A.L.E.G. Helpline:

0753 893 531

Program: L-V: 09-18

In caz de urgenta

sunati la

POLITIE 112

 

CONSILIERE ONLINE

Educatie

Apel înscrieri GENDER ED: Combaterea stereotipurilor de gen în educație și consiliere vocațională

Print pagePDF pageEmail page

UPDATE 20.08.2018

Start înscrieri sesiune de formare, 5-6 octombrie, Sibiu. 

Proiectul Gender-Ed: combaterea stereotipurilor de gen  în educație și consiliere vocațională va desfășura ultima sesiune de formare a consilierilor școlari și a cadrelor didactice în perioada 5-6 octombrie, la Sibiu. 

Persoanele interesate de participare sunt rugate să completeze până pe 21 septembrie formularul de înscriere disponibil aici , urmând ca noi să revenim cu informații legate de programul proiectului și de locația exactă a sesiunilor de formare. În funcție de numărul de locuri disponibile și de motivația participantului, ne rezervăm dreptul de a selecta persoanele prezente la curs. Rezultatele procesului de selecție vor fi comunicate până la data de 28 septembrie.

Sesiunile de formare vor avea o durată de 18 ore de curs, iar A.L.E.G. se angajează în a asigura masa și materialele necesare participanților din Sibiu. Pentru această serie, participanților nu le sunt asigurate costurile legate de cazare/transport.

La finalul cursului toți participanții vor primi diplome sau alte documente justificative.

Pentru mai multe detalii ne puteți contacta pe email la aleg_romania@yahoo.com

24.04.2018

În perioada mai – octombrie 2018Asociația pentru Liberateși Egalitate de Gen – A.L.E.G. va desfășura la Sibiu sesiuni de formare pentru consilierii școlari și cadrele didactice implicate în consilierea vocațională a elevilor cu vârste între 13 și 16 ani.

invitatie GenderEd

Proiectul porneşte de la problema că fetele şi femeile predomină în domenii şi meserii slab plătite (asistente medicale, educatoare, profesoare), în timp ce meseriile tehnice şi domeniile de viitor (IT, marketing, construcţii etc.) continuă să fie considerate „pentru bărbaţi”. Acest lucru contribuie la diferenţe serioase de venituri între femei şi bărbaţi şi generează vulnerabilitatea femeilor la fenomene precum violenţa domestică, întrucât fără independență financiară femeile ajung ușor captive în relații abuzive.

Conform Indicelui egalității de gen în Uniunea Europeană, România a parcurs abia o treime din drumul către egalitatea între femei şi bărbaţi, înregistrând cel mai mic scor din UE: 33.7 puncte, față de media europeană de 66,2%. Cele mai mari inegalități între femei și bărbați se înregistrează în România la capitolele Resurse financiare și Timp.

Proiectul va ajuta cadrele didactice să implementeze ateliere cu elevii care promovează egalitatea de gen în consilierea vocațională şi își propune să schimbe comportamentele şi practicile din școli care împiedică egalitatea.

Sesiunile de formare vor avea o durată de 18 ore de curs, iar A.L.E.G. va asigura cazarea și masa pe durata formării precum și decontarea transportului, pentru persoanele din afara localității, în limita locurilor disponibile. Participanții vor fi familiarizați cu conținutul pachetului educativ, vor participa la o simulare de predare a unui modul și își vor exersa abilitățile necesare implementării pachetului educativ care presupune 11 ore de predare la clasă.

Persoanele interesate de participare sunt rugate să completeze până pe 4 mai formularul de înscriere disponibil, urmând ca noi să revenim cu informații legate de perioadele și locația exactă a sesiunilor de formare pentru persoanele selectate.

Detalii despre proiectul în cadrul căruia se realizează formarea se pot accesa la următorul link: http://aleg-romania.eu/gender-ed-combaterea-stereotipurilor-de-gen-in-educatie-si-consiliere-vocationala/

Invitația interactivă se poate accesa aici: Apel Gender Ed

eu_1282

Proiect co – finaţat de Comisia Europeană

In a Relationship la Festivalul Egalității de Gen

Print pagePDF pageEmail page

Care sunt cuplurile pe care le iei drept exemplu? Cât de prețioasă este intimitatea ta? Ce nu ai putea ierta niciodată persoanei dragi?

Cum arată violența în cuplu?

