A.L.E.G. Helpline:

0753 893 531

Program: L-V: 09-18

In caz de urgenta

sunati la

POLITIE 112

 

CONSILIERE ONLINE

Concret, despre Centrul de consiliere și asistență A.L.E.G. pentru victimele violenței sexuale

creat in: 23.05.2015 | autor: admin | categorie: Stiri

Print pagePDF pageEmail page

_DSC0052Agresiune în taxi

Vineri am mers în centrul vechi cu niște prieteni. Era târziu când am ieșit dinpu și am început să mă îndrept spre stația de taxi. Am urcat în spate, așa fac mereu… am comunicat adresa și am început să-mi planific activitățile și programul pentru duminică. Nu am vorbit cu taximetristul, a fost o călătorie lejeră… la început. La un moment dat, a schimbat direcția. Tot ce îmi amintesc sunt niște case și străduțe înguste, după care a oprit într-un câmp.

M-am uitat pe geam: totul era negru în jurul mașinii, nu vedeam lumini, nu vedeam nimic. Atunci a spus ca vrea să facem sex. Am reușit să scot telefonul și să formez 112.

Am reușit să spun „ajutor, taximetristul vrea să mă violeze!”, iar în clipa următoare mi-a smuls telefonul din mână. A coborât și a deschis portiera din spate, bloca ieșirea cu corpul lui și spunea să-i fac sex oral. Eu nu mă mai puteam mișca. A venit lângă mine, pe bancheta din spate. El vorbea, eu nu auzeam și nu vedeam nimic, simțeam doar frică de moarte… mă durea în piept, simțeam un go în stomac, nu puteam respira normalÎntr-un final, l-am convins să mă lase afară din mașină să pot respira. El a plecat atunci în trombă cu mașina, cu geanta mea cu tot . Am rămas în câmp fără telefon, fără acte, fără bani.

La o săptămână după ce A.L.E.G., cu sprijinul mai multor ONG-uri, a transmis o scrisoare deschisă companiei de taxi pentru identificarea agresorului și a implicat un avocat care să o însoțească pe tânără încă din faza de anchetă a poliției, agresorul a fost prins, arestat și este în prezent judecat pentru tâlhărie și lipsire de libertate.

 

Pedepse pentru agresori, drepturi pentru victime

Fiica mea a ieșit cu colegii de facultate în oraș pentru o onomastică. Se întorcea acasă în blocul unde avea gazda când un individ a atacat-o, a amenințat-o cu moartea și a violat-o. Îndată ce a rămas singură a sunat la 112. A fost dusă la o secție de poliție apropiată și ținută în investigații mai bine de 7 ore. De ce era singură? Cât băuse? I-au adus și nota de plata de la barul unde fuseseră. Nu a primit nicio îngrijire medicală deși fusese violată, au dus-o doar la IML. Nici asistență psihologică, nici măcar un pahar cu apă. Eu am dus-o și la medic și la analize pentru a vedea dacă nu a contractat o boală, și le-am plătit din buzunar. Prin natura meseriei, cunosc legislația din România și știu că fetei mele i-au fost încălcate drepturile. În timpul urmăririi penale au mai fost identificate alte 3 fete pe care același individ a încercat să le violeze. La proces a primit mai puțin de 4 ani de închisoare. Eu am plătit și avocatul. Nu mai am reurse, dar nu vreau ca lucrurile să rămână așa. După 2 ani de bună purtare va ieși și fata mea va fi iar în pericol.”

Cu sprijinul A.L.E.G. a fost înaintată acțiune de apel, iar pedeapsa a fost dublată. Studenta și-a continuat studiile și este bine. Mama ei a trecut cu greu peste ceea ce s-a intâmplat.

 

Stop hărțuirii stradale!

„Ironia este că tocmai participasem la un marș împotriva hărțuirii stradale. Mergeam spre casă când un individ pe bicicletă a început să îmi strige cuvinte murdare. L-am ignorat, cum fac de multe ori fetele în astfel de cazuri, deși frustrarea creștea în mine. De ce ni se întâmplă mereu și nu facem nimic? După câteva străzi iar mi-a ieșit în cale individul. Mi-am făcut curaj și i-am zis să nu se mai ia de fete. Am scos telefonul si i-am făcut o poză. Atunci s-a dat jos de pe bicicletă, a venit spre mine și m-a lovit cu pumnul în față.”

După ce tânăra a postat fotografia pe Facebook și mai multe ONG-uri au distribuit-o,  au început să curgă mesaje de la alte fete că îl recunosc pe individ și că și ele avuseseră de-a face cu el cam în aceași zonă centrală. Câteva au depus chiar plângere la poliție. Cu sprijinul unei avocate din partea A.L.E.G., a fost demarată o anchetă comună și a fost identificat agresorul. De data aceasta, nu s-au putut lua măsuri împotriva lui, dar poliția are acum datele sale și următoarea dată când cineva va depune o plângere va putea fi sancționat ținându-se cont de plângerile anterioare. Tânăra care i-a făcut fotografia a pornit o inițiativă de combatere a hărțuirii stradale în București.