tulburătoare, precum și cu realizarea că totul se întâmplă mai des și mai aproape decât putem crede.

Acest adevăr deschide sesiunea de discuții cu adolescenți și tineri, cadre didactice, psihologi școlari ce va avea loc după film.

Joi, 11.10.2018 – Teatru Ziar

Unde: Facultatea de Științe Socio-Umane – Universitatea Lucian Blaga Sibiu
Ora: 15:00

Studenții de la Facultatea de Jurnalistica Sibiu sunt chemați de cealaltă parte a articolelor printr-un workshop interactiv.

Schimb de roluri, dezbateri și dezvăluiri de stereotipuri și sentimente, toate menite să atragă atenția asupra impactului emoțional pe care titlurile din mass media îl pot avea asupra celor implicați și a cititorilor.

Joi, 11.10.2018 – GENerații la Ziarul Orizontal

Unde: lângă Teatrul Radu Stanca

Ora: 17:00

Imagini simple, impact puternic!

Pe peretele alb în prelungirea Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, Dan Perjovschi realizează an de an desene cu impact social. În cadrul Festivalului Egalității de Gen artistul, alături de voluntarii A.L.E.G., îi invită cei interesați la un dialog între GENerații la o demonstrație despre cum se nasc desenele lui din idei și cuvinte simple.

Vineri, 12.10.2018 – ALEGe-ti cuvintele

Unde: pietonala N. Bălcescu
Ore: 14:00 – 16:00

Forța creativă a orașului e pusă în acțiune prin întrebarea „Aș fi vrut să știu ….” sau „Ce ar fi trebuit să-i spun copilului, dar nu i-am spus”, adresata de voluntari trecătorilor. Mesajele concepute servesc ca definiții personalizate și inspirație în lupta cotidiană cu stereotipurile de gen.

Vineri, 12.10.2018 – Teatru Forum

Unde: Teatrul Gong

Ora: 16:00

Desființăm delimitarea dintre spectatori și public prin această formă de teatru interactiv.

Eveniment cu tradiție în cadrul festivalului, Teatrul Forum reușește în fiecare an să aducă pe scenă situații de zi cu zi a căror final tragic poate fi schimbat prin implicare activă a publicului.

Rețeta de succes: coordonarea unui expert, tema actuală și tineri dedicați. Și tu poți să fii parte din spectacol!

Vineri, 12.10.2018 – Atelier pentru părinți oferit de TINERI PENTRU TINERI

Unde: Sibio coffe lab x CREATIVE HUB (Piața Mică, nr. 3)

Ora: 17:00

Dăm startul dialogului între GENerații, pornind de la felul în care abordează părinții subiectele incomode cu adolescenții lor. Tineri pentru Tineri vin cu deschidere, experiență vastă în lucrul cu tinerii și interes în a aborda orice temă privind relațiile sănătoase între adolescenți.

Vineri, 12.10.2018 – Premiere Concurs de Memes

Unde: Teatrul Gong

Ora: 18:00

Dacă o imagine spune 1000 de cuvinte, un meme dublează norma. Ne trezim cu ele, le verificam în pauze, le arătam prietenilor. Meme-urile sunt parte din viata noastră și au devenit un mod de comunicare.

Tocmai de aceea, ne-am gândit să le punem în slujba binelui și să spargem stereotipurile de gen prin umor și creativitate printr-un concurs de meme-uri. Dacă ești elev de liceu și ai ceva de spus, te încurajam să participi și să ne trimiți ideea ta. Mai multe detalii despre condițiile și premiile concursului, aici.

Sâmbătă, 13.10.2018 –  Lansare de carte „Forța civică a femeilor”

Unde: Librăria Habitus

Ora: 16:00

Fiecare poveste e un exemplu.

În această a treia carte dedicată femeilor contemporane din România, autoarea Andreea Paul s-a lăsat inspirată de „realitățile romanești emoționante care au transformat răul în bine și greul în ușor prin implicare civică” și a reușit să adune poveștile a nu mai puțin de 100 de coautoare.

Haide să descoperi ce a stat la baza motivației acestor luptătoare care nu au dat vina pe soartă, sărăcie sau guvern, ci au cautat să genereze schimbarea pornind din interior și construind treptat o lume mai bună.

Sâmbătă, 13.10.2018 –  Biblioteca Vie

Unde: Librăria Habitus

Ora: 17:00

Împrumută o carte vie și află-i povestea de viată.

Biblioteca vie e o adevărata experiență senzorială pentru că te afli față în față cu persoana respectivă – cartea vie – care e acolo să-ți răspundă la întrebări, să iți stârnească imaginația și să-ți provoace părerile avute pană acum legate de egalitatea de gen. Dacă ești curios, fă-ne o vizită!

Sâmbătă, 13.10.2018 –  Spectacol Pantomima

Unde: Libraria Habitus
Ora: 19:00

Spectacolul e compus din scene de pantomimă şi jocuri interactive. Spectatorii o să aibă posibilitatea de a intra în dialog cu personajul principal şi pot să devină parteneri de joacă. Vom alege jocuri inspirate din lumea magică a teatrului unde se pot întâmpla multe.
Lecțiile de viață, poveștile și luptele cotidiene inspiră și întăresc ideea că nu suntem singuri, că avem resurse interioare și curajul de a ne schimba realitatea.

 

Festivalul Egalității de Gen este o acțiune finanțată de #ÎNSTAREDEBINE – program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu sprijinul Kaufland România – și de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu prin programul Agenda comunității.