15 adolescenți împrepună cu voluntarii A.L.E.G. au explorat împreună răspunsurile la aceste întrebări în cadmaxresdefaultrul concursului „Barca relațiilor sănătoase” organizat de A.L.E.G. în colaborare cu AVON. În cadrul aceluiași eveniment, cei prezenți au avut șansa să înțeleagă care este dinamica relațiilor sănătoase prin intermediul rezultatelor din cadrul unei cercetări care a fost condusă de 10 tineri cercetători implicați în caravana „In a Relationship”, proiect parte din Campania Respectului, iniţiativa AVON împotriva violenţei domestice.

Aceste activități au făcut parte din Festivalul Egalității de Gen, o campanie de prevenire inovatoare organizată în fiecare an de A.L.E.G., prin care tinerii (atât în rolul de implementatori/organizatori cât şi în rolul de public ţintă) au ocazia să demonteze stereotipurile de gen şi să-şi formeze atitudini non-violente prin evenimente şi acţiuni culturale concepute de tineri pentru tineri, dar și pentru familii tinere.

Rezumatul poate fi urmarit aici

Festivalul Egalității de Gen: Cum a fost ediția cu numărul 12?

Print pagePDF pageEmail page

În perioada 21-23 septembrie a avut loc la Sibiu cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Egalităţii de Gen, eveniment pentru prevenirea discriminării şi violenţei de gen organizat de Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen – A.L.E.G., organizaţie care sprijină femeile şi copiii victime ale violenţei.

Ziua Paci_Lant uman © dragos dumitruPe 21 septembrie, voluntarii A.L.E.G. au marcat Ziua Păcii sub motto-ul „Până când va fi pace pentru fiecare femeie”, formând un lanţ uman pentru a atrage atenţia comunităţii asupra nevoii de a lua atitudine împotriva actelor de violenţă. Ziua Păcii a fost marcată şi printr-o întâlnire a echipei A.L.E.G. cu Dan Perjovschi la Ziarul Orizontal.

Pe 22 septembrie, la Colegiul Octavian Goga aproximativ 80 de adolescenţi au urmărit proiecţia filmului documentar Girl Power pus la dispoziţie de One World Romania. Filmul urmăreşte viaţa fetelor pasionate de graffiti într-o comunitate predominant masculină. A urmat un eveniment dedicat cadrelor didactice şi părinţilor – proiecţia filmului „Ţi-am spus că am fost abuzată”, distins în Serbia în 2009 cu Premiul de Excelenţă al Statului, proiectat pentru prima oară în limba română.

Filmul este bazat pe mărturiile unor tinere care au suferit abuz sexual în copilărie şi trage un semnal de alarmă asupra faptului că cele mai multe abuzuri au loc în familie şi rămân ascunse ani de zile. Participanţii au avut ocazia de a discuta cu creatoarea filmului, Dušica Popadić de la Incest Trauma Center din Belgrad despre modalităţile prin care îi putem proteja pe copii şi tineri. Dušica Popadić a vorbit despre colaborarea organizaţiei cu Ministerul Educaţiei pentru integrarea educaţiei pentru prevenirea abuzului într-o serie de materii şcolare, de la cele mai mici vârste.

Concurs In a RelationshipPe 23 septembrie, tinerii cercetători din proiectul In a Relationship, Andrei Stupu şi Diana Smeu, au prezentat liceeniilor din Sibiu rezultatele unui studiu naţional despre adolescenţi şi relaţiile lor. Realizat în 2016 de AVON şi Fundaţia Friends for Friends, studiul arată că mulţi tineri trec prin relaţii abuzive, fără să ştie că e vorba de abuz. Concluziile cercetării sunt ilustrate printr-o expoziţie ce cuprinde creațiile unor tineri cu vârste între 16 şi 18 ani din 8 oraşe din ţară, expoziţie găzduită în cadrul festivalului de Teatrul Gong Sibiu.

Ziua a continuat cu Concursul In a relationship – În relație: 15 liceeni au avut de parcurs probe de cunoştinţe generale despre comunicare asertivă, recunoaşterea formelor de abuz, dar şi probe amuzante de îndemânare practică prin care trebuiau să dovedească dacă pot depăşi stereotipurile despre rolul femeilor şi bărbaţilor. La eveniment au participat și 5 reprezentanți ai Platformei pentru Egalitate de Gen din Republica Moldova care au remarcat: „Implicarea activă a tinerilor din toată țara (inclusiv în activități de cercetare socială) este un exemplu perfect, pe care am dori să-l aplicăm și la noi acasă – în Republica Moldova.”

