exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Lansare de carte – Forța Civică a Femeilor de Andreea Paul

100 de femei active civic pentru România 100

Volumul colectiv „Forța civică a femeilor”, lansat la Sibiu, 13 Octombrie, ora 16 la Librăria Habitus, este un răspuns puternic la neîncrederea indusă adeseori în forța proprie cetățenească în rândul românilor.

Contribuția noastră, bazată pe dovezi, își propune să crească gradul de cunoaștere a instrumentelor de intervenție civică. Pe măsura conștientizării acestei puteri cetățenești și a rolului asocierii între indivizii activi cu interese similare, legate fie de educație, de mediu, de sănătate, de persoane vulnerabile sau de bună guvernare și transparență, crește valul activismului civic și rolul industriei binelui. Cetățenii au șansa să-și asume rolul de emițători de soluții, de arbitri și corectori ai erorilor, de generatori de consens. Dar mai ales rolul de minți, inimi și brațe care încearcă să rezolve problemele punctuale ale comunităților locale, care scapă de cele mai multe ori centrului. Forța civică care crește odată cu implicarea românilor dă de acum înainte speranța că, pornind de la respectarea reală a drepturilor celor mai diferite categorii de cetățeni, soluțiile practice și eficiente necesare revigorării democrației românești vor fi conectate la problemele personale, familiale, comunitare, locale, zonale și chiar naționale.

lansare de carte andreea paul

În a treia carte dedicată femeilor contemporane din România, Andreea Paul s-a lăsat inspirată de „realitățile românești emoționante care au transformat răul în bine și greul în ușor prin implicare civică“ și a reușit să adune poveștile a nu mai puțin de o sută de actante civice, nume recunoscute, precum Nadia Comăneci sau Melania Medeleanu, dar și multe nume noi spațiului public. „53% dintre inițiativele civice sunt generate sau conduse în România de către femei. Nici în politică (unde sunt 20% femei), nici în economie (36%) nu regăsim această majoritate activă feminină, așa cum o avem în sfera civică…În activismul civic recompensa este de cele mai multe ori sufletească, nu materială, atunci femeia, care știe să se dăruiască voluntar unei cauze, fără nevoie de răsplată, este cea mai activă”.

„A sosit timpul, în anul Centenarului Marii Uniri, să adun în cartea Forța civică a femeilor 100 de mărturii vii ale femeilor care s-au implicat în activități civice… Fac acest lucru și din rolul meu civic asumat, de președintă a Inițiativei pentru Competitivitate – INACO, un think tank care militează pentru creșterea continuă a competitivității economice românești, bazată pe pregătire profesională, pe creativitate și pe forța inventivității. Cred însă și în necesitatea sensibilizării tuturor celor care doresc să se implice în sprijinirea celei de-a cincea puteri a statului român: forța civică. Unii s-ar putea să fie surprinși de conexiunea dintre competitivitate și filantropie, responsabilitate socială, implicare sau voluntariat, dar această legătură este în fapt una obligatorie pentru evoluția societății noastre”, declară Andreea Paul.

Acest volum își concentrează atenția asupra unei „conștiințe feminine treze, care nu dă niciodată vina pe soartă, sărăcie sau guvern, ci caută să genereze schimbarea pornind din interior și construind treptat o lume mai bună. Fiecare poveste a acestor femei este un exemplu de succes obținut prin eforturi susținute și dorința fermă de a realiza ceva pentru ele, pentru cei apropiați lor și, mai presus de orice, pentru comunitate. Aceste doamne activează în domenii variate și susțin proiecte dintre cele mai diverse, dar la baza tuturor mărturiilor stau aceleași noțiuni de curaj, pasiune, generozitate, iubire, putere” scrie coordonatoarea în introducerea volumului „Forța civică a femeilor”.

Toate cele 100 de mărturii merită descoperite în recentul volum apărut pe piață, precum și omagiul final al cărții adus Reginei Maria.

Volumul ne reamintește de româncele „pioniere” în diferite domenii, chiar mondiale, care au reușit să spargă gheața groasă a inegalității de șanse, nu neapărat din feminism, ci din nevoia de afirmare. „Avem repere autentice, precum Sarmiza Bilcescu, prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obținut licența în drept la Universitatea din Paris și prima femeie din lume cu un doctorat în drept. Elisa Leonida Zamfirescu este prima femeie inginer din lume. Virginia Andreescu Haret este prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general. Sofia Ionescu-Ogrezeanu este prima femeie din lume medic neurochirurg. Cecilia Cuțescu-Storck este prima femeie pictor muralist din România și prima femeie profesor universitar în învățământul superior de artă din Europa. Nadia Comăneci este prima femeie din lume care a atins perfecțiunea în gimnastică și care a fondat cu mai bine de un deceniu în urmă fundația care îi poartă numele. Acesta este genul de „spărgătoare de gheață socială” pe care caut să îl promovez prin prezentele demersuri editoriale. Asta pentru că, datorită istoriei contorsionate ale acestor meleaguri, noi, femeile, am ajuns ca în anii ’90 să luăm totul de la zero, să începem să construim de la nivelul solului companii sau organizații politice, instituții de caritate, asociații și fundații dedicate educației, sănătății, culturii și performanței”, susține Andreea Paul.

În același volum se regăsesc informații utile și cu privire la impactul digitalizării asupra dezvoltării și finanțării sectorului neguvernamental și non-profit, pe baza ultimelor tendințe și rapoarte globale de profil, din care am preluat câteva concluzii. „Dezvoltarea sectorului civic, dinamica voluntariatului și a inovațiilor sociale depind azi de infrastructura digitală. De ce? În primul rând, pentru că tehnologiile digitale oferă unelte atractive – informare în timp real, colaborare online, accesibilitate de oriunde și oricând prin platforme de tip cloud computing, prezență online și propagarea mesajelor în mediul online (site-uri, bloguri, social media). În al doilea rând, digitalizarea este extrem de favorabilă și din perspectivă financiară – multe soluții informatice utile sunt la un preț rezonabil și în scădere considerabilă, de la an la an. Tot acest ecosistem tehnologic este un excelent catalizator pentru reacții civice și inovații sociale”, susține coordonatoarea volumului.

lansare carte andreea paul

  Andreea Paul închide astfel un triptice editorial unic în lume dedicat femeilor contemporane: Forța politică a femeilor (2011), Forța economică a femeilor (2016) și Forța civică a femeilor (2018) – publicate la Editura Polirom.

„Drepturile de autor vor fi donate unei viitoare inițiative civice care se va naște în primul an de la lansarea acestui volum”, a declarat Andreea Paul.

Lansarea de carte are loc în cadrul Festivalului Egalității de Gen 2018, o acțiune finanțată de #ÎNSTAREDEBINE – program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu sprijinul Kaufland România – și co-finanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu prin programul Agenda comunității.