exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Festivalul Egalitatii de Gen 2014

De ce un Festival al Egalităţii de Gen? 

Sibiul este cunoscut ca un or Coveraş al festivalurilor. Dacă majoritatea festivalurilor au un rol cultural sau comercial, Festivalul Egalităţii de Gen are un caracter special fiind un festival cu rol educativ, ce prmovează schimbarea socială. Scopul principal este formarea de noi atitudini şi comportamente, în special în rândul tinerilor, activităţile sunt bazate pe metodele educaţiei non-formale iar intrarea la evenmente este gratuită. Vezi promo-ul festivalului aici.

Festivalul Egalităţii de Gen este o campanie de conştientizare organizată anual de A.L.E.G. care atrage atenţia că violenţa împotriva femeilor este favorizată de prejudecăți şi stereotipuri. Ce ar spune un extraterestru despre pământence dacă şi-ar forma imaginea despre femei din  reviste, reclame sau ştirile TV? “Idealul lor în viaţă este să scoată petele din cămăşi şi şosete. Cele mai multe au sub 35 de ani şi nu pot să mănânce o ciocolată fără să se dezbrace. Unele sunt răsfirate ici-colo printre costumele masculine din parlament şi guvern . După 35 de ani sunt grase şi locuiesc la bloc.” Iar despre bărbaţi: „Majoritatea sunt politicieni, fotbalişti sau infractori. Restul au chelie, burtă şi nu fac nimic toată ziua decât să bea bere şi să comande femeilor.”

Din păcate, aceste imagini, repetate zi de zi, ajung să ne influențeze chiar şi pe noi, pământenii. Stereotipurile se agaţă de noi fără să ne dăm seama. Ajungem să privim lumea prin lentile ponosite, care nu sunt neaparat ale noastre, dar prin care violenţa şi discriminarea ne par normale. Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, A.L.E.G. şi partenerii săi cheamă tinerii să dea tonul la egalitate şi să schimbe aceste percepţii în cadrul Festivalul Egalității de Gen, arătând că există şi o altă Femeie şi un alt Bărbat, care ies din tipare şi pot interacţiona de la egal la egal. 

briosePentru ca participanții la festival să poată să dea tonul la egalitate, voluntarii A.L.E.G. s-au gândit să îi ajute prin Brioşele Emancipate, nişte prietene dulci cu mesaje piperate, care aduc o perspectivă dublă, feminină şi masculină, asupra lumii şi te ajută să recunoşti mai bine inegalităţile:  „Nu trebuie să fii împotriva bărbaţilor ca să fii pentru femei”, „A-i spune unei femei ce nu poate să facă înseamnă să-i spui ce are voie să facă”. Brioşele vor insoţi activităţile din festival, iar sibienii care le gustă sunt invitaţi să facă donaţii pentru Centrul de Consiliere pentru Victimele Violenţei de la A.L.E.G.

 
Iată ce activităţi inedite oferă anul acesta festivalul: 
 Biblioteca vie (Librăria Habitus, 20 septembrie ora 11), Descarca flyer Biblioteca Vie 
Proiectie (Bicicleta French Pub, 20 septembrie, ora 19.00)
Filme (Librăria Habitus, 19 septembrie ora 11, 21 septembrie ora 18.00)

Corpul meu îmi aparţine! este un film ce va putea fi vizionat în premieră, produs de A.L.E.G. în cadrul proiectului „Corpul meu îmi aparţine – violenţa sexuală în rândul tinerilor, conştientizare şi centru de consiliere” finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014 în cadrul Fondului ONG România. În următoarele 10 luni, filmul va fi punctul central al unei caravane educative în scoli din judeţele Sibiu şi Mureş , scopul fiind ca adolescenţii să înveţe să recunoască situaţiile abuzive şi modalităţi de a ieşi din situaţie sau de a oferi suport cuiva aflat la nevoie. Regia este asigurată de Camelia Popa, filmările şi montajul de Ionuţ Vişan.

Filmul Happy Happy/Cumplit de fericită din arhiva Transilvania Film Festival este un film despre visul de fericire în familie şi diferenţele între vis şi realitate. Filmul nu este recomandat tinerilor sub 15 ani si intrarea la eveniment va fi permisa doar de la acesta varsta (15 ani).   

Harta micaHarta interactivă a discriminărilor urbane (cort festival Piaţa Mică, 19 septembrie ora 17.00)

Partenerii noștri din Coaliţia pentru Egalitate de Gen, de la organizaţia AnA din Bucureşti, lansează sibienilor întrebarea: Unde în Sibiu te-ai simţit vreodată discriminat/ă pentru că eşti femeie sau bărbat? Pe o hartă uriaşă a Sibiului trecătorii vor putea marca instituţiile sau locurile unde au avut experienţe de discriminare şi ne vor putea împărtăşi istorioara pe bileţele care se vor constitui într-o legendă a hărţii discriminărilor urbane. La final, fotografia hărţii cu legenda ei va fi făcută publică şi transmisă către Primărie şi alte instituţii abilitate pentru a rezolva o parte din problemele semnalate.

 
Gender Treasure Hunt (start la Librăria Habitus, 21 septembrie, ora 13.00)
Este un concurs cu premii pentru liceeni, cu căutare de indicii şi rezolvare de sarcini amuzante. Sarcinile sunt legate de tematica egalităţii de gen şi se bazează pe inversarea rolurilor tipic feminine şi masculine. Se va desfăşura pe echipe mixte, traseul purtând concurenţii prin diverse locaţii din zona centrală a oraşului. Înscrierile se fac pe Facebook.
Pentru detalii despre restul activitatilor din festival descarca Programul festivalului

Anul acesta Festivalul Egalităţii de Gen este organizat de A.L.E.G. la Sibiu în cadrul proiectului Coaliţia pentru Egalitate de Gen finanţat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 74.250 Euro. În acest proiect, Asociaţia A.L.E.G este partener cu Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociaţia Front, Societatea pentru Analize Feministe AnA şi E-Romnja. Parteneri locali: Librăria Habitus, Lipicioşii, Transilvaiania Film, Bicicleta Pub, Campania Sibiul Vesel, Gratuitor, Sibiu 100%, Zile şi Nopţi, Trans Agape, Simpa. În 2015, partenerii de proiect vor replica la Bucureşti Festivalul Egalităţii de Gen de la Sibiu.

 Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org