Teatru forum_AFestivalul s-a încheiat cu spectacolul de teatru forum „Cheful la cabană”. Voluntarii A.L.E.G. creează an de an scenarii de teatru forum prin care vorbesc colegilor lor de generaţie despre cauzele şi formele violenţei de gen, încurajându-i să ia atitudine atunci când văd în jur manifestări de sexism şi violenţă.

Ca în fiecare an a fost un spectacol reușit care a adus mesajul aproape de spectatori. Sper că a oferit o perspectivă diferită asupra problemelor în cuplu tuturor, așa cum mi-a oferit și mie! (Iulia R., spectator).”  La teatru forum, spectatorii au ocazia să intervină, să înlocuiască actorii şi să propună modificări în acţiunile şi replicile personajelor astfel încât să se evite o situaţie de violenţă.

 „Festivalul Egalității de Gen este un pilon important în lupta împotriva violenței și cel mai mult apreciez faptul că ați ajuns la cea de-a 12 ediție. Chiar acum, în jurul nostru sunt tineri în acțiune, iar acest aspect este foarte important: practic văd ce înseamnă violența domestică și egalitatea de gen. Rămâneți în continuare un stâlp important în lupta pentru demnitate și continuați să dați mai departe binele!” – a fost mesajul Alexandrei Maier, coordonator campanii sociale AVON, prezentă la evenimente.

Festivalul Egalităţii de Gen – Ediţia a XII-a este o acţiune cu finanţare din partea Municipiului şi Consiliului Local Sibiu şi co-finanţată de AVON- Campania Respectului.

Festivalul în imagini

Festivalul Egalității de Gen – „In a Relationship – În relație”

Print pagePDF pageEmail page

Ai între 14 și 18 ani și realizezi că nimeni nu te învață cum arată o relație sănătoasă?

În cadrul Festivalului Egalității de Gen împreună cu Avon lansăm un concurs cu premii în care  îți vei putea confrunta propriile stereotipuri de gen și Scari (1)vei învăța printr-o serie de probe inedite ce ajută o relație să meargă bine și ce greșeli să eviți.

Vei avea ocazia să navighezi cu „Barca Relațiilor Sănătoase”, să ieși din „Cutia Stereotipurilor de Gen” și să joci „Bingo” într-un mod super-non-stereo-tipic 🙂

Dacă ai curajul să accepți provocarea, ți-am pregătit mai multe premii pe măsură: abonamente la festivalul Tânăr al Teatrului Gong, la revista DOR și la Arka Park!

Participarea la concurs se va face individual însă vei interacționa cu ceilalți adolescenți și cu arbitrii pregătiți de la A.L.E.G.

Înscrie-te pentru a participa la concurs completând acest formular până în data de 18 septembrie.

Concursul are loc în data de 23 septembrie, de la ora 12:00, la Teatrul Gong. Vino de la ora 11 pentru a afla și despre Caravana AVON „In a Relationship” – te va ajuta să te pregătești pentru concurs.

Te așteptăm să explorezi ce înseamnă o relație cu adevărat împlinitoare.

A.L.E.G. organizează Festivalul Egalității de Gen din 2004 și oferă sprijin victimelor violenței de gen.

1 iulie este termenul limită pentru efectuarea plății promise proiect You Can Do It!

Print pagePDF pageEmail page

Mesaj pentru alergătorii și susținătorii proiectului You Can Do It!Compresata
Vă mulțumim și vă felicităm că ați ales să ne sprijiniți proiectul înscris de A.L.E.G. la maratonul internațional Sibiu – You Can Do it! fie prin alergare sau prin susținerea alergătorilor.

Împreună am reușit să ajungem la 219% din obiectivul propus, suntem mai mult decât recunoscători pentru această dovadă de încredere.

Dar doar 65% din promisiunile de plată au fost achitate pînă astăzi, puteți vedea suma actualizată instant pe pagina proiectului http://maratonsibiu.ro/you-can-do-it-6877/ Așadar, mai avem nevoie de sprijinul vostru să ajungem efectiv la sprijinul promis.

Termenul limită pentru achitarea promisiunii de plată este 1 iulie!

Dragi alergători, vă rugăm să luați legătura cu susținătorii voștri, cu o scurtă reamintire pentru promisiunea făcută.

Plata este recomandată a fi efectuată online, pentru a ușura cât mai mult procesul, aici găsiți toate modalitățile de plată disponibile:http://maratonsibiu.ro/plata-sustineri-promisiuni-de-plata-7746/

Pentru a construi relaţii sănătoase e nevoie de educaţie! – Comunicat de presă

Print pagePDF pageEmail page

„Pentru a construi relaţii sănătoase e nevoie de educaţie care să răspundă la problemele din viaţa tinerilor iar implicarea şcolii este esenţială” este concluzia Festivalului Egalității de Gen care s-a încheiat astăzi, după 3 zile dedicate prevenirii violenţei de gen prin promovarea egalităţii între femei şi bărbaţi.

Vineri, 14 octombrie, consilierul Ministrului Educaţiei, Eugen Crai, şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii – Agenţia pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Andra Croitoru, au fost prezenţi la Conferința „Egalitatea și prevenirea violenței de gen în educație” pentru a asculta impresiile şi recomandările celor 10 unităţi de învăţământ liceal care au testat modulul educativ propus de A.L.E.G. în anul școlar 2015/2016. „Nu a fost ca la o oră obişnuită, adică nu am stat în bănci să ascultăm teorii ştiinţifice. Am fost implicaţi în jocuri de rol, încurajaţi să ne exprimăm propriile opinii şi să gândim soluţii la cazuri concrete de violenţă în cuplu. Toţi tinerii ar trebui să parcurgă acest modul, pentru că acasă nu discutăm lucrurile acestea” povestePremiere concurs Dezvatam violentaşte Andrei-Gabriel Stupu, unul dintre elevii de la Colegiul Tehnic „A. Saligny” din Bacău actualmente elev al Liceului Teoretic „Jean Monnet” din București. Andrei şi colegii lui din clasa a X-a au fost de altfel şi câştigătorii mareului premiu în cadrul concursului de producţii video pe tema „Dezvăţăm violenţa”. Dintre concluziile lor: într-o relaţie sănătoasă cei doi împart raporturile de putere, iar gelozia nu este o formă de iubire! Clipul video se poate urmări pe https://www.youtube.com/watch?v=Y9a_m8SgBP8. Un premiu special a fost acordat şi elevilor Colegiului Naţional „O. Goga” din Sibiu https://www.youtube.com/watch?v=IwgukMUbc6M. În cadrul proiectului „Mecanism de prevenire a violenței între parteneri intimi II”, cu finanțare prin Programul Daphne al Uniunii Europene, A.L.E.G. a format 55 de cadre didactice şi consilieri școlari pentru predarea modulului, iar ulterior 274 de elevi din Brăila, Bacău, Cugir, Cluj-Napoca, Sibiu şi Slobozia au parcurs cele 13 ore cu activități interactive. Formatorii A.L.E.G. au predat modulul şi unui grup de 12 tineri instituționalizați din cadrul Complexului Gulliver din Sibiu (cu participarea educatorilor lor) pentru că tinerii din sistemul de protecția copilului sunt o categorie vulnerabilă la violență repetată.  Manualele 14639833_700776973412281_4898310991858518588_npentru elevi şi cadre didactice pot fi descărcate pe www.gear-ipv.eu. Reprezentanţii celor două ministere prezenţi la Sibiu vineri spun că astfel de materiale şi exemple de bune practici sunt extrem de necesare în România care are din acest an obligaţia legală de a integra în invăţământul de masă educaţia pentru prevenirea violenţei, conform Convenţiei Consiliului Europei pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor şi Violenţei Domestice.

În paralel cu conferința s-a desfăşurat acţiunea stradală „Alege-ți cuvintele!” la care voluntarii A.L.E.G. echipaţi cu litere uriaşe au provocat sibienii să răspundă la întrebarea „Care sunt ingredientele unei relaţii sănătoase?”. Peste 80 de trecători au intrat în joc şi cele mai frecvente răspnsuri au fost „încredere” şi „comunicare”.

Sâmbătă, 15 octombrie, la Libăria Habitus, peste 80 de tineri dar şi câţiva părinţi au participat la teatru forum, unde au primit sarcina de a schimba deznodământul unei piese de teatru creată de adolescenţii voluntari la A.L.E.G. şi inspirată din viaţa de licean – „Cheful la cabană”. Spectacolul din acest an a pus pe tapet câteva din presiunile grupului cu care se confruntă tinerii de azi în relațiile lor – fetele: să aibă un prieten care să le susţină financiar, iar băieţii să nu pară că sunt sub papucul iubitei şi să aibă cât mai multe cuceriri. Aceste presiuni conduc la tensiuni în cuplu şi uneori la violenţă. Pentru rezolvarea conflictului, participanţii au propus schimbări prin care adevăraţii prieteni din jurul protagoniştilor aleg să se implice înainte să se ajungă la un abuz. Coordonatoare: Doriana Tăut, pro-decan în cadrul Facultăţii de Litere si Arte, Departamentul de Artă Teatrală, din cadrul ULBS.

Proiecţia filmului Stockholm pus la dispoziţie de Transilvania Film şi concursul de căutare a comorii în  centrul istoric al Sibiului – „Gender Treasure Hunt” – au atras de asemenea numeroşi tineri dornici să  vadă dincolo de clișee şi stereotipii când vine vorba de rolul femeii sau al bărbatului în societate.

Asociația A.L.E.G. organizează de peste 10 ani acest eveniment în care adolescenții concep și pun în practică acțiuni pentru alți tineri. Proiectul organizat sub forma unui Festival, urmărește accesul adolescenților la educație pentru prevenirea violenţei în cuplu și promovarea relațiilor sănătoase în care puterea se împarte la doi.

Festivalul Egalității de Gen – Ediția a XI-a este o acțiune co-finanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Conferința „Egalitatea și prevenirea violenței de gen” marchează finalul proiectului „Mecanism de prevenire a violenței între parteneri intimi II”, realizat cu sprijin financiar din partea programului DAPHNE III al Uniunii Europene.

Concursul „Dezvățăm violența” este finanțat prin fondurile strânse de alergători și susținători prin Semimaraton Sibiu 2016, eveniment sportiv de strângere de fonduri al comunității sibiene, organizat de Fundația Comunitară Sibiu.

Comunicatul de presă: Educatie pentru Relatii Sanatoase

Conștientizare privind egalitatea de gen pentru prevenirea violenţei între parteneri intimi

Print pagePDF pageEmail page

În perioada octombrie 2014 – septembrie 2016, A.L.E.G. este partener în proiectul Conștientizare privind egalitatea de gen pentru prevenirea violenţei între parteneri intimi  (GEAR – Mecanism împotriva VPI – II). Proiectul este o acţiune coordonată de prevenire primară şi secundară a violenţei în relaţiile adolescenţilor, prin intervenţii în unitățile de invățământ sau în alte medii, şi au ca suport materiale educaţionale special realizate, destinate conștientizării și capacitării elevilor ciclului gimnazial și liceal de către profesori special instruiţi  în acest sens. Abordarea proiectului este o intervenţie de tip sistemic în mediul școlar (sau în alte medii) acolo unde băieţii şi fetele sunt invitaţi, prin intermediul unor serii de activităţi experenţiale, să-şi reevalueze și în acelaşi timp şă-şi  depășească moştenirea  culturală cu privire la stereotipurile de gen şi să interpreteze diferenţele dintre sexe ca diferenţe individuale şi nu ca dovezi privind superioritatea unuia dintre sexe asupra celuilalt.  Proiectul se adresează elevilor cu vârste peste 12 ani, profesorilor din ciclul gimnazial și liceal sau altor specialiști care lucrează cu adolescenți.

ManualulManuale III reprezintă o sursă utilă de informații pentru profesori și profesoare, inclusiv informații despre cum să organizeze un atelier „GEAR – Mecanism împotriva Violentei intre parteneri intimi (VPI)” și procesul pas cu pas de implementare, documentare și evaluare a atelierului realizat la clasă. Cel mai important, conține o serie de activități ce pot fi implementate la clasă.

Manualul IV se axează pe elevi și este strâns legat de Manualul III. Acesta a fost creat în așa fel încât să ofere profesorilor și profesoarelor fișe de lucru și materiale auxiliare gata de utilizare în cadrul atelierelor.

Proiectul este coordonat de Rețeaua Europeană Împotriva Violenței (European Anti-Violence Network) (EAVN), Grecia.

Detalii proiect: http://aleg-romania.eu/projects-3/gear-mecanism-impotriva-violentei-intre-parteneri-intimi/

Site-ul proiectului: www.gear-ipv.eu

FaceBook: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1107023589315346.1073741868.169962753021439&type=3

Finanţare: Cu sprijinul financiar din partea Programului Daphne III al Uniunii Europene, Nr. Proiect  JUST/2013/DAP/AG/5408

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Programului Daphne III al Uniunii Europene. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Rețelei Europene Împotriva Violenței și a partenerilor proiectului, și nu poate fi interpretat că reflectă punctul de vedere al Comisiei Europene.

Violenta de gen te priveste! serial de benzi desenate

Print pagePDF pageEmail page

Benzile desenate reunite subtitlul „Violenta de gen te priveste!” au fost realizate in cadrul celei de a X-a editii a Festivalului Egalitatii de Gen „Sibiu, oras gender friendly” 2015, o campaCoperta fatanie de constientizare desfasutata anual de A.L.E.G. si adresata in special tinerilor.

Cele 4 benzi din serialul de fata abordeaza diferite forme ale violentei de gen care afecteaza preponderent fetele si femeile, asa cum arata Conventia Consiliului Europei pentru prevenirea violentei impotriva femeilor si violentei domestice. Formele asupra carora ne-am oprit sunt unele frecvente in randul tinerilor: hartuirea sexuala, hartuirea stradala, violenta din partea partenerului intim si violenta sexuala. Scopul serialului este de a face mai accesibila aceasta tematica si de a o aduce mai aproape de tineri si interesele lor, pentru a putea fi mai eficace in prevenirea violentei de gen. Aceasta nu poate avea loc fara schimbarea atitudinilor si comportamentelor.Coperta verso

Pe baza unor scenarii realizate de echipa A.L.E.G., desenele au fost realizate de un grup foarte diverse colaborarori ai organizatiei, unii voluntari si desenatori amatori, altii graficieni profesionisti deja cunoscuti in Romania. Le multumim pentru deschiderea fata de tematica propusa de A.L.E.G.: Francois Montier, Lucian-Ovidiu Harsan, Emanuel Miron, Octav Ungureanu.

Va invitam sa rasfoiti Brosura Violenta de gen te priveste!  

Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

Violenta sexuala- Recunoaste. Evita. Descurajeaza. Ajuta!

Print pagePDF pageEmail page

Ghidul de buzunar urmareste sa ofere: EEA+Grants+-+GIF

Brosura 001– suport in identificarea formelor de violenta sexuala si a comportamentelor de risc crescut

– intelegerea responsabilitatii pentru abuz

– modalitati de reducere a riscului

– modalitati de interventie a celor din jur pentru descurajarea situațiilor abuzive

drepturile victimei

– informații legate de serviciile de suport

Descarca Brosura-Violenta sexuala. Recunoaste, Evita, Descurajeaza, Ajuta!

fondong_logo - CopyBrosura realizată de A.L.E.G. in cadrul  proiectului „Corpul meu imi apartine – violenta sexuala in r\ndul tinerilor: constientizare si centru de consiliere” http://aleg-romania.eu/corpul/. Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org

Tineri si teatru contra violentei: 300 de liceeni din Sibiu au invatat de la colegii lor despre prevenirea violentei de gen

Print pagePDF pageEmail page

1098204_547578895291323_1979931830_nIn perioada mai 2013 – martie 2014 A.L.E.G. a implementat la Sibiu proiectul Educatie pentru combaterea violentei de gen prin teatru si metode de actiune, proiect finantat de Comisia Europeana prin Programul Tineret In Actiune si co-finantat de fundaţia Global Fund for Children şi Federatia Junior Chamber International Romania prin „Actionam responsabil! – Reteaua Sociala RSC”. Avand in vedere ca 24% dintre femeile din Romania au suferit violenta fizica sau sexuala din partea unui adult inainte de varsta de 15 ani (conform studiului FRA la nivel UE), prgramele de prevenire a violenţei de gen sunt o necesitate.  

Obiectivul principal al proiectului a fost prevenirea violentei de gen in rândul tinerilor folosind metode de actiune, teatru si educatie de la egal la egal. Echipa proiectului a fost formata din 10 liceeni vountari, care au avut ocazia de a deveni formatori pentru colegii lor pe tema prevenirii violentei de gen. Pentru a atinge acest obiectiv, proiectul a inclus peste 20 de ore de formare pentru membrii echipei de implementare, pe urmatoarele teme: violenta de gen – forme, cauze, efecte si modalitati de prevenire, educatia de la egal la egal, dezvoltarea abilitatilor personale, limbajul corpului si gestionarea confliectelor. Echipa a beneficiat de un indrumator din cadrul personalului A.L.E.G., psihologul Liviu Gaja.

Dupa parcurgea formarii initiale, echipa de proiect a sustinut sesiuni educative pentru 300 de elevi din urmatoarele grupuri scloare si licee din Sibiu: Liceul Tehnologic Henri Coanda, Colegiul Tehnic Independenta si Liceul Teoretic Onisifor Ghibu. Modulul educativ implementat la fiecare clasa a cuprins 3 ore, iar metodele au fost interactive, bazate pe activitati de teatru descompus prin care elevii sunt confruntati cu o situatie imaginara, prin care invata despre responsabilitate experimentand diverse roluri (rolul victimei, rolul parintilor, rolul unui medic ce descopera urme de violenta la pacient etc.).  Un profesionist cu experienta in teatru a insotit echipa de proiect in licee (Doriana Taut).

Proiectul a inclus si teatru forum realizat de tineri pentru tineri. Cu ajutorul indrumatorilor, voluntarii din echipa de proiect au conceput 2 scenarii de teatru forum pe care le-au pus in scena anul trecut prin reprezentatii in cadrul Festivalului Egalitatii de Gen si la Gala Super Voluntar. Scenariile abordeaza situatii de violenta la care pot fi expusi adolescentii: bullying intre colegi, hartuire din partea unui profesor, violenta in cuplu de adolescenti. Adolescentii din public au fost incurajati sa vina cu solutii pentru problema prezentata si sa schimbe in bine deznodamântul spectacolului.

Statistici din unitati de invatamant sibiene

Prin chestionare initiale si finale aplicate de echipa de proiect in cele 3 unitati de invatamânt incluse in proiect s-a urmarit nivelul de cunostinte si atitudinile liceenilor despre violenta si evaluarea sesiunilor educative. La inceput o mare parte dintre tineri asociau violenta in principal cu vatamarea fizica, 32% dintre cei chestionati raspunzând ca pentru ei violenta inseamna bataie. Dintre celelalte forme de violenta, majoritatea elevilor identificau violenta verbala (56%). Foarte putini (sub 5%) recunosteau violenta economica, psihologica sau sexuala. In urma sesiunilor 11%  enumerau ca forme ale violentei de gen violenta psihologica si 15% pe cea sexuala, ceea ce indica o schimbare in ce priveste cunostintele despre formele violentei de gen. Sesiunile au condus la imbunatatiri si in ce priveste luarea de atitudine contra violentei: 38% ar interveni direct (fata de 24% iniţial) sau ar apela la poliţie. 

53% dintre elevi considera ca si-au schimbat in foarte mare si mare masura parerea despre violenta de gen prin acest proiect. Mai mult, 46% dintre elevi sunt de parere ca ar fi foarte utila introducerea unei materii cu titlu „Educatie pentru prevenirea violentei de gen” in programa scolara.

Concluzii si recomandari

Un studiu publicat saptamâna trecuta de Agentia pentru Drepturi Fundamentale (FRA) privind violenta impotriva femeilor in tarile UE arata ca in România 30% dintre femei sunt victime ale violentei de gen la un moment dat in viata si recomanda statelor membre sa investeasca in prevenirea violentei cât mai devreme, inainte ca violenta sa aiba loc, prin programe adresate atât fetelor cât si baietilor. ”Trebuie sa schimbam cultura macho in randul baietilor si ideea ca femeilor le place violenta. Nu, nu le place” sublinia FRA. A.L.E.G. realizeaza deja astfel de programe de prevenire la nivel local, adresate in special scolilor, ce pot oferi exemple de bune practici. Este foarte importanta implicarea sistemului de invatamânt in schimbarea atitudinilor ce contribuie la acceptarea violentei in societate si la formarea de comportamente bazate pe respect, egalitate si si rezolvarea conflictelor altfel decat prin violenta.

A.L.E.G. continua in 2014 activitatile de prevenire in scoli prin proiectul LOG IN – Laboratoare privind violenta de gen in noile medii de comunicare, proiect cu finantare prin programul Daphne al Uniunii Europene (http://aleg-romania.eu/wp-content/themes/Aleg/login.html)

PREZENTARE REZULTATE: Prezentare rezultate